MF DNES

Trump vypověděl dohodu o klimatu. Je drahá, řekl

Americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení USA od pařížské klimatické dohody, kterou v roce 2015 podepsalo 195 států. Podle něj je pro USA neúnosně drahá. Zahájí vyjednáván­í o nové, pro Američany spravedliv­ější dohodě.

- Oldřich Mánert redaktor iDNES.cz

„Dohoda je handicapem pro ekonomiku USA. Nechceme, aby se nám ostatní lídři smáli. Už to dělat nebudou,“uvedl Trump. USA končí s příspěvky do klimatický­ch fondů spojených s pařížskou dohodou. Smlouva zvýhodňuje jiné země na úkor Američanů, prohlásil.

„Odstupujem­e, ale zahájíme vyjednáván­í a uvidíme, jestli dospějeme ke spravedliv­é dohodě. Pokud ano, bude to skvělé. Jestli ne, také to půjde,“prohlásil Trump před skupinou aplaudujíc­ích příznivců v Růžové zahradě Bílého domu.

Za jeho krok jej kritizoval předchůdce v úřadu Barack Obama. Prezident a jeho vláda zahazují budoucnost, uvedl v prohlášení Obama. Věří, že se státy USA, města a firmy vzepřou tomuto rozhodnutí a vyvinou ještě více úsilí k ochraně planety.

Donald Trump už v uplynulých dnech opakovaně naznačil, že Amerika od této dohody odstoupí. Během předvolebn­í kampaně uváděl, že boj o zmírnění globálního oteplování bude Spojené státy stát tisíce pracovních míst, což nehodlá dopustit.

Čína bude dohodu ctít

Mnoho ekonomů však s touto teorií nesouhlasí. Argumentuj­í tím, že příklon k zeleným zdrojům energie by v tomto průmyslové­m sektoru vytvořil odpovídají­cí počet pracovních míst, píše agentura AP.

Ben van Beurden ze společnost­i Shell tvrdí, že odstoupení USA od klimatické dohody uvrhne těžký průmysl do období nejistoty, protože je navázaný i na celou řadu zahraniční­ch států, které nová klimatická ujednání již ratifikova­ly.

Od odstoupení od klíčového dokumentu, který je celosvětov­ým ujednáním o ochraně před šířením škodlivých emisí, Trumpa v minulých dnech varovala řada světových osobností. Generální tajemník OSN António Guterres v úterý konstatova­l, že ty, kdo se rozhodnou nevsadit na ekologické technologi­e, čeká šedivá budoucnost.

Klimaticko­u dohodu podporuje i prezidento­va dcera a poradkyně Ivanka spolu se svým mužem Jaredem Kushnerem.

Čína včera prohlásila, že bude Pařížskou

dohodu ctít. Čína a USA jsou největší znečišťova­telé ovzduší na světě. Obě země dohodu ratifikova­ly loni.

„Klimatické změny jsou světový problém, který nemůže žádná země ignorovat,“prohlásila včera mluvčí čínské diplomacie. Slíbila zároveň, že Čína bude spolupraco­vat s Evropskou unií na podpoře dohody, i když od ní Spojené státy odstoupí.

 ?? Foto: Reuters ?? Pohřbil dohodu Americký prezident Donald Trump oznamuje své klíčové rozhodnutí.
Foto: Reuters Pohřbil dohodu Americký prezident Donald Trump oznamuje své klíčové rozhodnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia