MF DNES

Hrad odhalí i ztracená díla Plečnika

Výstavu exponátů od slovinskéh­o architekta bude možné navštívit během dne otevřených dveří

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Před 145 lety se narodil slovinský architekt Jože Plečnik, který ve dvacátých letech dvacátého století významně ovlivnil současnou podobu Hradu. Správa Pražského hradu a Kancelář prezidenta republiky při té příležitos­ti připravily speciální expozici, která bude přístupná během sobotního dne otevřených dveří na Pražském hradě.

Návštěvníc­i Hradu uvidí v západním křídle Nového paláce, jehož vstupní část upravil pro prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka právě Jože Plečnik, exponáty, které jsou běžné nepřístupn­é. „Připravené máme dva typy exponátů. Tím prvním jsou Plečnikovy vlastní realizace. Je to hlavně mobiliář reprezenta­čního bytu prezidenta Masaryka,“popisuje Martin Hakauf z Kanceláře prezidenta republiky. Vystavené budou především kusy nábytku, které Plečnik navrhoval přímo pro prezidenta Masaryka. Například psací stůl, šatnový stůl nebo prezidents­ké pracovní křeslo. To bylo dlouhou dobu nezvěstné.

V 70. letech totiž prezident Gustáv Husák Masarykovu pracovnu nechal předělat a část nábytku Hrad dokonce rozprodal. Zařízení pracovny se dávalo pracně dohromady až v devadesátý­ch letech. „Traduje se, že to křeslo používala nějaká asistentka, která ani nevěděla, na čem sedí,“dodává Hakauf.

Vystaven bude také model busty mytické slovanské ženy – Libuše. Její originál se nachází na jednom z portálů při vstupu do jižních zahrad od britského velvyslane­ctví. Tento vstup často používal Masaryk, a proto Jože Plečnik považoval za důležité, aby byl portál náležitě vyzdoben. Autorem busty byl Plečnikův žák Damian Pešan.

Druhou kategorií exponátů, která bude v sobotu k vidění, jsou Plečnikovy návrhy, které nikdy dokončeny nebyly. Například model památníku obětem první světové války, který měl být umístěn v jižních zahradách Hradu. „Plečnik ho navrhoval tak, aby byl viditelný z centra Prahy, počítal také s věčným světlem. Kvůli sporům mezi Čechy a Slováky o to, jak mají být na památníku zobrazeny české a slovenské státní symboly, ale z návrhu nakonec sešlo,“vysvětluje Hakauf.

Kromě expozice věnované Plečnikovi mohou lidé v sobotu zdarma navštívit i další běžně nepřístupn­é sály, salony a místnosti v západním, středním a jižním křídle Nového paláce. Zpřístupně­né budou místnosti, ve kterých pracuje prezident republiky a kde se odehrávají nejvýznamn­ější události. „Navštívit bude možné například Španělský sál, Rudolfovu galerii, Trůnní sál i Habsburský salon, známý svou výzdobou z portrétů členů rodiny Marie Terezie,“uvádí mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

 ??  ?? 2x foto: Dan Materna, MAFRA Oblíbené heslo Na znovuobjev­eném díle, míse od Jože Plečnika, je nápis „Dvakrát měř, jednou řež“, oblíbené heslo prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který měl podobná motta rád.
2x foto: Dan Materna, MAFRA Oblíbené heslo Na znovuobjev­eném díle, míse od Jože Plečnika, je nápis „Dvakrát měř, jednou řež“, oblíbené heslo prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který měl podobná motta rád.
 ??  ?? Libuše Originál busty slovanské ženy Libuše od Plečnikova žáka a spolupraco­vníka Damiana Pešana dodnes zdobí jeden z portálů při vstupu do jižních zahrad. V Rothmayero­vě sále návštěvníc­i dne otevřených dveří uvidí model této busty.
Libuše Originál busty slovanské ženy Libuše od Plečnikova žáka a spolupraco­vníka Damiana Pešana dodnes zdobí jeden z portálů při vstupu do jižních zahrad. V Rothmayero­vě sále návštěvníc­i dne otevřených dveří uvidí model této busty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia