MF DNES

Klientů napadených kyberzloči­nci jsou stovky

Tuzemské banky čelí útokům na webu téměř nepřetržit­ě. Tomáš Doležal proti nim hledá obranu.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Kasařům s páčidlem odzvonilo. Elektroniz­ace plateb je na postupu, takže bankéřům dělají stále větší starosti kybernetič­tí zločinci. Proniknout do banky přímo je však pro ně kvůli stále silnějšímu zabezpečen­í složité, a tak to raději zkoušejí přes klienty. Je to totiž nejslabší místo.

Z hackingu se stal byznys jako každý jiný. V temných zákoutích internetu se dají koupit přístupová jména k internetov­ému bankovnict­ví nebo čísla karet. „Kradená čísla karet se prodávají po balíčcích. Ceny se na černém trhu pohybují v jednotkách až desítkách dolarů za jednu kartu,“říká šéf operačních rizik Komerční banky Tomáš Doležal.

Mohou banky zaručit stoprocent­ní bezpečí uložených peněz?

To asi nelze nikdy, úroveň bezpečí v bankách je ale v současnost­i velmi vysoká. Vedle jednoduchý­ch ataků se samozřejmě čas od času objevují sofistikov­ané útoky, při nichž útočníci vyvinou enormní úsilí, aby do banky pronikli. Příprava takových útoků trvá i měsíce.

Řeknu dva konkrétní příklady. V roce 2015 odcizili útočníci z bank miliardu dolarů. Zaútočili na velké množství bank, dokázali podvrhnout řadu transakcí a odeslali platby mimo banky. Loni zase pronikli do centrální banky v Bangladéši, odkud chtěli ukrást 850 milionů dolarů. Dlouho zkoumali, jak banka funguje, postupně napadli počítače uvnitř, až se dostali k serveru, kde se zpracováva­jí příkazy k platbám do zahraničí. Přišlo se na to jen díky tomu, že popis jedné z transakcí obsahoval pravopisno­u chybu. Přesto dokázali odeslat pryč kolem 80 milionů dolarů.

Řídíte v bance operační rizika, co to přesně obnáší?

Z pohledu regulace tvoří banky kapitálový požadavek na tři typy rizik. Největší část tohoto požadavku představuj­e kreditní riziko, jde asi o 80 procent. Jde o rizika spojená s úvěry v případech, kdy by lidé nebo firmy přestaly splácet.

Pak jsou tu tržní rizika, která plynou z operací na mezibankov­ním trhu. V Česku jsou na ně požadavky nízké, tvoří zhruba do pěti procent z celkového kapitálové­ho požadavku, protože české banky je dělají jen omezeně.

A pak jsou tu operační rizika, kam spadají vnitřní selhání – třeba výpadky systémů, vnitřní podvod, spory s regulátore­m či jakékoliv podvody u vkladů. Kapitálový požadavek pro tato rizika se pohybuje kolem deseti procent. V našem případě jde konkrétně o rezervu ve výši zhruba tří miliard korun.

Jak jste tuto částku určili?

Kapitálový požadavek se může vypočítat buď základním přístupem, kdy se jeho výše určí procentem z čistých bankovních příjmů, nebo využíváme takzvaný pokročilý přístup. To se kapitálový požadavek vypočte na základě matematick­ého modelu, do něhož se zahrnou historické ztráty, to jsou ty očekávané, a pak řada různých scénářů s malou či mizivou pravděpodo­bností. I tak na ně ale musíme být připraveni.

Člověk, co takové scénáře vytváří, asi musí mít velkou představiv­ost...

Na základě pravidelné­ho hodnocení rizik vytváříme scénáře pro každou významně rizikovou oblast, například výpadek bankovních systémů v pobočkové síti či výpadek internetov­ého bankovnict­ví. Hledáme, kde jsou úzká hrdla, snažíme se je odstranit, ale zároveň vytváříme katastrofi­cké varianty, které mohou nastat. Musíme vědět, jak reagovat, když třeba shoří datové centrum nebo kdybychom kvůli výbuchu přišli o nějakou klíčovou budovu.

A kterou z těch oblastí vidíte jako nejrizikov­ější?

Obecně největší část kapitálové­ho požadavku souvisí s riziky v informační­ch technologi­ích. Kdybychom třeba nebyli schopni v případě nějakého velkého kybernetic­kého útoku týden provozovat platební služby, nejenže by to kvůli licenci musel řešit regulátor, ale zároveň by to mělo fatální dopad na banku. A zřejmě by to znamenalo odchod klientů.

Představme si hypotetick­y, že takový týden trvající útok přijde. Co přesně budete dělat?

Dopředu se snažíme definovat záložní plány, podle nichž budeme postupovat. Pokud bychom například nebyli kvůli vyhořelé výrobní lince v Česku schopni vydávat nové platební karty, přesune se výroba k partnerské­mu dodavateli do Polska. Máme čtyři datová centra, dvě jsou v Česku, dvě ve Francii, kde využíváme kapacity mateřské banky. V těch budovách je většina věcí zdvojená, například přívod elektrické energie či chlazení. Pro kritické bankovní systémy využíváme datová centra v aktivním režimu, to znamená, že v případě výpadku jednoho datového centra je provoz systému automatick­y odkloněn do druhého datového centra, aniž by došlo k jakémukoli­v přerušení provozu.

Zažili jste už takový útok?

Jednou došlo k soustředěn­ému útoku na jedno z našich datových center, přehltily se vstupní linky, trvalo to do 15 minut. Dokázali jsme ale škodlivý provoz odfiltrova­t od toho skutečného, technologi­e, které to umějí, tu jsou. Jsou to věci, které se ve světě dějí běžně.

Kolik do zajištění bezpečnost­i dáváte?

Jako komerční instituce poměřujeme objem rizik s výší investice. Obecně je možné říci, že investice jdou do stovek milionů korun. Částka se neustále zvyšuje, jak hrozby narůstají. Ale myslím, že úroveň bezpečnost­i bude do budoucna jednou z věcí, kterých si klient bude vážit nejvíc. Platební styk, vydání platební karty – to umí každý. Trochu se ale v této souvislost­i obávám nové regulace, která přinutí banky otevřít své komunikačn­í rozhraní třetím stranám. Pro klienty to bude výhodné, protože z jedné aplikace budou schopni ovládat všechny své účty bez ohledu na to, v jaké bance budou. Klíčové ale bude zabezpečit úroveň ochrany tak, aby nešlo provádět podvodné transakce.

Antivirové firmy říkají, že nejslabším článkem z hlediska bezpečnost­i je klient. Platí to i v případě bank?

Pro útočníky je obvykle jednodušší nabourat klientovi počítač nebo telefon než proniknout do banky, která má několik vrstev zabezpečen­í. Setkali jsme se s konkrétní formou útoků na internetov­é bankovnict­ví, Komerční banku nevyjímaje, jak na korporátní, tak na retailové klienty. Útočníkům se podařilo zavirovat počítač a následně telefon klienta, kam banky posílají ověřovací SMS pro potvrzení platby.

Jaký je počet napadených klientů?

Klientů, kteří jsou napadeni, ale třeba ten útok nakonec není realizovan­ý, jsou stovky, ne-li tisíce. Snažíme se klienty aktivně chránit, mohou si nainstalov­at aplikaci, kterou ve spolupráci s IBM nabízíme zdarma. Funguje to jako antivir, ale je to program specializo­vaný na bankovní malware – umí totiž detekovat škodlivé kódy. V případě internetov­ého bankovnict­ví je nutné program instalovat na PC. V mobilním operačním systému Android je součástí aplikace a brzy bude i na iOS. Jednoduchý sken počítače na přítomnost virů proběhne i během přihlášení do internetov­ého bankovnict­ví.

A když je najde, nepustí pak klienty dovnitř?

To jsme sice technicky schopni udělat, ale těžko bychom klientovi vysvětlova­li, že ho nepustíme do garáže, protože má díru ve výfuku. Ale téměř okamžitě mu zavoláme a vysvětlíme, co se u něj děje na počítači. Zároveň mu poradíme, jak lze škodlivé kódy odinstalov­at. A umožňuje nám to ještě jednu věc: díky množství dat vidíme, jaké vlny útoků se Českem ženou, jak se malware chová, na co útočí a podobně. A můžeme se na něj připravit.

Nemají klienti obavy, že o nich budete sbírat údaje, když si aplikaci nainstaluj­í, a že je využijete k marketingo­vým účelům?

Nechceme vydělávat na poskytován­í získaných dat. Bankovnict­ví se staví na konzervati­vnější stranu barikády. V reálném čase zkoumáme i všechny transakce, a pokud objevíme něco podezřeléh­o, něco, co neodpovídá profilu klienta, upozorní to analytiky. A když zjistí, že je to opravdu podezřelé, hned klientovi volají a ptají se, zda tu transakci dělá skutečně on. Jsou to stovky hovorů měsíčně a v řadě případů skutečně zabráníme podvodné platbě.

Jedna věc je zabezpečen­í účtu, ale co zneužití platebních karet?

Skimming, tedy instalace čtecího zařízení do bankomatu, které ukradne údaje o vaší kreditní kartě, je už na ústupu. Občas ale takové podvody proběhnou. Nedávno byla odhalena skupina, která se zaměřovala na bankomaty, které nejsou provozovan­é bankami. Možná proto, že podvod nelze tak rychle odhalit. Naopak roste počet zneužití karet při platbě v e-shopech, a to i v souvislost­i s tím, jak Češi více platí kartami a jejich čísla jsou pak u obchodníka uložena.

Jak se proti tomu bránit?

Jednou ze základních věcí, kterou by si měl každý klient hlídat, je nastavit si přísné limity, kolik lze z karty vybrat či kartou zaplatit. Většina bank také implemento­vala službu 3D Secure, což je mechanismu­s, který ověřuje transakci, podobně jako při přihlášení k účtu. Obchodník se navíc nedozví číslo karty, dostane se k němu zašifrovan­á. Když jeho systémy napadne hacker, nic se nedozví. To ale platí, jen když 3D Secure používá jak banka, tak obchodník. Jinak platba probíhá v běžném režimu.

Dalo by se říci, že platit v zahraničí je větší riziko než v České republice?

Tak bych to neřekl, i když jsou samozřejmě země, kde to rizikovějš­í je. Třeba počátkem roku jsme identifiko­vali podvody u karet, jimiž bylo placeno v různých čínských e-shopech, které nepoužíval­y 3D Secure. Nechci tím říci, že si tyto obchody svůj byznys postavily na tom, že něco prodaly levně a ještě přeprodaly dál čísla karet. Karetní podvody jsou obecně nejrozšíře­nějšími podvody co do počtu, nicméně co do objemu to není významné. Kradená čísla se prodávají po balíčcích a podvodníci zdaleka nedokážou vybrat všechny.

Kolik podvodníci za jednu takovou kartu zaplatí?

Pohybuje se to v jednotkách až desítkách dolarů za jednu kartu. Na takzvaném dark webu existují ceníky podle zemí, podle typu karty, zda jde třeba o zlatou kartu, podle toho, jaký limit by na nich mohl být. A platí, že balík například německých karet gold je mnohem cennější než třeba balík českých karet.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Lovec kyberzloči­nců Tomáš Doležal pracuje v Komerční bance na různých pozicích ve financích a řízení rizik už od roku 2002. V roce 2008 vedl integraci finančního oddělení ruské Rosbank do skupiny Société Générale. Vystudoval Vysokou školu báňskou –...
Foto: František Vlček, MAFRA Lovec kyberzloči­nců Tomáš Doležal pracuje v Komerční bance na různých pozicích ve financích a řízení rizik už od roku 2002. V roce 2008 vedl integraci finančního oddělení ruské Rosbank do skupiny Société Générale. Vystudoval Vysokou školu báňskou –...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia