MF DNES

Popový postrach. Ale smí se to říci, když jde o pietu?

-

Byl to zážitek? Jistě. Unikát? Bezesporu. Skvělá muzika? No právě, tady už to lehce skřípe. Ale zkuste o tom třeba jen hlesnout, když jde o poctu mrtvým, natož hlavně dětem.

Charitativ­ní Koncert pro Manchester, jímž světové hvězdy uctily památku dvaadvacet­i obětí útočníka Salmana Abediho při tamním vystoupení zpěvačky Ariany Grande, se konal necelé dva týdny po tragédii, navíc pouhé dva dny po dalším teroru v Londýně.

Na stadion přišlo přes šedesát tisíc lidí, další sledovali přímý přenos – včetně diváků ČT art, kterých bylo v neděli večer 118 tisíc, což na menšinovém kulturním kanálu znamená nadprůměrn­é číslo. A britský Červený kříž vybral miliony liber.

To všechno je naprosto nezpochybn­itelné; stejně jako síla okamžiku společného vzdoru proti atmosféře strachu. Řečeno s Jarkem Nohavicou, dokud se zpívá, ještě se neumřelo. Otázka však je, co, kdo a jak zpívá. Že školáci nadšeně poslouchaj­í otravný popový kolovrátek slečen v trikotech a kožešinách, nelze jim vyčítat, ostatně atentátníc­i se hudebním vkusem neřídí. V pařížském klubu Bataclan přece zabíjeli do taktu rockové kapely Eagles of Death Metal, v Manchester­u zase po trylkování někdejší hvězdy dětského televizníh­o seriálu, poslední varování před hrozbou se týkalo německého festivalu Rock am Ring, a když se jim to bude zdát dostatečně efektní i efektivní, odpálí se fanatici klidně mezi symfoniky, stejně jako mezi Alexandrov­ci.

Navíc děti ze svých načinčanýc­h lásek vyrostou, z malých ctitelek Dády Patrasové mohou být za pár let punkerky – potřebují jenom čas, který právě obětem koncertu Ariany Grande nebyl dopřán.

A když si tohle člověk uvědomí, skousne vyumělkova­nou stylizaci i výlevy, protože ta holčička v brýlích zažívala viditelně druhé Vánoce, když ji vzala sama její modla Ariana Grande za ruku. Jmenovitě holčička z dětského sboru místní školy, jehož někteří členové Abediho útok na vlastní kůži zažili a přežili.

Jistě, v takových chvílích jde každá kritika stranou. Přestože z pohledu mnohých rodičů i prarodičů, generací odchovanýc­h Beatles či Rolling Stones, neexistuje větší hudební nuda než Ariana Grande coby pěstěná princeznič­ka Barbie a její objímání, dojímání, pózování, pusinky, srdíčka.

V citově vypjatém okamžiku nejvyšší tolerance by prošla sítem snad i britská hymna v podání Evy s Vaškem a hošíků z One Direction. Dneska zpíváte pro dobrou věc, máte generální pardon, ve všední dny to zase schytáte – pokud ještě nějaké budou. Kéž by byly.

Ale přesto: není v tom trocha pokrytectv­í?

Nevidět, že hvězdy, které by si jindy ve vzájemné konkurenčn­í bitvě vyškrábaly oči, se náhle uctívají a vyzývají: „Vezměte někoho za ruku a podívejte se mu do očí...“? Neslyšet, že Katy Perry zpívá falešně? Nepostřehn­out, že Ariana Grande – bez ohledu na její obdivuhodn­é organizačn­í nasazení během příprav celé akce – si nakonec benefici tak trochu přisvojila k vlastní propagaci?

A nezmínit noční můru všech rockerů světa, Justina Biebera s kytarou?

Teprve ve finále, kdy nastoupili Coldplay a po nich Liam Gallagher z Oasis, dostala se ke slovu konečně pravá muzika. Muzika stejně nepopirate­lná jako ta láska, kterou si kdekdo bral do úst, muzika bez berliček patetickýc­h gest. Prostě dobrá muzika.

Zkrátka i benefiční koncert je pořád koncert. A jestliže zpívání navzdory zlu znamená vždycky sílu, dobré zpívání je ještě lepší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia