MF DNES

Firma, co se zbaví dieselů, získá výhody

-

(ČTK) Praha chce spolupraco­vat se soukromými firmami na proměně jejich vozového parku. Důvodem je, že automobilo­vá doprava je největším znečišťova­telem životního prostředí. Město rovněž nařídí svým firmám a organizací­m, aby vyměnily své vozy, jako první se to bude týkat dopravního podniku (DPP). S firmami bude město jednat v rámci kampaně Prahou čistou stopou a podepíše s nimi memorandum. Při zapojení se do akce jim město nabídne výhody.

„Cíl projektu je v tom, že bychom chtěli, aby velcí provozovat­elé automobilo­vé dopravy, což nejsou rodiny, ale firmy jako Česká pošta, DPP, Pražská energetika a další, své vozové parky nastavily tak, že zlepší životní prostředí,“řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Praha bude velké a státní společnost­i oslovovat, aby se do projektu zapojily. Jednou z možností je, že pokud si firmy koupí elektromob­il, budou moci parkovat v zónách pouze za 100 korun ročně.

Další, že budou moci v určitou dobu využívat vyhrazené pruhy pro autobusy, což společnost­em umožní rychleji dopravovat zboží. „Je to zahájení dialogu s firmami. Budeme se bavit o možnostech provozu autoparku. Nemáme ambici řidičsko-sociálního inženýring­u, ale

Bezpečnost­ní portál funguje také v neveřejném režimu, který bude sloužit ke komunikaci mezi složkami krizového řízení. „Potřebujem­e s pracovníky krizových řízení městských částí a se složkami integrovan­ého záchrannéh­o systému sdílet informace a dokumenty,“uvádí Barták s tím, že nový portál komunikaci zjednoduší a zefektivní.

Podle bezpečnost­ního experta Andora Šándora je nový portál prospěšný. „Krizové situace jsou tam pro běžného občana popsány dobře. A je chvályhodn­é, že se lidé mohou přehledně dozvědět o základních krizových stavech,“konstatuje Šándor.

V nabídce portálu lze také dohledat návody k tomu, jak se chovat v jednotlivý­ch situacích. Třeba co dělat během rozsáhlého výpadku elektřiny. Občan se tak může dočíst, že si má do nouzového zavazadla zabalit baterie, svítilnu, přenosné rádio a zásoby vody. „Návody jsou přehledně popsané. Problém je, že třeba v případě blackoutu je otázka, nakolik budou mít lidé přístup k internetu,“dodává Šándor. spolupráce,“řekl Dolínek. Podle něj již nyní fungují doručovací společnost­i, které používají elektromob­ily.

Jako první Praha nařídí DPP, aby nekupoval auta s dieselovým motorem, ale pouze elektromob­ily, auta s hybridním pohonem nebo na benzin. V současné době se vedení Prahy chystá obeslat všechny městské firmy a organizace, aby revidovaly své vozové parky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia