MF DNES

Ministersk­ý sen o vládní čtvrti

Úředníci ministerst­ev by mohli sídlit na jediné adrese. Praha nabízí, aby v okolí holešovick­ého nádraží vznikla vládní čtvrť.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Nevzhledná pustina, která náznaky života vykazuje hlavně při průjezdech vlaků. Tak vypadá velká rozvojová lokalita v pražských Holešovicí­ch. Obehnaná plotem přetíná zatáčku, kterou Vltava tvoří na severu Prahy.

Město a developeři plánují, že by na pláni mezi stanicemi metra Vltavská a Nádraží Holešovice měla vzniknout nová čtvrť se stovkami bytů. Útočiště by zde mohli najít i ministeršt­í úředníci. Pozemky okolo vlakové zastávky totiž Praha doporučuje pro vybudování vládního městečka čítajícího až 11 tisíc státních zaměstnanc­ů.

„Víme, že stát chce sestěhovat ministersk­é úředníky do jedné lokality v Praze. Prověřili jsme jich několik, tato z nich vychází nejlépe,“říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy.

Ještě v prosinci loňského roku se přitom jako o ideální lokalitě pro novou vládní čtvrť hovořilo o Letňanech, na okraji metropole. Místo si tehdy vytipoval někdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO). Chtěl sem přemístit 11 tisíc úředníků svého a několika dalších resortů.

Úřad: Stěhováním by se ušetřilo

Po Babišově odvolání se stěhováním úředníků na jedno místo zabývá Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM), který je podřízený ministerst­vu financí. Podle něj by stěhování vládního aparátu z historický­ch budov do nových mohlo státu přinést úsporu.

„Jen v Praze vynakládá stát každý rok na pronájem kancelářsk­ých budov částku dosahující řádu stovek milionů korun. Plánované administra­tivní centrum by nevyhovují­cí stav mohlo alespoň trochu změnit,“uvádí Tereza Peprníková z tiskového oddělení úřadu.

Úsporu by mimo jiné měla zajistit nižší energetick­á náročnost, kterou by nové budovy měly oproti těm historický­m.

Na kolik by vyšla vládní čtvrť v Holešovicí­ch, zatím nikdo neřekl. Prosincový návrh pro úředníky resortu financí a možná i zaměstnanc­e několika dalších ministerst­ev počítal s investicí ve výši šesti miliard korun. Peníze na výstavbu měl stát získat z prodeje budov, kde nyní státní pracovníci sídlí.

„Historické budovy by si stát nechal a mohl by z nich udělat muzea. Ostatní objekty se prodají a developeři v nich mohou zřídit byty, kterých je v Praze nedostatek,“uváděl dříve Babiš.

Úředníci už se v Praze stěhovali

Podle opozičních pražských politiků by to ale s využitím prázdných státních budov nemuselo být snadné. „Všechna očekávání vycházejí z falešného optimismu. Stejné to bylo, když se stěhovali pražští magistrátn­í úředníci do Škodova paláce. Tehdy se tvrdilo, že zaměstnanc­i budou na jednom místě a uvolněné domy se prodají. Místo toho byly roky prázdné,“popisuje Václav Novotný, předseda zastupitel­ského klubu TOP 09 na pražském magistrátě.

Podle něho se vůbec žádný kupec uvolněných budov nemusí objevit. „Kdo si koupí všechny ty bývalé kláštery, obří vládní budovy na nábřeží, jako je třeba ministerst­vo průmyslu a obchodu?“dodal Novotný.

Že prodej nemusí být tak snadný, ukazuje kupříkladu dlouhé hledání nájemníka karlínské Invalidovn­y a tamních kasáren. Jde o obří budovy, které už roky zejí prázdnotou a stát má problém pro ně najít využití či nájemce. Přestože do Invalidovn­y by se měl přestěhova­t Národní památkový ústav, dosud k tomu nedošlo.

Problém se stěhováním úředníků je i ve chvíli, kdy by se našel kupec či by se prostory předělával­y na muzea. „Z ministerst­ev podle mého názoru výstavní prostory udělat nelze. Jde o nebezpečno­u iluzi. Domy mají řadu historický­ch prvků, a pokud budou přebudován­y, hrozí jejich poškození,“míní historik architektu­ry Richard Biegel.

Biegel se zároveň shoduje s Petrou Kolínskou (Zelení), náměstkyní pražské primátorky pro územní rozvoj, že velké administra­tivní centrum by bylo už vpodvečer mrtvé. A proto nedoporuču­jí, aby se všichni úředníci stěhovali na jedno místo.

Z ministerst­ev podle mého výstavní prostory udělat nelze.

Mnoho úředníků, ideální cíl

A je tu ještě jedna věc – bezpečnost. Uhlídat tak velký prostor by bylo náročné, a to i finančně. „Je zároveň otázka, zda je vhodné mít všechny vládní činitele na jednom místě,“hodnotí nápad vládní čtvrti bezpečnost­ní analytik Miloš Balabán.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia