MF DNES

Příplatky pro magistry? To je interní věc firmy

- Iva Bezděková —

Lékárny Dr. Max mají po celé republice více než 400 poboček a jsou tak největší lékárensko­u sítí v Česku. „Výměny léků děláme ve prospěch pacientů,“ujišťuje mluvčí společnost­i Michal Petrov.

Lékaři i pacienti si stěžují na to, že řetězcové lékárny zaměňují bezdůvodně léky z receptu. Děje se tak i ve vaší lékárně?

Takzvaná generická substituce je zcela legální a pro pacienta žádoucí. Díky této praxi jsme vloni a předloni ušetřili pacientům na doplatcích zhruba 50 milionů korun. Navíc tuto substituci dělají všechny lékárny, bez ohledu na vlastníka.

Jsou vaši zaměstnanc­i finančně motivováni vyměňovat léky za jiná konkrétní léčiva?

Tuto otázku ponechám bez komentáře.

Proč? Pacienta zajímá, zda magistra mění lék z ohledu na něj, nebo kvůli tomu, že dostane za konkrétní vydaný lék více peněz...

Pokud pacient dostane vhodný typ léčby, je úplně jedno, jestli jsou magistry finančně motivované, nebo ne. Léky prodávají profesioná­lové, kteří absolvoval­i jednu z nejnáročně­jších škol.

Pokud je všechno v pořádku, proč nepřiznáte, že magistry dostávají za konkrétní léky příplatky kvůli dohodám s výrobci?

Protože to je záležitost interních postupů firmy. Na prvním místě je zájem pacienta, který musí se substitucí souhlasit. Lékárnice se vždycky dotazy na pacienty ujistí, jestli je tato substituce vhodná. Navíc například u antikoncep­ce tuto výměnu vůbec neprovádím­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia