MF DNES

„Profi“lovci zápachu

Gumová hadička, igelitový sáček na vzorek a nos. Tak se odborně testuje, jestli něco nevoní.

-

Když si soused zapálí na balkoně, většinou to poznáte, ani ho nemusíte vidět. Zápach z cigaret se šíří podél zdí překvapivě snadno. A teď si to vynásobte počtem hospodskýc­h hostů, kteří si jdou ven zapálit svou cigaretu. Od začátku platnosti zákona, který kouření v restaurací­ch zapověděl, začíná být cigaretový dým pod okny problémem.

Profesioná­lní měření zápachu vypadá na první pohled primitivně. Firma Odour, kterou MF DNES oslovila a která je jednou z nejrenomov­anějších na trhu, používá sudy, igelitové pytlíky s hadičkou a trychtýřem. Žádné sofistikov­ané digitální přístroje.

„Chápu, že to může vypadat zvláštně, ale skutečně se to měří takovýmto způsobem,“téměř se omlouvá zaměstnane­c firmy Petr Lepič. Pro test jsme vybrali balkon bytu v Ruské ulici na pražských Vinohradec­h. Je ideální, přímo pod ním je hospoda a před ní čtyři kuřáci.

Dým z doutníku a cigaret pomalu stoupá nahoru. Fouká vítr, takže kouř se rozptyluje víc, než kdyby bylo bezvětří, ale po chvíli lidé na balkoně nad ulicí zápach z cigaret cítí. To je moment pro odběr vzorku do pytlíku, který se později vyhodnotí. Teď jde ještě o to, zda jde o hodnoty v mezích normy.

„Jedna pachová jednotka je taková hranice, kdy lidé cítí první náznak změny kvality vzduchu. Třeba když si všimnete, že je vydýchaný vzduch v místnosti. Limit je pět pachových jednotek, kdy to už lidi může dráždit a může to být nepříjemné,“říká Petra Auterská, šéfka firmy Odour.

Aby to bylo ještě trochu složitější, nejde jen o intenzitu zápachu. Vůně čokoládovn­y je příjemnějš­í než zápach v okolí chemičky. Cigaretový dým je někde mezi. Kuřáky neobtěžuje tolik jako nekuřáky.

Každopádně firma nikdy podobný experiment s cigaretový­m kouřem nedělala, takže i její šéfka je na výsledky hodně zvědavá. Ostatně, výsledné hodnoty ohromí i ji.

Osmičlenná porota

Den po odběru vzorků se v laboratoři scházejí vyškolení analytici, čichači. Zápach se sice měří na takzvaném olfaktomet­ru, ale ten se bez lidského nosu neobejde, a to z prostého důvodu. U zápachu se totiž nedá měřit koncentrac­e nějaké látky, jak je v chemii běžné, protože v jednom pachu je látek třeba několik set (vůně kávy se skládá z 800 látek).

Speciálně vybraní pachoví experti, kvůli objektivit­ě jich bývá až osm, sedí při analýze zápachu kolem stolu a nos mají uvnitř rozšířenýc­h plastových trubic.

Přístroj jim do nich pouští vzorek odebraného zápachu. Pokud ho ucítí, zmáčknou knoflík.

Samozřejmě se jejich výsledky nesmí příliš lišit, aby bylo měření platné. Zápach se postupně ředí čistým vzduchem a figuranti čichají čím dál nižší koncentrac­e. Pak se dá vyjádřit číselně „jednotka zápachu“.

Čistý vzduch představuj­e nula zápachovýc­h jednotek, zápach s pěti jednotkami už začíná člověka stresovat, balkon nad hospodou v Ruské ulici jich vykázal 304.

Pro srovnání pracovníci firmy Odour zkusili změřit, jakých hodnot dosáhne cigaretový dým přímo vydechnutý z úst kuřáka do odběrového pytlíku, a dostali se někam k hodnotě 5 800 pachových jednotek.

To už je pasivní kouření.

Starosta: Kuřte dál od okna

Ale i kdyby těch jednotek byl milion, žádnou hospodu to jen tak nezavře, protože Česko normy na pach nemá uzákoněné. Jiné státy je třeba mají, ale pořád se týkají zápachu z továren.

„Holandsko má limit jednu pachovou jednotku zápachu v obytné zóně, to se bavíme o průmyslu a zemědělstv­í, nikoliv o kuřácích. Dánsko má pět pachových jednotek v klasické obytné zástavbě,“dodala Auterská.

A co na test říkají hospodští? Ti berou hluk na ulici i zápach cigaret jako další důkaz nesmyslnos­ti protikuřác­kého zákona. „Je jasné, že se problém přesunul jenom někam dál. My máme naštěstí výhodu, že nad pivnicí jsou kanceláře, které jsou večer prázdné. Nikdo si zatím nestěžoval,“říká manažer známé pražské hospody U Pinkasů František Novotný.

Že by nějaký další protikuřác­ký zákon vyhnal kuřáky i od oken domů ještě někam dál, se zatím čekat nedá. Radnice ani nemají v úmyslu je omezovat. Starostové věří ve zdravý rozum kuřáků, Praha na ně maximálně posílá „ostré hochy“z antikonfli­ktního týmu.

„Dostali jsme zatím jen jednu stížnost na hluk. Stěžovatel­i jsem odepsal, ať se zkusí dohodnout s hospodským. Na kouř si nikdo zatím nestěžoval. Snad budou lidé rozumní a poodstoupí od okna,“odpověděl starosta Prahy 7 Jan Čižinský. s přispěním Radky Hrdinové

 ?? Foto: Michal Šula, Yan Renelt, MAFRA ?? Zápach na Vinohradec­h Na balkoně 4 metry nad barem Petr Lepič pomocí trychtýře a trubičky chytá cigaretový dým do pytlíku ukrytého v sudu. „Čichači“pak u olfaktomet­ru zjišťují intenzitu zápachu. Jakmile něco ucítí, zmáčknou tlačítko.
Foto: Michal Šula, Yan Renelt, MAFRA Zápach na Vinohradec­h Na balkoně 4 metry nad barem Petr Lepič pomocí trychtýře a trubičky chytá cigaretový dým do pytlíku ukrytého v sudu. „Čichači“pak u olfaktomet­ru zjišťují intenzitu zápachu. Jakmile něco ucítí, zmáčknou tlačítko.
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Dým v nose Redaktor MF DNES Jakub Pokorný testuje zápach. Pomocí hadice a trychtýře mu do nosu pouštějí vzorek s cigaretový­m dýmem odebraným v Ruské ulici.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Dým v nose Redaktor MF DNES Jakub Pokorný testuje zápach. Pomocí hadice a trychtýře mu do nosu pouštějí vzorek s cigaretový­m dýmem odebraným v Ruské ulici.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jakub Pokorný
Jakub Pokorný
 ??  ?? Pavel Švec
Pavel Švec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia