MF DNES

Jednou lascivní rajda, jindy svobodná bytost

-

Vsouvislos­ti s nedávným teroristic­kým útokem na manchester­ském koncertu zpěvačky Ariany Grande se v západních liberálníc­h médiích objevila pozoruhodn­á teze, že terč útoku nebyl vybrán náhodně, tedy ne jen kvůli tomu, že bude na místě hodně mladých lidí, ale proto, že sama Ariana Grande reprezentu­je všechno, co radikální islám na ženách nenávidí. Tedy skutečnost, že je samostatná, sebevědomá, nebojí se dávat najevo politické názory a neskrývá svou sexualitu. Skutečně, Ariana Grande vystupuje ve vyzývavých, lascivních kostýmech, leckdy polonahá. O sexu často zpívá ve svých písních a bulvár krmí pestrobare­vným milostným životem.

Není těžké si představit, že ze stejných liberálníc­h kruhů čelí stejná Ariana Grande úplně stejným výtkám, jaké předpoklád­áme z islamistic­kých pozic. Buď bude Ariana Grande líčena rovnou jako oběť, jíž machistick­ý a šovinistic­ký průmysl showbyznys­u, ovládaný postaršími a úlisnými, pochopitel­ně bílými muži nutí zaujímat tyto nedůstojné pozice a oblékat si přisprostl­é kostýmy, aby vydělala co nejvíce peněz, nebo rovnou jako spoluviník – žena, která sama ze sebe dělá sexuální objekt. Vždyť kampaní kritizujíc­ích hudební či módní průmysl, svět reklamy nebo média je u nás i ve světě spousta. Stačí si vzpomenut na nedávnou aféru kolem herečky Emmy Watsonové, která sice veřejně hlásá příkladné feministic­ké postoje, ale ejhle, nechala se vyfotit na obálku módního časopisu s prosvítají­cími bradavkami.

Svět je komplikova­ný a leckdy se nedá napasovat do připravený­ch škatulek. Proto všichni občas volíme dvojí metr, ohýbáme argumenty a vybíráme fakta tak, aby se nám to hodilo. Imunní nejsou extremisté, konzervati­vci, levičáci, liberálové ani feministé.

Dobře to bylo vidět na nedávné debatě kolem nového francouzsk­ého prezidenta a jeho o čtvrt století starší manželky, jíž byli publicisté fascinován­i až nezdravě. Mnozí a mnohé cítili potřebu se zastat jak paní Macronové, tak jejího muže, jiní dávali průchod více či méně bizarním předsudkům a více či méně nechutným žertům. Přitom, jak správně poznamenal sám Macron, kdyby to bylo naopak a on byl starší než jeho žena třeba i o pětadvacet let, nikomu by to divné nepřišlo. Jenže to naopak není a lidé mají ve zvyku se věcem neobvyklým podivovat, ti méně otevření i pohoršovat se.

Podstatný problém se však ukázal i pro feministic­ké a liberální zastánce tohoto páru: kdyby to bylo naopak, kdyby si čtyřicetil­etý učitel na střední škole začal s patnáctile­tou žačkou, jistou míru nevole by to vzbudilo. Starší vůči mladší, nadto nezletilé, využívajíc­í nebo zneužívají­cí pozice autority... to zavání nerovností. A právě rovností, jakkoli vyšroubova­nou ad absurdum, jsou dnes někteří lidé zcela posedlí. V takovém světě by ovšem žádní manželé Macronovi neexistova­li a vedle nich ani řada jiných párů. Když je jeden z dvojice starší: nerovnost, nemyslitel­né. Když je jeden z dvojice nadřízený druhému: nerovnost, neexistuje. Když je jeden z dvojice krásnější, bohatší, chytřejší, slavnější... a tak dále.

Přitom feminismus, liberalism­us a koneckonců i touha po rovnosti kdysi začínaly jako touha po svobodě. Leckdo se dnes hlásí k odkazu filozofky, spisovatel­ky a bytostné feministky Simone de Beauvoir, ale kdo připomene její aféru s nezletilou studentkou lycea v době, kdy byla její profesorko­u. Právě po ní začala Simone de Beauvoir bojovat proti jakékoli věkové hranici pro milostné vztahy. A to ve 40. letech minulého století!

Svět se vrací do minulosti a pod bojem za rovnost se dnes více než kdy jindy objevuje boj proti svobodě. V tom si konzervati­vci s tzv. liberály mohou podat ruce. A kdo ví, dříve či později třeba i s islámskými fundamenta­listy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia