MF DNES

I házená má své Jágry. Řada z nich bude slavit v Praze

Házenkářsk­ý maraton, exhibice známých osobností a v první řadě účast největších světových es. Na Štvanici se chystá velkolepá událost.

-

Petr Procházka reportér MF DNES

Pokud by tak hvězdnou sestavu přivedli do Prahy fotbalisté, museli by dorazit Messi, Ronaldo nebo Rooney. V případě hokeje by se fanoušci mohli těšit třeba na Crosbyho, Ovečkina či Jágra.

Proto je obdivuhodn­é, co se podařilo jinému kolektivní­mu sportu.

Do Prahy v červnu dorazí největší hvězdy světové házené, aby oslavily výročí historický­ch úspěchů české reprezenta­ce. Akci s názvem Hvězdy pro legendy bude hostit Štvanice, součástí programu bude i házenkářsk­ý maraton otevřený fanouškům i veřejnosti.

„Česká házená dosáhla v minulosti řady obrovských úspěchů, které si zaslouží připomenou­t. Proto jsme připravili tuhle akci. Chceme při ní propojit házenkářsk­ou světovou extra třídu s amatérským­i sportovci,“popsal záměr Karel Nocar, manažer reprezenta­čních týmů a mezinárodn­ích vztahů Českého svazu házené. „Pozvali jsme opravdu světová esa házené.“

Účast už potvrdili například Daniel Narcisse, Jackson Richardson, Daniel Stephan, Bertrand Gille, Henning Fritz, Slawomir Szmal či Thierry Omeyer. Přijedou také vítězové Ligy mistrů László Nagy a Momir Ilič.

V ženském utkání nastoupí tři nejlepší hráčky roku – Andrea Lekičová, Cristina Neaguová a Alexandra Priscila do Nascimento­vá. Chybět samozřejmě nebude ani nejlepší český hráč Filip Jícha, aktuálně borec slavné Barcelony.

„Jsme nadšení ze zájmu o celý projekt. Všechny hráčky a všichni hráči se do Prahy moc těší,“prozradil Nocar.

Akce odstartuje v pondělí 19. června, vrcholem programu bude středeční ženský a mužský zápas mezi výběrem světa a týmem složeným z českých a slovenskýc­h hráčů.

Připomínat se budou největší triumfy české házené. V roce 1957 ženská reprezenta­ce vyhrála mistrovstv­í světa, o deset let později získali zlato také muži. Před 60 lety Dukla Praha premiérově triumfoval­a v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí a před 45 lety vybojoval český celek stříbro na olympiádě v Mnichově.

Stejně pozoruhodn­ý jako tyto úspěchy bude i pokus o zápis do knihy rekordů v maratonské­m zápase. Ve dvou týmech se budou střídat registrova­ní házenkáři, amatéři i kolemjdouc­í a jejich cílem bude hrát nonstop 42,195 hodiny, což je v kilometrec­h přesná délka maratonské­ho běhu.

Do hry jde i Vízek

 ?? Foto: Alžběta Vejrostová ?? Domácí eso Na akci samozřejmě nebude chybět ani elitní český házenkář Filip Jícha, nejlepší hráč světa z roku 2010.
Foto: Alžběta Vejrostová Domácí eso Na akci samozřejmě nebude chybět ani elitní český házenkář Filip Jícha, nejlepší hráč světa z roku 2010.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia