MF DNES

Pustina nedaleko Suchdola se změní v město pro pět tisíc lidí

-

Zhruba stejně velkého souseda se zřejmě dočká pražský Suchdol. V blízkosti sedmitisíc­ové části metropole počítá magistrát s výstavbou nové městské části, která se nyní označuje jako Nový Sedlec. V ní má bydlet až pět tisíc osob, které by se mohly těšit z vyhlídky na Prahu.

Zatím jde však o neutěšené území. Blízko železniční zastávky se nacházejí skladové areály a trosky budov, v nichž přebývají bezdomovci. „Je to spíše pustina a skládka,“popisuje stav architekt Jaroslav Zima, který připravuje pro Institut plánování a rozvoje Prahy studii, jak by se měla lokalita rozvíjet.

V budoucnu má místem jezdit tramvaj, která propojí Dejvice se Suchdolem. Koleje povedou na okraj metropole oklikou, a to kvůli příliš příkrému kopci, na němž se městská část nachází.

A právě v dosud pustém území vznikne nová zástavba, jejímž středem budou tramvaje jezdit. „Díky tomu nebude trať městskou bariérou, jako je tomu kupříkladu v Modřanech, ale stane se součástí obytné části,“říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje.

Jelikož zástavba vznikne v kopci, je třeba jistit trať opěrnými zdmi. Zatímco dříve se uvažovalo o nevzhledný­ch náspech, Zima počítá s tím, že stejnou funkci zastanou domy, jejichž zdi budou právě sloužit jako potřebná opora.

Obavy ze sousedů

To však znepokojuj­e suchdolské­ho starostu Petra Hejla (STAN). „Aby byly domy po obou stranách kolejí stejně vysoké, tak ty níže položené budou mít sedm podlaží, zatímco protější jen tři,“míní Hejl s tím, že bude třeba v územním plánu povolit výstavbu takto vysokých budov.

Starostovy obavy tkví v tom, že by developeři mohli v budoucnu využít možnosti vystavět právě sedmipatro­vé budovy, čímž by v nové části města mohlo být místo zamýšlenýc­h pěti tisíc obyvatel o několik tisíc lidí více.

Zároveň panují neshody na podobě nové městské části. Zatímco architekti ze Zimova ateliéru navrhují domy s vnitroblok­y, suchdolská radnice naopak preferuje spíše rozvolněně­jší rozestaven­í bytových domů. Jak nakonec bude Nový Sedlec vypadat, není dosud dané. „O struktuře zástavby ještě proběhne větší diskuse,“potvrzuje šéf pražských plánovačů Boháč.

Jistá je naopak výstavba zmíněné tramvajové trati. Dosud Suchdol s Dejvicemi propojuje autobusové spojení, které denně využívají tisíce studentů. Na okraj metropole jezdí kvůli zemědělské univerzitě. Při dopravních špičkách však není tento způsob cestování ideální.

Nová trať je proto jednou z priorit hlavního města, co se týče výstavby nových kolejí. Spoj by měl být na seznamu investic, které chce město realizovat do roku 2030.

V budoucnu by trať na Suchdol měla v Podbabě odbočovat směrem k zoologické zahradě v Troji. Následně se zvažuje, zda by vozidla zamířila do Bohnic, případně Kobylis. Tím by vzniklo přímé tramvajové spojení mezi Prahou 6 a 8. (ble)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia