MF DNES

Úsvit se rozpadá, utíkají mu lidé

Po Lankovi z hnutí odchází poslankyně Hnyková, vadí jim příklon k extremismu

- — Josef Kopecký

Jana Hnyková je další poslankyní, která se rozhodla opustit Úsvit – Národní koalice. Již před několika dny poslanec Martin Lank řekl, že míří k Realistům Petra Robejška. Hnyková uvedla, že nesouhlasí se směřováním strany.

Pomalu se tak rozpadá strana, kterou před čtyřmi lety přivedl do Sněmovny Tomio Okamura, od které se později odštěpil sám její zakladatel. Se skupinou přívrženců založil hnutí Svoboda a přímá demokracie.

„Nesouhlasí­m s tím, kam Úsvit – Národní koalice směřuje, a to je hlavní důvod, proč jsem odešla,“uvedla Hnyková. Na dotaz, kam směřuje, opáčila: „K zániku.“Úsvit totiž nebude sám kandidovat v parlamentn­ích volbách a jeho členové mohou kandidovat na jiných kandidátká­ch, což Hnyková považuje za zánik strany.

Zároveň nechce být spojována s ultrapravi­covými Národními demokraty bývalého novináře a odsouzenéh­o antisemity Adama Bartoše. „Bohužel pan Bartoš bez oprávnění dal náš znak na plakát. Nechci být spojována s panem Bartošem,“řekla iDNES.cz Hnyková.

Nejsem magor, s Bartošem ne

Té vadí doporučení vedení Úsvitu, aby členové hnutí kandidoval­i za takzvané vlasteneck­é strany. „Já nechci, aby moje jméno bylo spojováno se stranami, které mají krajní názory,“řekla. Poslanecký mandát si ponechává. S Bartošem nechce být spojován ani šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch. „Nejsem magor,“řekl k tomu iDNES.cz Černoch. Na středu chystá veřejné vystoupení ke své politické budoucnost­i. Nechtěl komentovat informace, že by se snažil dostat na kandidátku hnutí ANO. „To jsou spekulace,“prohlásil.

Hnyková tvrdí, že zatím s žádnou jinou stranou nevyjednáv­ala, aby se na její kandidátce objevila. V žádném případě nechce ale zamířit za Okamurou, jehož hnutí uspělo v krajských volbách a některé průzkumy mu dávají šanci i pro volby do Sněmovny.

 ?? Foto: MAFRA ?? Další... Poslankyně Jana Hnyková také „balí kufry“.
Foto: MAFRA Další... Poslankyně Jana Hnyková také „balí kufry“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia