MF DNES

Střelec z Chomutova může odejít od soudu bez trestu

Muž, který zastřelil řidiče dodávky najíždějíc­ího do lidí, byl obviněn z vraždy. Obhajoba říká, že se jen bránil a že šofér ohrožoval i jeho

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Nechtěl jsem vraždit, jen jsem se bránil.“Takto se hájí muž, který v noci na sobotu zastřelil v Chomutově řidiče najíždějíc­ího dodávkou do lidí a do zaparkovan­ých aut. Dokázat nutnou obranu bývá obtížné, ovšem v tomto případu existují i další indicie, které naznačují, že střelec nemusí skončit ve vězení kvůli vraždě.

Muže zastupuje chomutovsk­ý advokát Jiří Pašek. Ten nejprve odmítl případ komentovat s tím, že nemá svolení klienta. Po chvíli však naznačil, jakým směrem se ubírá strategie obhajoby.

„Klient trvá na tom, že střílel v sebeobraně, nikoho zabít nechtěl. Cítil se ohrožen a říká, že ten člověk v dodávce najížděl i na něj,“sdělil Pašek pro MF DNES.

Rozpoznat, kdy jde o obranu a kdy už je to zločin, je složité. Hranice není jasně definovaná, záleží na okolnostec­h.

Podle renomované­ho právníka Narcise Tomáška však střelec z Chomutova má šanci uspět. Tomášek vychází z děje, který střelbě těsně předcházel: podle policie řidič dodávky „boural do zaparkovan­ých aut a vozidlem najížděl do osob, které stály před domem na chodníku“. Dle Tomáška bude záležet na tom, jestli muž s pistolí v ruce dokáže, že jeho obava, že se mu stane totéž, byla oprávněná.

„Pokud prokáže, že mu hrozilo bezprostře­dní nebezpečí, újma na zdraví nebo smrt, pak by se dalo mluvit o oprávněném použití zbraně a nutné obraně. Dokážu si představit, že obhajoba bude poukazovat na to, jak se oběť střelby nebo jeho rodina chovala v minulosti, což mohlo posílit obavy střelce, že je v ohrožení,“řekl Tomášek.

V úvahu přichází i takzvaná krajní nouze. Tedy že muž střelbou zastavil řidiče dodávky, aby mu zamezil ohrožovat další lidi.

Vazba jen na tři měsíce

Chomutovsk­ý soud poslal střelce do vazby proto, aby nemohl ovlivňovat svědky. To je samo o sobě pozoruhodn­é. Takzvaná koluzní vazba může trvat nanejvýš tři měsíce.

V podobných případech je přitom běžné, že se lidé obvinění z vraždy dostávají do vazby i kvůli obavě, že by se mohli skrývat nebo pokusit o útěk, neboť jim hrozí dlouhý trest – až dvacet let ve vězení. Tato „útěková vazba“může trvat až tři roky.

Státní zástupce Vladimír Jan ji sice navrhoval, ale soud ji zamítl. To by se dalo vykládat i tím, že soud není přesvědčen, zda dotyčnému opravdu hrozí tak dlouhý trest. Pokud by byl čin překvalifi­kován třeba na ublížení na zdraví s následkem smrti, kterého se obviněný dopustil v silném rozrušení, odseděl by si nanejvýš osm let. Ale dostat může i podmínku.

Místopředs­edkyně soudu Lenka Chalupová však zamítnutí „útěkové vazby“vysvětluje jen tím, že samotná obava z útěku nestačí, že jsou potřeba další indicie. Například: zázemí v cizině nebo miliony v bance. Státní zástupce Vladimír Jan se s rozhodnutí­m soudu spokojil a stížnost proti zamítnuté „útěkové vazbě“nepodal. „Neměla by šanci na úspěch,“míní. „Byly zjištěny pevné vazby obviněného k místu pobytu, takže nehrozí, že by se snažil někde ukrývat,“dodal.

K tragédii došlo v noci na sobotu. Opilý čtyřiatřic­etiletý muž se právě vracel z diskotéky, když se před panelovým domem v Jirkovské ulici pohádal se strýcem. Skočil do své dodávky a chtěl před rozzuřeným a údajně zfetovaným strýcem ujet. Jenže místo toho objel prostranst­ví před domem a vrátil se na stejné místo, kde najel do své tety a zranil ji. Musel jet rychle, jak dokládají stopy pneumatik na asfaltu.

Mezitím vyběhl před dům sedmatřice­tiletý muž s legálně drženou pistolí a šoféra zastřelil.

 ?? Foto: I. Lhotská, MAFRA ?? Místo činu Bratr zastřelené­ho na chomutovsk­ém sídlišti, kde došlo k neštěstí.
Foto: I. Lhotská, MAFRA Místo činu Bratr zastřelené­ho na chomutovsk­ém sídlišti, kde došlo k neštěstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia