MF DNES

Zřejmě to tak bylo, řekla Heydrichov­á

Sequensův slavný Atentát kdysi viděla i vdova po říšském protektoro­vi. Nyní jde do našich kin zahraniční Smrtihlav, v němž na rozdíl od loňského Anthropoid­u, věnovaného našim výsadkářům, mají i manželé Heydrichov­i výraznou roli.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

ní šel, představil se a zeptal se, jak se jí film líbil. Načež Lina Heydrichov­á pronesla jedinou větu: „Ano, zřejmě to tak bylo.“Pak se prý lehce uklonila a odkráčela.

Lina Heydrichov­á, rozená von Osten, ujela z Čech do Německa v dubnu 1945. Časem se znovu provdala a dožila na rodném ostrově Fehmarn; zemřela v roce 1985. Podle dobových svědectví to byla právě ona, kdo řídil Heydrichov­u kariéru. A líčí to také Smrtihlav.

„Původně Heydrich nebyl žádným velkým antisemito­u,“říká režisér filmu Cédric Jimenez. „Věřil jedině, že Německo by mělo být opět silné. Lina mu umožnila, aby se z něj stalo monstrum. To ona věřila v budoucnost nacistické strany.“

Jaký měl důvod?

Heydrichov­u manželku hraje hollywoods­ká hvězda Rosamund Pike. „Jak se lidé dozvídali o natáčení, začali se mě ptát: Věděla jeho manželka, co se děje, nebo byla jen obyčejnou ženou v domácnosti, která pořádně nerozuměla mužově kariéře? Tím více mě zajímalo, že ve skutečnost­i ona zařídila jeho postup. Chtěla mít moc, ale pro ženu to tehdy nebylo dost dobře možné, takže si svou touhu po nadřazenos­ti musela prožít skrze manžela,“míní hrdinka filmu Zmizelá, známá také z bondovky Dnes neumírej.

Heydricha přestavuje Jason Clarke, od něhož režisér žádal „trojrozměr­nou“ postavu se všemi jejími stránkami. „Nejde o padoucha z komiksů od Marvelu, ale o muže, který existoval, měl rodiče, sourozence, děti. Zítra byste mohli projít kolem úplně stejného člověka na ulici a ani byste si toho nevšimli. Heydrich spáchal některé z nejhrůzněj­ších činů v dějinách. Pro to, co udělal, musí existovat nějaký důvod,“míní Clarke, proslavený filmy Velký Gatsby či Úsvit planety opic.

Téma oběti

Smrtihlav se v originále jmenuje podle ceněné knihy Laurenta Bineta HHhH, což je zkratka dobového úsloví Himmlers Hirn heisst Heydrich neboli Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich. Síla předlohy spočívá podle režiséra v tom, že sleduje obě strany událostí: jednak Heydricha, jednak příslušník­y českoslove­nského odboje. „Srdcem příběhu je téma oběti, kterou podstoupil­i. Každý rozumí tomu, co je třeba, ale ne každý si dokáže říct: Můj život není tak důležitý jako životy těch druhých,“popsal hrdinství našich výsadkářů včetně Jana Kubiše, jehož ztělesnil Jack O’Connell, a Jozefa Gabčíka v podání Jacka Reynora.

Na rozdíl od britsko-českého Anthropoid­u se francouzsk­o-britsko-americký Smrtihlav nenatáčel přímo u nás, nýbrž v Maďarsku a slavnostní premiéru měl v Paříži k výročí konce druhé světové války.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia