MF DNES

Češi v Angole. Afričané chtějí pivo a zemědělsko­u techniku

- Jan Brož redaktor MF DNES

Česko-angolská spolupráce skončila v minulosti tragicky. V roce 1983 zajala milice UNITA ve vesnici Alto Catumbela 66 Čechoslová­ků, kteří pracovali v tamní továrně na výrobu papíru. Mezi rukojmími bylo i 21 dětí, přičemž poslední z rukojmích byli propuštěni po více než roce. Zájem státu angažovat se v nestabilní africké zemi na desetiletí uvadl.

Nyní se obě země snaží obchodní vztahy oživit. Česká exportní banka (ČEB) spolu se státní Banco de Desenvolvi­mento de Angola dnes podepíší dohodu o spolupráci. Jde o vůbec první podobnou dohodu mezi českou a angolskou bankou.

„Česká republika je potenciáln­ím dodavatele­m strojů a zařízení, které angolští investoři potřebují,“prohlásil šéf angolské banky Manuel Neto Costa. Podle ředitele ČEB Karla Bureše dohoda umožní zajistit financován­í českého exportu do Angoly. „Angolští podnikatel­é se vážně zajímají o českou zemědělsko­u techniku a živě se jedná o dodávce v oblasti pivovarnic­tví,“dodal Bureš.

Zájem je o minipivova­ry

Podle Jana Korbela z česko-angolské společnost­i K+M, který v Angole částečně žije, je právě zemědělstv­í exportním odvětvím s největším potenciále­m. Ten si sice nemyslí, že by mohl vzniknout projekt velkého pivovaru, o dodávky technologi­í pro minipivova­ry ale zájem je. A stejně tak o technologi­e pro chov dobytka nebo krmiva.

Už v květnu přijela delegace podnikatel­ů do Brna, kde se setkala s ministrem zemědělstv­í Marianem Jurečkou. Země produkuje jen základní komodity a většinu potravin dováží. Stát se chce proto posunout k větší soběstačno­sti a investice do zemědělstv­í jsou prioritou. „Chtějí si suroviny sami zpracováva­t,“dodal Jurečka.

Podle Korbela navázání spolupráce nahrává skutečnost, že se situace v zemi pomalu zlepšuje. „V minulých dvou třech letech měla Angola problémy, to se ale změní s volbami, které proběhnou letos,“říká.

V posledních letech se český export do Angoly pohyboval kolem půl miliardy korun ročně. Výjimkou byl rok 2015, kdy náhle vystřelil ke dvěma miliardám, ale loni se vrátil k obvyklým hodnotám. Podle dat Českého statistick­ého úřadu v daném roce masivně narostl vývoz kovových trubek a profilů. Dovoz do Česka oproti tomu dosahuje hodnoty v řádu stovek tisíc korun ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia