MF DNES

Taxivrah: „Ty psy bych zastřelil“

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Doživotí ve věznici s nejpřísněj­ším režimem. Tak zní definitivn­í trest pro Davida Virguláka, odsouzenéh­o za trojnásobn­ou vraždu pražských taxikářů. Včera o něm rozhodl senát Vrchního soudu v Praze.

Virgulák se k němu odvolal. Cítí se nevinný a předešlá rozhodnutí soudu považuje za nespravedl­ivá. Vyšetřovat­elé podle něj od počátku krátili jeho práva na obhajobu. „Odběr pachových stop nebyl proveden v souladu s předpisy a nelze je použít,“napadl včera u odvolacího soudu Virgulákův advokát Michal Stupka jeden ze stěžejních důkazů obžaloby.

Pachové stopy obžalované­ho totiž policejní technici objevili ve všech třech taxících. „Ty psy bych zastřelil, kecají,“komentoval způsob a výsledky odběru pachových stop obžalovaný. Důkazem proti Virgulákov­i byla také peněženka s doklady oběti, kterou měl u sebe krátce po jedné z vražd.

„Nelze mít námitky proti provedeném­u dokazování. V této věci byly provedeny všechny dostupné důkazy, a to naprosto v souladu se zákonem. Je nepochybné, že pachatelem je David Virgulák,“zdůvodnil doživotní trest soudce vrchního soudu Martin Zelenka.

V rámci řetězce nepřímých důkazů proti odsouzeném­u svědčily i odposlechy z věznice a výpovědi spoluvězňů. Tam se měl obžalovaný vyjadřovat o detailech taxivražd, které prý mohl znát pouze vrah. „Komplex důkazů svědčí jasně o vině obžalované­ho,“zaznělo už u předchozíh­o městského soudu, který o vině neměl žádné pochyby.

První vražda, pět výstřelů

Poprvé Virgulák podle verdiktu střílel večer 30. ledna 2014, zřejmě západně od Prahy na silnici u Luk pod Medníkem. Šoféra bezprostře­dně předtím zastavil v centru Prahy. Taxikáře zabil podle žalobce sérií pěti výstřelů z pistole kalibru 6,35 mm.

Řidiče oloupil o pár set korun a mobil a jeho tělo transporto­val na pražské Vinohrady. Taxík s tělem objevila policie dopoledne 1. února v Lužické ulici. Druhá z vražd šoférů pražských taxíků se odehrála v noci 10. dubna 2014. Z centra Prahy se obžalovaný nechal odvézt na odlehlé místo, k silnici fungující jako cyklostezk­a z Uhříněvsi ke Kralovicím. Na tohoto šoféra podle obvinění vypálil dva výstřely ze stejné pistole ráže 6,35 mm. Zavražděné­ho muže podle obvinění okradl a jeho vozem se vrátil do centra.

Vůz nechal odstavený v Salmovské ulici. Brzy ráno 11. dubna, pár hodin po vraždě číslo 2, se podle žalobce opět ze středu metropole nechal odvézt na cyklostezk­u u Uhříněvsi. Řidiče zastřelil jedním výstřelem do hlavy a nechal ho ležet vedle předchozí oběti. Motivem byla opět krádež.

Kriminalis­té zatkli Virguláka před dvěma lety. V té době měl již za sebou 20 trestů, vesměs pro drobné krádeže. Těmi si vydělával na pervitin, na němž byl závislý.

 ?? Foto: MAFRA ?? Vrah David Virgulák, odsouzený za vraždy tří taxikářů, vinu odmítá. Podle rozsudku jej ale usvědčuje řetězec nepřímých důkazů.
Foto: MAFRA Vrah David Virgulák, odsouzený za vraždy tří taxikářů, vinu odmítá. Podle rozsudku jej ale usvědčuje řetězec nepřímých důkazů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia