MF DNES

Praha.idnes.cz

-

jeden lidský život, když se zfetovaný a opilý cizinec vrhal pod jedoucí auta,“tvrdí Solil.

Podle reakcí některých lidí v ulicích se zdá, že negativní reakce vyvolává právě vzhled najatých mužů. Pro srovnání: antikonfli­ktní týmy, které používá policie během demonstrac­í, při fotbalovýc­h zápasech nebo na akcích s větším počtem lidí, tvoří z velké části ženy. Právě proto, aby při domluvě a řešení situací nevyvoláva­ly agresivní reakce. Praha 1 naopak ve výběrovém řízení požadovala pouze muže ve věku od 18 do 45 let, kteří jsou v dobré fyzické kondici. Zdůvodňuje to tím, že z žen by opilí jedinci před bary neměli respekt.

Smíšené zkušenosti mají i samotní členové antikonfli­ktního týmu. „Lépe na nás reagují turisté. Ti se nám snaží vyhovět. Horší je to s Čechy, kteří si myslí, že všechno vědí. Jeden agresivní muž na nás dokonce plival,“shrnuje své dojmy člen týmu Jan Kreuzer.

Tři dny, tři měsíce, 600 tisíc

Personální stránku zajišťuje agentura BSB Profession­al service, jež se specializu­je na ostrahu společensk­ých a kulturních akcí. Městská část jí za tři měsíce hlídkování zaplatí šest set tisíc korun bez DPH. Týmy do ulic vyráží jen ve čtvrtek, pátek a sobotu, vždy od jedenácti hodin večer do čtyř hodin ráno.

Postup vedení městské části kritizuje opozice. Ta sice uznává, že hluk v ulicích centra Prahy bývá v některých dnech neúnosný, ale skupinky najatých „hlídačů“podle ní nejsou správným řešením. „Pochybuji, že ten krok k něčemu pozitivním­u povede. Navíc je problemati­cké, že jsou v těch týmech ranaři z ochranky,“myslí si zastupitel Petr Kučera (Zelení) a dodává, že by dodržování vyhlášek a nočního klidu měla hlídat městská policie.

Jenže právě kvůli tomu, že městská policie údajně pořádek v nočním centru kontrolova­t nezvládá, se radnice antikonfli­ktní tým rozhodla založit. „Na celou Prahu 1 připadá v noci jen třicet strážníků, což je prostě málo,“tvrdí Solil. Uvedený počet strážníků potvrzuje i mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia