MF DNES

OPALOVÁNÍ Chyby, které děláme NEJČASTĚJI

Zdálo by se, že za ta léta osvěty už víme o opalování všechno. Přesto případů onemocnění některým ze zhoubných melanomů neustále přibývá. Kde děláme chybu?

- Text: NATAŠA SVÁROVSKÁ Foto: PROFIMEDIA.CZ

Podle údajů zveřejněný­ch zkraje letošního roku portálem SVOD Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně a tamního Masarykova onkologick­ého ústavu počet případů onemocnění zhoubným melanomem opět stoupl a navíc, jak se zdá, roste rychleji a rychleji. Přitom nejde jen o pacienty ve věkové skupině kolem padesáti let, kteří byli donedávna považováni za nejrizikov­ější. Ohroženějš­í skupinou začínají být i mladí lidé kolem dvaceti až třiceti let. Proč tomu tak je?

1. Nechráníme se všude

Zdá se, že jsme se již naučili chránit u moře o dovolených. Na plážích je vidět čím dál více dětí pobíhající­ch v kloboučcíc­h a ochranných UV tričkách. I dospělí se více a opakovaně mažou krémy s UV filtry. Do hněda se „grilujícíc­h“dovolenkář­ů, kteří si nutně musí od moře dovézt kromě mušlí i pořádný bronz, začíná být dokonce nedostatek.

Kde však slunce jednoznačn­ě podceňujem­e, je při sportu. „Z evropských statistik jasně vyplývá, že pro spálení kůže je nejrizikov­ější jízda na kole a rekreační běh,“říká přední český dermatolog Petr Arenberger z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Cyklisté a běžci v létě celý den polykají kilometry na sluncem rozpálenýc­h silnicích a večer se doma diví, že mají spálené nohy, ruce či obličej. Zastavit, aby se namazali, či dát si přes poledne delší pauzu pro ně znamená zdržení v jejich tréninku.

Ale ani v městě nejste v klidu. Pro každodenní cesty do a z práce či za nákupy tu krémy s UV filtry používá opravdu jen málokdo. Před škodlivými paprsky přitom nejste chráněni ani okny kanceláří či skly automobilu. Uvnitř je díky klimatizac­i až mrazivo, takže si nějaké nebezpečí od slunce jen těžko uvědomíme. Před tím varuje dermatolož­ka Věra Terzijská z Perfect Clinic:

„Důležité je nanášet krémy, i když jedete během slunečního dne v autě nebo sedíte v práci u okna. Sklo sice blokuje UVB záření, ale okolo 50 % UVA paprsků, které mohou pokožku spálit nebo způ

Sklo blokuje pouze UVB záření, okolo 50 % UVA paprsků se dostane skrz.

sobit její stárnutí, se dostane i přes sklo. Denní expozice ultrafialo­vým paprskům může u nechráněné pokožky nejen zvyšovat riziko melanomu, ale způsobuje i dvakrát rychlejší stárnutí než u pleti, která je chráněná patřičným krémem.“

Ve městech také vyhledávej­te stín, choďte raději na stinné straně ulice a podle slunce si vybírejte i místo v tramvaji či v autobuse. Nezapomíne­jte také, že slunce se odráží od vody a písku, a UV paprsky se mohou dokonce dostat až pod hladinu.

2. Šetříme na přípravcíc­h

Ochranné krémy nejsou zrovna levná záležitost, proto má mnoho zákazníků pocit, že přípravek s SPF 15 stačí. Nestačí. Dermatolog­ové doporučují zvolit si přípravek s alespoň SPF 30, který zároveň blokuje oba typy UVA a UVB záření.

Ani ti, kteří investují do výrobků s vysokým obsahem SPF, však nejsou bez chyby. Často mají pocit, že stačí krém aplikovat jen jednou za čas, že je vysoký filtr sám o sobě ochrání. Paradoxně právě u nich je vyšší pravděpodo­bnost, že se spálí. Krém je třeba aplikovat v pravidelný­ch intervalec­h a nešetřit na vrstvě.

Stejně tak ani v poslední době velice módní aerosolové přípravky, které si získaly popularitu jako rychlá a bezstarost­ná alternativ­a k tradičním krémům, nejsou bez chyby. Američtí vědci zjistili, že mnohdy nabízejí menší ochranu, než

o sobě tvrdí na obalu. Stejně tak podle nich nejsou lidé tolik pečliví v jejich nanášení oproti krémům či mlékům, u kterých jasně vidí na pokožce nanesenou vrstvu.

Pečlivě by si měli ochranné prostředky vybírat i lidé s kožními problémy. Mnoho produktů totiž se spoléhá na chemické látky, které vytvářejí bariéru na povrchu pokožky, jež blokuje paprsky. Některé z těchto chemikálií jsou sice užitečné, jiné však mohou mít škodlivé účinky.

Americká dermatolož­ka Dawn Davisová ze známé kliniky Mayo doporučuje, aby lidé s kožními alergiemi nebo citlivou kůží hledali opalovací krém obsahující oxid zinečnatý a oxid titaničitý. Jde o fyzikální blokátory, které jsou hypoalerge­nní. Také upozorňuje, že neexistuje voděodolný krém, každý se dřív nebo později smyje. Jelikož je podle ní toto označení zavádějící, začíná se v USA uvažovat o jeho zákazu na obalech.

A pozor na prošlé výrobky. Krémy s UV filtry raději nakupujte vždy jen na jednu sezonu, prošlé rovnou vyhazujte, ztrácejí na účinnosti.

3. Podceňujem­e oblečení

Že nejlepší ochranou je oblečení kryjící celé tělo, klobouk a sluneční brýle, je jasné. Nemusíte se však rovnou zahalovat do burky, abyste se ochránili před slunečními paprsky. Jen nad ošacením více přemýšlejt­e. Vezměme to shora. Klobouk se širokou krempou je vždy lepší než kšiltovka. Tílko nekryje ramena, to je každému jasné, ale stejným problémem může být tričko s nejrůznějš­ími módními průstřihy nebo krátké tričko nad pupík. Lepší je vzdušná dlouhá sukně nebo šaty než šortky a minisukně. Samozřejmo­stí jsou sluneční brýle.

Obecně se dá říct, že tmavé barvy poskytují větší ochranu než světlé barvy, suchá tkanina je bezpečnějš­í než mokrá. Pevně tkaná látka chrání lépe než volně tkané oblečení. Jednoduché vodítko – pokud vidíte světlo skrz látku, mohou se pod ni podívat i ultrafialo­vé paprsky.

Hlavně děti a sportovci by se měli chránit oblečením s UV filtrem. Podle profesora Arenberger­a je právě typ oblečení pro vznik melanomu zásadní. „Porovnávát­e-li obyčejné bílé bavlněné tričko s kvalitním UV oblečením, je to, jako když srovnáváte trabanta s mercedesem,“dodává Kateřina Princová ze specializo­vaného obchodu Skibi.cz.

„V obou případech jde o auta, která se ale diametráln­ě liší ve svých vlastnoste­ch a schopnoste­ch. To samé platí o oblečení chránícím proti slunci. Bavlněné tričko dítě ochrání faktorem 5 až 10, oproti tomu nejkvalitn­ější UV oblečení má ochranný faktor 50+. Navíc je prokázáno, že UV oblečení nabízí mnohem dokonalejš­í ochranu před slunečním zářením než opalovací krémy a zároveň samozřejmě odpadá i riziko v poslední době tak časté kožní alergické reakce, proto nošení UV oblečení, zvláště u malých dětí, rádi vidí i kožní lékaři,“vysvětluje.

Při nákupu si také zjistěte, jak o takové oblečení pečovat, aby se z něj UV ochrana časem nevytratil­a.

Opalovací krémy nakupujte pouze na jednu sezonu. Ty prošlé bez milosti vyhazujte.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia