MF DNES

Policista se převlékl a ve službě sexuálně zaútočil

-

Za pokus o znásilnění a za krádež odešel včera bývalý policista od odvolacího soudu s dvouletým trestem podmíněným na tři roky. Městský soud o něco snížil trest uložený obvodním soudem.

Policista, který byl již předtím několikrát kázeňsky trestán a projevoval se vůči okolí agresivně, se činu dopustil během noční služby.

Incident se stal loni 17. ledna tři hodiny po půlnoci v ulici Španělská, která vede nad kolejištěm. Z večírku se tudy vracela pětatřicet­iletá žena. Chtěla se projít zasněženým nočním městem, proto chvíli předtím vystoupila z taxíku.

Policistům později popsala, že k ní přišel muž a ptal se jí na cestu na nádraží. Když mu ji vysvětlila, zeptal se jí vulgárně na sex. Pohrozila mu přivoláním policie a chtěla odejít. „Když se vzápětí otočila, viděla, že obžalovaný měl ruku v rozkroku v kalhotách, pak ji vyndal a rozběhl se k ní. Když poškozenou doběhl, strčil do ní rukama, v důsledku čehož po udeření do hlavy o zeď domu spadla na zem na záda, přičemž se jí v pokleku snažil roztáhnout nohy,“píše se v rozsudku.

Žena se ubránila kopáním, takže násilník nakonec odešel. Předtím sebral mobil, který napadené ženě při útoku upadl.

Kriminalis­té se ženou sestavili podobiznu pachatele a rozeslali ji na služebny. Policisté z nádraží v zobrazeném útočníkovi identifiko­vali svého kolegu, který měl v době napadení službu. Oběť pak podpraporč­íka okamžitě poznala při rekognici. Zjištění, že jí ublížil policista, s ní otřáslo. U soudu uvedla, že se jí dělá špatně, kdykoliv spatří uniformova­ného člověka. Bojí se vycházet ven a navštěvuje psychologa.

Policista svou vinu popíral. Obvodní soud pro Prahu 2 a následně městský soud dospěly k závěru, že pachatelem jednoznačn­ě byl. Vedle výpovědi napadené ženy ho usvědčily výslechy kolegů a odposlechy telefonu, z nichž vyplynulo, že měl dost času i osobních zkušeností k tomu, aby se mohl v době incidentu převléknou­t z uniformy a nepozorova­ně odejít z nádraží, kde měl hlídat. (ČTK, rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia