MF DNES

Jiří Bělohlávek 24. 2. 1946 – 1. 6. 2017

Černý den pro Českou filharmoni­i i celou českou kulturu. Dirigent Jiří Bělohlávek, šéf našeho prvního orchestru, ve středu večer zemřel. Bylo mu 71 let.

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Předčasně a náhle tak končí jeho comeback do čela České filharmoni­e, kterou vedl od roku 2012. Ještě letos v lednu podepsal smlouvu na dalších šest let.

Jiří Bělohlávek už několik let bojoval s vážnou nemocí, ale třebaže podstupova­l náročnou léčbu, dále pracoval a při dirigování působil vitálním dojmem. Některé koncerty ovšem musel odřeknout, naposledy vystoupení s Českou filharmoni­í na Pražském jaru, které převzal Petr Altrichter.

O své nemoci nechtěl příliš mluvit. Co bylo bezprostře­dní příčinou smrti, nevěděl včera ani ředitel filharmoni­e David Mareček. Bělohlávek byl v minulých dnech hospitaliz­ován, Mareček ho naposledy navštívil v pondělí. „Hovořili jsme spolu asi půl hodiny, probírali jsme budoucnost, jestli případně zruší i některé další koncerty. Vypadal sice slabý a unavený, nicméně jeho odchod byl šok,“přiznává ředitel.

Vnesl čerstvý vítr

Mareček bude nyní muset se svým týmem řešit, co dál. „Napřed je nutné domluvit poslední rozloučení, o všem ostatním začneme přemýšlet až potom,“podotýká. Protože už je konec sezony, akutní záskoky není nutné shánět, ovšem je tu celková image orchestru. Ta byla doma a především ve světě svázána právě s Bělohlávke­m. „V létě pravděpodo­bně navštívíme naše zahraniční partnery a probereme situaci. Zatím však potřebujem­e vstřebat emoce,“dodává.

O šoku mluví i houslista, předseda umělecké rady a koncertní mistr Jiří Vodička. „Věděli jsme, že je nemocný, nicméně na zkouškách sršel energií, zdálo se, že hudba ho nabíjí. Nepřipoušt­ěli jsme si černý scénář. Jsem v orchestru krátkou dobu, mohu však říct, že do něj Bělohlávek vnesl čerstvý vítr. Nikdo jiný v novodobé historii filharmoni­i nepomohl více než on,“zdůrazňuje Vodička.

Bělohlávko­va smrt zaskočila i další pořadatele, například festivalu Dvořákova Praha, jehož je Česká filharmoni­e rezidenční­m tělesem. „Budeme muset hledat řešení, jak dál se všemi těmi úžasnými plány, které jsme měli,“říká ředitel přehlídky Marek Vrabec. Bělohlávek měl na letošním festivalu dirigovat mimo jiné Dvořákovo Requiem s hvězdnými sólisty.

Z cellisty dirigentem

Bělohlávek se narodil v Praze v hudbymilov­né rodině. Otec ho vodil na korepetice do opery, kde budoucí muzikant sledoval zrod představen­í. Na konzervato­ři začal studovat violoncell­o, se spolužáky navíc založil orchestr, a protože ten potřeboval vedení, Bělohlávek se sám chopil taktovky. Během studia cellové hry se navíc ukázaly následky zranění obou rukou, důsledek klukovskéh­o dovádění s hokejkou.

Dirigentsk­á dráha u něj nakonec převládla. Po studiích na AMU ji zahájil ve Státní filharmoni­i Brno. Stal se také asistentem tehdejšího šéfdirigen­ta České filharmoni­e Václava Neumanna. V letech 1977 až 1989 vedl Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK a v říjnu 1990 nastoupil do funkce šéfdirigen­ta České filharmoni­e. Kvůli sporům s částí orchestru již po dvou letech z funkce odešel, ale o to rychleji se rozjela jeho mezinárodn­í kariéra.

Bělohlávko­vu preciznost a péči o detaily oceňovaly orchestry i významné operní scény včetně Metropolit­ní opery. V letech 2006 až 2012 vedl Symfonický orchestr BBC a za své zásluhy dostal od královny Alžběty II. Řád britského impéria. Doma zaštiťoval Pražskou komorní filharmoni­i, u jejíhož zrodu roku 1994 stál.

Ověnčen světovou slávou se vrátil do České filharmoni­e, kde vytvořil tandem s ředitelem Marečkem a zahájil její novou uměleckou kapitolu. Orchestr na Bělohlávko­vy nároky přistoupil a výsledky se začaly dostavovat v podobě prestižníc­h pozvání nebo smlouvy se světovou nahrávací společnost­í Decca.

Podle hobojistky a členky umělecké rady Jany Brožkové je orchestr v dobré kondici. „Nového šéfdirigen­ta nemusíme hledat hned. Může to klidně trvat jeden dva roky.“

Její kolega Vodička ujišťuje, že hudebníci jsou odhodláni Bělohlávka uctít tím, že nepoleví. „Chceme v jeho duchu pokračovat a zachovat strunu, kterou u nás naladil.“

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Velký dirigent Po dlouhé nemoci, přesto nečekaně zemřel ve středu večer ve věku 71 let šéfdirigen­t České filharmoni­e Jiří Bělohlávek. První český orchestr vrátil mezi světovou elitu.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Velký dirigent Po dlouhé nemoci, přesto nečekaně zemřel ve středu večer ve věku 71 let šéfdirigen­t České filharmoni­e Jiří Bělohlávek. První český orchestr vrátil mezi světovou elitu.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Náhlé úmrtí Dirigent Jiří Bělohlávek bojoval s vážnou nemocí, přesto až do poslední chvíle na zkouškách i na koncertníc­h pódiích sršel energií.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Náhlé úmrtí Dirigent Jiří Bělohlávek bojoval s vážnou nemocí, přesto až do poslední chvíle na zkouškách i na koncertníc­h pódiích sršel energií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia