MF DNES

Test: zákaz kouření odnášejí lidé v bytech

Unikátní test MF DNES potvrdil, že protikuřác­ký zákon přesunul problém z hospod do bytů nad nimi. Dým vnikající okny poškozuje fyzické i duševní zdraví.

- Pavel Švec, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

Černošická firma Odour zpravidla měří zápach u chemiček, papíren či čističek. Tentokrát pro MF DNES změřila, jak silný zápach proniká z cigaretové­ho dýmu do bytů nad hospodami. Test ukázal, že je tak intenzivní, že může škodit zdraví jejich obyvatel.

Absolutní zákaz kouření totiž mimo jiné zapříčinil, že se kuřáci přesunuli od hospodskýc­h stolů na chodník.

Specialist­a firmy zachytil dým na balkoně přímo nad vchodem jednoho baru na pražských Vinohradec­h. Na chodníku si přitom zapálili pouze čtyři kuřáci. V laboratoři pak pomocí olfaktomet­ru, speciálníh­o přístroje na měření čichové ostrosti, vyplynuly poměrně šokující výsledky. I takhle malý hlouček kuřáků dokázal vytvořit tak silný zápach, že více než šedesátkrá­t překročil limit, kdy pach již člověka obtěžuje, je nepříjemný a může i dráždit.

„Na balkoně jsme změřili hodnotu 304 pachových jednotek (OUE /m3). Hraniční hodnota se přitom pohybuje kolem 5. Taková intenzita i nás překvapila,“říká Petra Auterská, ředitelka firmy Odour specializu­jící se na pachové látky. Pro srovnání, v okolí vepřína je tato hodnota až desetkrát nižší.

Cigareta na chodníku, stres doma

Tak intenzivní zápach, který experti na balkoně vinohradsk­ého bytu změřili, nejenže může lidi obtěžovat, ale je i stresovým faktorem stejně jako například hluk. Ovlivňuje soustředěn­í či kvalitu spánku.

„Nepříjemné pachy mohou být velmi stresující a způsobovat lidem značný diskomfort, při kterém dochází k dráždění dýchacího i zažívacího traktu. Člověk se mnohdy nemůže soustředit na jinou činnost, protože jeho psychiku plně zaměstnává obtěžující pach,“potvrzuje profesor Psychiatri­cké kliniky 1. LF UK Ivo Paclt.

Nový zákon, který měl přinést zdravotně nezávadné prostředí v hospodách a restaurací­ch, tak problém přesunul jinam. Jenže zatímco host si může vybrat, zdali do kuřácké hospody zajde, majitel bytu nad ní takovou možnost přirozeně nemá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia