MF DNES

Když se proti Karlovi Čapkovi jeho milovaný národ obrátil

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Čapku, táhni! Dvojsmysln­ý výkřik doprovází plakáty k blížící se premiéře pražského Divadla Rokoko, kde kolemjdouc­í můžou vidět bratry Čapkovy na známé fotografii ze 30. let. Tedy na žertovné momentce z prázdnin ve slovenském Oravském Podzámku, když Karel táhl Josefa v dřevěném vozíku.

Plakát upomíná na sobotní první uvedení autorské hry Čapek, kterou pro Městská divadla pražská připravil zdejší režisér Pavel Khek s dramaturgy­ní Věrou Maškovou.

Naše interpreta­ce

Jak slibuje divadlo, inscenace sleduje poslední chvíle života Karla Čapka, kdy s koncem první republiky a v atmosféře blížící se nacistické hrozby musel bojovat se zbabělostí, malostí a nenávistí svého milovaného národa.

„Čím delší čas s Čapkem trávíme, tím více se nám dostává pod kůži, občas vidím nějakého herce, který si čte například Čapkovu koresponde­nci,“říká režisér Khek. „Každý divák bude Čapka vnímat jinak, podle toho, kdo ho učil ve škole. Na prostoru dvouhodino­vé inscenace však nelze ukázat pohledy všech stran, i když se pokoušíme být dobově věrní a jen věci lehce domýšlet, tak samozřejmě jde o naši interpreta­ci,“upozorňuje režisér.

V roli předního spisovatel­e se objeví Jiří Hána, bratra Josefa ztvární Milan Kačmarčík, Olgu Scheinpflu­govou si pak zahraje Máša Málková.

Jak už bývá v Městských divadlech zvykem, premiéru jedné scény následuje premiéra scény druhé. O týden později, 10. června, totiž bude mít v Divadle ABC premiéru kus 60’s aneb Šedesátky.

Opět se tedy diváci podívají do minulosti, tentokrát v režii zdejšího uměleckého šéfa Petra Svojtky. „Na začátku byl nápad zamyslet se nad dobou 60. let, nad tím, co přinášela světu. Co to vlastně bylo za dobu s tím vším kulturně-společensk­ým hnutím, jaké vize nastoloval­a. A to vše v konfrontac­i s dobou dnešní,“vysvětluje režisér.

„Při přípravě libreta inscenace nám nejvíce šlo o porovnání tehdejších a dnešních nálad,“dodává. V hlavních rolích komedie, kde zazní hudba Louise Armstronga, Beatles či Davida Bowieho, se představí Hanuš Bor a Veronika Gajerová.

Městská divadla pražská chtějí kusem navázat na linii inscenací Bedřich Smetana: The Greatest Hits či V+W Revue.

 ?? Foto: Divadlo Rokoko ?? Slavní bratři Karla Čapka hraje Jiří Hána (vpředu), jeho bratra Josefa Milan Kačmarčík.
Foto: Divadlo Rokoko Slavní bratři Karla Čapka hraje Jiří Hána (vpředu), jeho bratra Josefa Milan Kačmarčík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia