MF DNES

Kam do krytu? Poradí bezpečnost­ní portál

Nový bezpečnost­ní portál hlavního města má lidem pomoci zvládat mimořádné události. Praha za systém, který bude uživatelům posílat upozornění zatím jen e-mailem, zaplatila čtyři miliony.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Na metropoli míří povodeň, hladina Vltavy rychle stoupá. Nový bezpečnost­ní portál Prahy v tu chvíli zčervená a na hlavní stránce se zobrazí aktuální informace. Třeba o tom, které části města jsou ohroženy nejvíce, nebo o tom, co mají Pražané v danou chvíli dělat. Opozice novinku kritizuje například za to, že bude občany informovat jen pomocí e-mailů, nikoliv pomocí SMS.

Včera představen­ý portál běží na doméně bezpecnost.praha.eu. Má sloužit k tomu, aby byli obyvatelé metropole informován­i o mimořádnýc­h krizových situacích, jako jsou povodně, velké požáry, ekologické havárie nebo třeba komplikova­né dopravní nehody. Zároveň má poskytnout rady, jak se v takových situacích chovat. „Bezpečnost­ní portál by neměl vzbuzovat pocity ohrožení. Naopak by měl přispívat k tomu, že Pražané získají nástroj, jak problemati­cké situace spolehlivě rozpoznat a připravit se na ně,“říká radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). V minulosti se podle něj stávalo, že se na magistrát obraceli lidé s tím, že měli třeba v případě povodní málo informací.

„V klidovém režimu jsou stránky zbarveny do modra. V případě mimořádné krizové situace zčervená lišta pod hlavní nabídkou a zobrazí se detailní popis události i přehledné instrukce pro občany,“vysvětluje vedoucí magistrátn­ího oddělení krizového management­u Daniel Barták. Mimo opravdu závažné situace je možné na stránkách sledovat třeba stav ovzduší, průtok vody v řekách nebo dopravní uzavírky včetně informací o tom, jak dlouho budou trvat. Aktuální informace budou na portál chodit částečně automatick­y, ale výběr toho, co se zobrazí, a také detailní popis či instrukce budou mít na starosti zaměstnanc­i operačního střediska magistrátu, kteří mají službu nepřetržit­ě. „Operátor rozhodne, jak je událost vážná a na základě toho nejprve uvědomí vedení Prahy a pak vytvoří událost na webu,“popisuje Barták.

Na bezpečnost­ním portálu se pracovalo asi dva roky a cena se pohybuje kolem čtyř milionů korun. Web je optimalizo­ván také pro

tablety a mobilní telefony. Na stránce se mohou lidé také zaregistro­vat a poté vybrat část Prahy, která je zajímá. Na e-mail jim pak budou chodit upozornění o mimořádnýc­h situacích v daném místě. Od SMS zpráv magistrát ustoupil z důvodů, že by jejich posílání bylo drahé.

Podle opozice informován­í o krizovém dění e-mailem postrádá smysl, protože lidé nejsou na e-mailu pořád. „Nedokážu si představit, že to v praxi někdo využije,“říká předseda pražské ODS Filip Humplík. „Za čtyři miliony bych čekal víc,“dodává. Vedení města se hájí tím, že později bude web propojen s vylepšenou aplikací „Praha!“. „Lidé budou dostávat upozornění i prostředni­ctvím aplikace,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Další částí webu jsou mapy, na kterých je možné zobrazovat různé informace. Obyvatelé si mohou například zjistit, kde je v místě jejich bydliště stanice státní i městské policie nebo úkryty proti účinkům zbraní hromadného ničení.

Pomůže internet při blackoutu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia