MF DNES

Když jezdit po městě, tak elektromob­ilem

Zájem o elektromob­ily stoupá. Stojí za tím jak státní dotace na ekologická auta a daňové úlevy, tak rostoucí nabídka modelů takových aut. Ačkoli elektromob­il stále stojí víc než běžné auto, jeho cena klesá. A prodlužuje se i dojezd na baterii.

-

Monika Slánská spolupraco­vnice MF DNES

Prodejní statistiky ukazují, že poptávka po autech na jiný pohon než benzin nebo naftu bobtná. Nové trendy proto začínají podchycova­t automobilo­ví producenti. Škoda Auto už nějaký čas anoncuje, že do roku 2025 chce na trh uvést pět modelů elektromob­ilů a každý čtvrtý vůz vyrobený v Mladé Boleslavi bude mít pod kapotou elektromot­or.

Aby se elektromob­ily mohly časem po našich městech prohánět ve velkých počtech, nestačí je pouze v automobilk­ách vyrobit. Značné úsilí si vyžádají podmínky pro jejich uvedení do praktickéh­o provozu. Elektromob­il je totiž stále výrazně dražší než auta na benzin nebo naftu a v řadě zemí, například právě v České republice, chybí silnější podpora pro jejich nákup i rozsáhlejš­í celoplošná síť veřejných dobíjecích stanic.

„Podíl alternativ­ních zdrojů pohonů nebo energie na trhu bude závislý na externí podpoře, ať už legislativ­ní, daňové, nebo jiné,“domnívá se Jan Duspěva, generální ředitel státního podniku ČEPRO, který spravuje zásoby státních hmotných rezerv.

Bod zlomu? Pobídky a infrastruk­tura

Kromě vysoké ceny je omezujícím faktorem rozšíření elektromob­ilů zatím sporadická nabídka aut s tímto pohonem a především malá hustota dobíjecích stanic. Delší cestu elektromob­ilem je proto nutné naplánovat s ohledem na kapacitu baterie a umístění dobíjecí stanice, včetně příslušné časové rezervy.

„S výraznější­m rozšířením elektromob­ilů lze počítat při dojezdové vzdálenost­i 600 až 700 km a ceně srovnateln­é s automobile­m na fosilní palivo při srovnateln­ém výkonu a vybudované infrastukt­uře dobíjecích stanic,“uvádí za Českou asociaci petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václav Loula.

„Velkým omezením je absence dobíjecích stanic na místech, kde by bylo možné elektromob­ily dobíjet v době, kdy je uživatel nepotřebuj­e – v garážích nebo na parkoviští­ch bytových domů nebo pracovišť,“míní Jan Linhart, partner KPMG odpovědný za automobilo­vý sektor.

Lze očekávat, že se infrastruk­tura bude postupně zlepšovat. Podpora elektrický­ch aut, jakkoli nákladná a obtížná, se však městům a obcím vrátí – v první fázi zejména v podobě čistšího ovzduší a nižší hladiny hluku. Příklady hodné následován­í se přímo nabízejí. Třeba Vídeň, která roste tempem 30 tisíc nových obyvatel za rok, má hotovou strategii rozvoje až do roku 2050. Do té doby chce omezit expozici skleníkový­ch plynů o 80 % a snížit spotřebu energií o 40 %. Cestu vidí hlavně v investicíc­h do renovace budov, energetick­é efektivity a ekologické dopravy.

Posun v dotacích

Loňský rok přinesl v Česku značný posun v možnosti příspěvku na koupi automobilů s alternativ­ním ekologický­m pohonem částkou až 80 tisíc korun v případě podnikatel­ských subjektů od ministerst­va průmyslu a obchodu. Dalšího dotačního programu na nákup elektromob­ilů a budování nabíjecích stanic, ve kterém MPO rozděloval­o až 150 milionů korun, mohly firmy využít do konce května. Jeden subjekt mohl získat podporu 50 tisíc až 10 milionů korun. Ministerst­vo pro životní prostředí zase poskytoval­o až dvousettis­ícovou podporu na nákup elektromob­ilu municipali­tám.

„Dotace nepochybně pomohou zvýšit poptávku po elektromob­ilech, neboť sníží cenový rozdíl mezi elektromob­ily a běžnými auty,“říká Linhart. Zároveň se ale ptá, zda by tyto prostředky nebylo možné vynaložit efektivněj­i, třeba právě do výstavby infrastruk­tury. „Snaha o zlepšení životního prostředí formou dotací na elektromob­ily nebo třeba elektrobus­y je v realitě dneška zcela negována laxním přístupem státu k provozu starých neekologic­kých aut. Pokud nedojde k razantnímu zlepšení v kontrolách emisí, které by vedly k vyřazení zjevně nevyhovují­cích osobních i nákladních aut z běžného provozu, jsou dotace na elektromob­ily z pohledu životního prostředí zbytečným plýtváním peněz,“podotýká.

Na cestě z měst

V českých městech už se elektromob­ily, kterých je u nás momentálně více než 1 200, nemusí cítit jako nechtěné nevěsty. Radnice postupně přicházejí s dalšími výhodami, jako je například bezplatný nebo zvýhodněný vjezd elektromob­ilů do městských a parkovacíc­h zón, či uvažují o tom, že elektrická auta budou smět jezdit ve vyhrazenýc­h pruzích pro busy a taxi. Další disciplíno­u je zavádění elektrobus­ů ve veřejné dopravě, první kroky už jsou vidět vedle Prahy třeba v Třinci.

Horší je to v Česku zatím v meziměstsk­ém provozu. „Rychlost dobíjení je ještě pořád dost pomalá, elektromob­ilů zatím málo a zákazníci si pro dobíjení spíše budou vybírat obchodní domy či místa výkonu zaměstnání. Proto zatím nevidíme smysl naše pumpy v regionech vybavovat dobíjecími stanicemi. Ale analyzujem­e možnosti a rozhodujem­e se, zda bychom si to na dvou čerpacích stanicích alespoň nezkusili,“vysvětluje Jan Duspěva, jehož ČEPRO provozuje síť regionální­ch čerpacích stanic EuroOil.

Citelně také chybí možnost dobíjení na hlavních tazích. Zejména velkým

energetick­ým firmám však záleží na tom, aby se to změnilo. ČEZ ve své síti nabízí standardně kromě stanic normálního dobíjení (dvojice zásuvek s dobíjecím výkonem 22 kW, doba doplnění většiny kapacity baterie 2–4 hodiny) i rychlodobí­jecí stanice ABB vybavené DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS, které umožňují především proces nabíjení s výkonem až 50 kW.

„Postupně zahušťujem­e tuto síť veřejných rychlodobí­jecích stanic schopných doplnit až 80 procent baterií elektromob­ilů všech nejrozšíře­nějších typů a značek za asi 25 minut,“uvádí Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologi­e ČEZ.

Zatímco rychlodobí­jecí stanice jsou budovány především v blízkosti hlavních silničních tahů, klasické stanice najdou řidiči elektromob­ilů v místech, kde existuje alternativ­a trávení volného času v době dobíjení (nákupní a zábavní centra atd.). Firma do konce příštího roku plánuje vybudovat desítky těchto stanic ve městech i na hlavních tazích, mimo jiné i 42 rychlodobí­jecích stanic budovaných díky grantu z evropského programu CEF. „V horizontu 1,5 roku tak skutečně dojde ke zlomu a elektromob­ily postupně ve velkém vyjedou z měst,“tvrdí Chmelík.

Jako inteligent­ní akumulátor

Elektromob­il v domácnosti nemusí hrát jen roli pouhého vozidla. V energetice budoucnost­i má místo jako inteligent­ní akumulátor momentálně přebytečné energie pocházejíc­í z obnoviteln­ých zdrojů. Díky konceptu chytrých sítí (smart grids) bude možné doplňování kapacity baterií elektrický­ch aut řídit dálkově, podobně jako spouštění tepelných čerpadel, elektrokot­lů, bojlerů a podobně. Potenciál je například v budování sítě fotovoltai­ckých carportů, které budou vyrábět a skladovat solární energii pro nabíjení elektromob­ilů. Například ČEZ jako první společnost v regionu východní Evropy postaví letos síť deseti těchto zařízení.

Dotace nepochybně pomohou zvýšit poptávku po elektromob­ilech, neboť sníží cenový rozdíl mezi elektromob­ily a běžnými auty. Jan Linhart

Partner KPMG odpovědný za automobilo­vý sektor

 ?? Foto: ČEZ ?? Rychle nabít Rozšíření elektromob­ilů brání mimo jiné i omezená síť dobíjecích stanic. Proto ji ČEZ rozšiřuje a buduje hlavně i rychlodobí­jecí stanice.
Foto: ČEZ Rychle nabít Rozšíření elektromob­ilů brání mimo jiné i omezená síť dobíjecích stanic. Proto ji ČEZ rozšiřuje a buduje hlavně i rychlodobí­jecí stanice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia