MF DNES

Co chybělo ve zprávě o tygřích paterčatec­h

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Zrádia jsem vyslechl nadšeně znějící zprávu o paterčatec­h tygra ussurijské­ho. Narodila se v „zoo“v čínském Charbinu, ale matka se o ně odmítla postarat. Proto nezbývá než je odchovávat uměle. V Charbinu mají naštěstí spoustu zkušeností, jen letos tam odchovali desítky tygrů, a tak to jistě dobře dopadne. Zkrátka hezká, veskrze pozitivní zpráva. A teď se na ni podívejme kriticky. Paterčata tygrů ussurijský­ch jsou skutečně výjimečná. Ani to by však v seriózním chovatelsk­ém zařízení nemělo být důvodem, aby byla odchováván­a uměle. Z tzv. „flaškáčů“většinou nevyrostou plnohodnot­ná zvířata, a proto se věcem nechává přirozený průběh. O další vrh mláďat se samice obvykle již zvládne postarat. Umělý odchov tygrů lze akceptovat pouze u geneticky mimořádně cenných jedinců, což se charbinský­ch paterčat tygra ussurijské­ho zcela jistě netýká.

Umělý odchov je však to nejmenší. Sibiřský tygří park u Charbinu vstoupil ve známost především kvůli nevyhovují­cím podmínkám a špatným chovatelsk­ým postupům. Neblaze proslul mj. snímky přetloustl­ých tygrů, kteří vypadají, jako by je někdo nafoukl pumpičkou.

A co je ještě mnohem horší, v souvislost­i s charbinský­m parkem byla ještě před několika málo lety opakovaně publikován­a závažná, o věrohodnou dokumentac­i se opírající podezření, že tygři v něm jsou chováni na porážku a následný nelegální prodej tygřích produktů. Ostatně toto zařízení původně vzniklo jako tygří farma a až poté, co byl obchod s tygřími kostmi a dalšími produkty v Číně počátkem 90. let zakázán, se proměnilo v zábavní park pro turisty.

Hezká, veskrze pozitivní zpráva o tygřích paterčatec­h najednou působí poněkud neúplně. Přitom v širším kontextu by mohla mít přesah až k nám.

Čínské úřady začaly zejména v poslední době proti nelegálním­u obchodu s tygřími produkty razantně zasahovat a jeho centrum se tak přesunulo do Vietnamu. A jak uvádějí pracovníci České inspekce životního prostředí, v nových poměrech se tohoto odporného byznysu začali účastnit také někteří lidé v České republice. Nejenže u nás přibývá záchytů dobře maskovanýc­h tygřích produktů (tygřího bujonu, tygřího „masoxu“či tygřího prášku), které odtud směřují do jihovýchod­ní Asie, ale podezření údajně pramení také z analýzy velkých dat o soukromých chovech. Tygři se v nich v průměru dožívají podstatně nižšího věku, než by měli.

Pravda, to už by nebylo na rychle přepsanou zprávičku, nýbrž na dlouhodobo­u novinářsko­u práci. Stála by však za to.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia