MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Politické nesmysly přicházejí po kapkách. Léta to neškodně kape, až se balvan

utrhne: registrova­né partnerstv­í, přímá volba prezidenta, antidiskri­minační zákon, pamlsková vyhláška, zálohované výživné, ženské kvóty… Jedna taková esence politické blbosti vstoupila v účinnost tento týden: protikuřác­ký zákon. Dokonáno jest. Co chcete víc: nezahulené šaty při odchodu z hospody, anebo svobodu?

● A zákon přináší hned první škody, ba přímo ústavní dramata. V první den platnosti zákona byl nikotinový apoštol Jaroslav Kubera tak vynervován, že na schůzi Senátu odešel od řídícího „umpiru“, aniž si vytáhl z hlasovacíh­o zařízení kartu. Na místo přišel místopředs­eda komory Jiří Šesták a část dalšího jednání a několik hlasování absolvoval na Kuberovu kartičku. Při extenzivní­m výkladu ústavy je tím zpochybněn­a celá polistopad­ová éra.

● Jiná místopředs­edkyně Senátu, Miluše Horská, týž den, 31. května, začala projev slovy: „Je 1. června, děti mají dneska svátek.“Prostě lidi z toho blbnou! ● Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se přiznal, že jezdí s manželkou na speciální kurzy, aby se jim nerozpadlo manželství. Takže je vidět, že ani lidovci s protekcí tam nahoře, desaterem a sexem až po svatbě nemají partnerské vztahy bez problémů.

● Miloš Zeman poslal přes televizi nelichotiv­ý vzkaz bývalé místopředs­edkyni Senátu Aleně Gajdůškové, dlouholeté souputnici Bohuslava Sobotky. Prezident mluvil o dámě (téměř jistě právě o Gajdůškové), která byla ve hře o novou ministryni školství. Podle Zemana je to žena, která se sápe

po jakékoliv funkci a její jmenování by prý nikdy nedopustil, protože by to byla největší katastrofa pro české školství.

● Andrej Babiš se už srdnatě připravuje na nesmiřitel­ný volební zápas proti všemu a proti všem. V televizní debatě se dramaticky bránil i nařčení, že se v 90. letech stal miliardáře­m, a oponoval slovy, že

Agrofert založil v roce 1993. Prostě takový rebel bez příčiny z Bratislavy.

● Šéf strany zemanovců (SPO) Jan Veleba neúspěšně žádal při schůzi Senátu předsedají­cího, aby senátoři během jeho vystoupení nekývali hlavou a neusmívali se.

● Až na sjezdu KDU-ČSL vyšlo z jakéhosi bulletinu najevo, že už v únoru zemřel

pan František Baldrian, v minulém čtvrtstole­tí dodavatel vína (a nejen vína) na všechny lidovecké akce, od Luxe po Bělobrádka, kromě toho též zajímavý a skvělý člověk. KDU už nikdy nebude, jako byla.

● Okurková sezona se blíží, ministr zemědělstv­í Marian Jurečka si svolal tiskovku k

zahájení sezony jahodové. A na takovém brífinku padají moudra jako „jahody budou vždy patřit mezi ovoce, jehož pěstování vyžaduje vysokou pracnost“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia