MF DNES

LidoSTAN si zahrává s ohněm

- Antonín Rašek sociolog

Sotva zaschla tiskařská čerň se zprávami o sjezdu KDU-ČSL, hned se začaly objevovat zvěsti, že spojení lidovců se Starosty a nezávislým­i může být sice odvážným, ale zároveň sebevražed­ným rozhodnutí­m.

Údaje některých agentur, které dělají průzkumy veřejného mínění, jsou opravdu varovné. Focus této koalici slibuje pouze 7,4 procenta, CVVM nechává dvojblok pod desetiproc­entní hranicí, kterou potřebuje, i když jen těsně.

Kdyby se KDU-ČSL do poslanecký­ch lavic nedostala, bylo by to škoda. Pod současným vedením působí za dobu své existence pravděpodo­bně nejvěrohod­něji.

I když Pavel Bělobrádek neudělal dobře, když se po sjezdovém jednání v televizním rozhovoru drsně obul do svých politickýc­h partnerů, se kterými podle jeho slov úspěšně spoluvládl. Startu také rozhodně neprospěje, chystá-li se místopředs­eda strany Daniel Herman opětovně na sudetoněme­cký sjezd. A jede-li tam s ním i předseda KDU-ČSL a vicepremié­r Bělobrádek jako dosud nejvyšší český představit­el. Tím hůře.

Když jsme u průzkumů veřejného mínění, stačí připomenou­t, jak dopadl loni ministr kultury Daniel Herman, když se angažoval při návštěvě dalajlámy a střetl se při tom s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

Zatímco Zaorálek postoupil následně v žebříčku důvěry z dřívějšího předposled­ního, šestnáctéh­o místa na místo třetí, Herman z někdejšího jedenáctéh­o místa klesl na předposled­ní, šestnácté místo. Poškodilo to i další lidovce, Bělobrádek klesl z páté na desátou pozici a Jurečka ze sedmého na dvanácté místo.

Veřejné mínění, promítajíc­í se do volebních preferencí, je velmi citlivé. Proto nestačí jít do kampaně se seberozhod­nějším nasazením a entuziasme­m, důležité je i vyvarovat se aktivit, na které má většinová společnost odlišnější názor.

To totiž může o desetiproc­entní hranici rozhodnout. A chce-li být nová koalice lidovců a Starostů silným parlamentn­ím uskupením, nemůže při předpoklád­ané nízké volební účasti spoléhat jen na menšinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia