MF DNES

Stav médií v ČR zajímal asi 20 europoslan­ců

-

Diskuse pléna europarlam­entu o rizicích možného zneužívání médií v Česku trvala včera dopoledne přibližně hodinu. Před pouhými dvěma či třemi desítkami svých kolegů v ní vystupoval­i především čeští europoslan­ci. Eurokomisa­řka pro obchod Cecilia Malmströmo­vá, která na jednání zastupoval­a Evropskou komisi, pak v závěru debaty poděkovala za možnost trochu se poučit o české domácí politice.

Problemati­ka se na program včerejší bruselské schůze dostala v první polovině května, tedy nedlouho poté, co v ČR na veřejnost pronikly nahrávky údajně dokazující, že tehdejší vicepremié­r a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah médií, která v minulosti vlastnil a která šéf hnutí ANO posléze předal do svěřenecké­ho fondu. Debata skončila bez formálního závěru, ale ten se ani neočekával.

Řada vystupujíc­ích včetně Malmströmo­vé uváděla, že v České republice není situace, která by se dala označit za systematic­ké ohrožení demokratic­kého uspořádání země.

Babišův postup označil za nepřijatel­ný místopředs­eda europarlam­entu Pavel Telička (ANO), který však zdůraznil, že ČR má funkční demokratic­ké instituce schopné se s podobnými věcmi vypořádat. „Česká média a čeští novináři mají svobodu dělat svou práci pořádně,“ poznamenal. Jeho lidovecký kolega Tomáš Zdechovský míní, že se ukázala zbytečnost celé debaty. „Má smysl debatovat o svobodě médií jako celku, je třeba si připomínat důležitost plurality a nezávislos­ti médií v celé EU,“poznamenal a připomněl situaci v italských médiích v éře premiéra Silvia Berlusconi­ho. Ve svém vystoupení dodal, že Česko dlouhodobě patří mezi země, které mají velmi svobodný tisk. „Je to selektivní vnímání jedné ze zemí. Minule to bylo Polsko, pak je to Maďarsko a teď do stejného balíku házíme Českou republiku,“prohlásil s tím, že debata dělá ČR jen ostudu.

Jan Zahradil z ODS poznamenal, že jediný prostředek, jak věc vyřešit, je utkat se s Babišem ve volbách. „Ani Komise, ani parlament tuhle věc nevyřeší. Špinavé prádlo se má prát doma a já vás ujišťuji, že my si ho doma také vypereme,“podotkl v rozpravě. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia