MF DNES

Macronova „čistá“vláda má problém se dvěma ministry

- — Jana Šafaříková

Před volbami Emmanuel Macron sliboval, že jeho vláda bude opravdu nová: budou v ní schopní úředníci a tváře nezatížené starými problémy a finančními skandály. Tento obraz však už v prvních týdnech jejího fungování kazí nejméně dva ministři.

Nejdříve přinesl týdeník Le Canard enchainé nelichotiv­é zprávy o Richardu Ferrandovi, který v Macronově vládě působí jako ministr pro územní soudržnost.

Ferrand podle Le Canard enchainé v době před šesti lety, kdy působil jako ředitel pojišťovny Mutuelles de Bretagne, umožnil své tehdejší přítelkyni Sandrine Doucenové udělat výhodný obchod s komerčním prostorem, který pojišťovna pronajímal­a.

Navíc údajně umožnil své manželce výhodně pronajímat kancelářsk­é prostory a svého syna si na čtyři měsíce najal jako poslanecké­ho asistenta placeného parlamente­m.

Prokuratur­a v Brestu včera oznámila, že zahájila jeho předběžné vyšetřován­í. Ferrand letos působil jako generální tajemník hnutí En Marche a byl jednou z hlavních postav Macronovy předvolebn­í kampaně, která jej nakonec dostala až do Elysejskéh­o paláce.

Dalšímu podezření čelí nová ministryně pro evropské záležitost­i Marielle de Sarnezová, a to z pochybných praktik při zaměstnává­ní asistentů v době, kdy působila jako poslankyně v Evropském parlamentu. Sarnezová obvinění ze „zneužití důvěry“odmítá stejně jako Ferrand.

Případem Sarnezové se zabývá pařížská prokuratur­a, která zároveň prošetřuje i dalších osmnáct podobných případů francouzsk­ých europoslan­ců. Všichni jsou podezřelí z toho, že jako své asistenty najímali kolegy a příbuzné, a to navíc na účet Evropského parlamentu, aby je nemuseli platit z fondů jednotlivý­ch stran.

 ??  ?? Ministryni de Sarnezovou vyšetřují kvůli zaměstnává­ní asistenta.
Ministryni de Sarnezovou vyšetřují kvůli zaměstnává­ní asistenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia