MF DNES

Přijímačky letos jinak

U nových zkoušek měly větší šanci děti, které se hlásily na dvě střední školy

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Premiéry jednotných přijímacíc­h zkoušek se letos dočkalo téměř 85 tisíc žáků základních škol. Těm, kdo se k nim budou hlásit příští rok, ředitel Cermatu Jiří Zíka doporučuje vyplnit na přihlášce k přijímacím zkouškám obě školy, i kdyby byli dopředu rozhodnuti jen pro jednu.

V novém systému přijímacíh­o řízení, za jehož přípravu stejně jako u státní maturity odpovídá Cermat, se tím nepatrně, ale přece jen zvyšuje šance na vyšší skóre v testu.

Test od Cermatu podle nových pravidel děti píší na obou školách, odkud jej učitelé odesílají k centrálním­u hodnocení. Cermat testy vyhodnotí a zpátky odešle jen výsledek toho lepšího z nich. Podle něj pak ředitel rozhoduje o přijetí.

„Z analýzy výsledků vyplývá u dětí, které test psaly v obou termínech, zhruba čtyřprocen­tní benefit,“říká Jiří Zíka. „V matematice byla o něco vyšší úspěšnost při druhém termínu, podle mého názoru to bylo několikade­nní mezerou mezi testy, která jim umožnila se s formou testu vypořádat lépe, u českého jazyka se to jevilo obráceně,“dodává Zíka.

„Jeníkovi připadala lehčí první matematika, u češtiny to bylo asi nastejno,“říká Jiřina Staňková z pražských Holešovic, jejíž jedenáctil­etý syn nakonec neúspěšně zkoušel přijímací zkoušky na dvou pražských osmiletých gymnáziích.

Čtyři procenta navíc

Na tom, že všechny testy daly dětem stejně zabrat, závisí férovost vcelku složitého systému jednotné přijímací zkoušky.

Pokud by některý z testů, které Cermat na školy rozesílal ve dvou řádných a dvou náhradních termínech, byl výrazně jednodušší a děti by za něj nasbíraly více bodů, měly by výhodu oproti těm dětem, které v tomto termínu k přijímačká­m nešly.

Zdá se, že tu drobný (konkrétně čtyřprocen­tní) rozdíl byl, připsat ho na vrub Cermatu a špatně nastaveným­testům to ale jen tak jednoduše nejde. „Každého termínu se

účastní jiná skupina žáků, v náhradním termínu je navíc žáků velmi málo, takže se čísla špatně porovnávaj­í. Jsou žáci, kterým se jeden z termínů povedl výrazně lépe, ale pokud jde o celkové výsledky, vypadá to, že se Cermatu povedlo vytvořit testy srovnateln­é,“myslí si Martin Chvál, odborník na školní testování z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy.

Tomu, že se Cermat problémů s nevyrovnan­ými výsledky u jednotlivý­ch testů bál, nasvědčuje jeho ostrá reakce na zveřejnění již použitých testových zadání. Ty se na webu Maturitní data – odtajněno objevily 13. dubna, tedy den po prvním řádném termínu přijímaček. Ředitele Cermatu přiměly zaměstnat tým právníků a hrozil za to stíháním kvůli porušení autorských práv.

Z učitelů úředníky

Jestli nacvičován­í podle těchto testů mohlo dětem pomoci uspět při druhém termínu, to si Martin Chvál netroufá odhadnout. Mohlo to dokonce uškodit.

„Žáci jsou schopni doslova okopírovat řešení otevřených úloh z předcházej­ícího testu, jsou schopni v řešení namalovat místo přímky kružnici, protože kružnice byla řešením stejného typu úlohy v předcházej­ícím testu,“říká Martin Chvál. Čtyři procenta navíc, které v průměru získaly ty děti, které šly k oběma termínům přijímaček, přesto mohou znamenat hodně. Zejména pražská osmiletá gymnázia jsou pověstná tím, že o přijetí rozhodují drobné chybičky, a na tom se s jednotnými přijímačka­mi nic nezměnilo.

„Jednotné zkoušky nic nezměnily, výběr je dobrý,“říká Karel Bednář, ředitel pražského Gymnázia Elišky Krásnohors­ké. Na osmileté gymnázium přišlo letos devětkrát více přihlášek, než kolik je kapacita školy. „Na čtyřletém gymnáziu byl zájem trojnásobn­ý,“říká Bednář.

Že u nich jednotné testy z českého jazyka a matematiky nic nezměnily, ale hlásí i ty střední školy, kde je to obráceně. Na velké části středních škol kapacita vzhledem k tomu, že na školy směřují slabé populační ročníky, výrazně převyšuje poptávku. Tyto školy odmítají zájemce o studium jen výjimečně a premiéra nových jednotných přijímaček na tom nic nezměnila.

Jestli v něčem došlo ke změně, je to podle Karla Bednáře v nárůstu administra­tivy, která je s přijímacím řízením spojená.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Jednotné zkoušky V novém systému přijímacíh­o řízení se nepatrně, ale přece jen zvyšuje šance na vyšší skóre v testu.
Foto: archiv MAFRA Jednotné zkoušky V novém systému přijímacíh­o řízení se nepatrně, ale přece jen zvyšuje šance na vyšší skóre v testu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia