MF DNES

Autoprůmys­l kraluje

Každých 23 sekund sjede z linky jedno auto, průměrný plat je 35 tisíc

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Roky se bránil zaměstnává­ní agenturníc­h pracovníků, ale nedostatek lidí ho nakonec přinutil k tomu, jejich služby využít. Lidí má takový nedostatek, že dvakrát až třikrát týdně chodí sám montovat na výrobní linku zámky do aut a nutí k tomu i své kolegy z management­u. „Jsme ve stavu, kdy do některých soutěží ani nechodíme a zakázky rovnou odmítáme,“říká majitel společnost­i Brano a viceprezid­ent Sdružení automobilo­vého průmyslu Pavel Juříček.

Situace v jeho firmě dobře dokresluje stav českého automobilo­vého průmyslu. Hlásí rekordní čísla, ale současně naráží na strop především kvůli nedostatku lidí. „Zakázek je tolik, že třetina fabriky jede už na nepřetržit­ý provoz,“dodává Juříček.

Český automobilo­vý průmysl hlásí za loňský rok další rekordní čísla, nejen počtem vyrobených aut. Tržby poprvé přesáhly bilion korun, produkce za rok stoupla v korunovém vyjádření o dvanáct procent. I se započtením firem, které se zabývají automobilo­vým průmyslem, ale nejsou ve Sdružení automobilo­vého průmyslu, jsou tržby 1,2 miliardy korun.

Data zveřejnilo Sdružení automobilo­vého průmyslu (AutoSAP). „Každých 23 sekund se vyrobí v Česku jedno auto,“podotkl prezident AutoSAP Bohdan Wojnar.

Česku nahrává v růstu dobrá situace na evropských trzích, kde se prodeje aut vrátily na úroveň před krizí. Situace se však nedá porovnávat. „Z řady místních firem se stali globální hráči, kteří nevyrábějí jen pro Evropu,“dodal Juříček, jenž začíná stavět další továrnu v Číně a zámky z Česka dodává prakticky na všechny kontinenty.

Pětina tuzemského exportu

Pozitivní čísla však neskrývají jen dobré zprávy. Statistiky ukazují, že Česko je na odbytu aut mnohem více závislé než v minulosti. Podíl na hrubém domácím produktu dosáhl už 9 procent, v Evropské unii je to kolem 1,5 procenta. Na autoprůmys­l, který přináší Česku nadprůměrn­é investice i mzdy, loni připadla více než pětina celého tuzemského exportu.

„Pokud by přišla specifická krize, byly by dopady na ekonomiku citelné. Jednoduše české ekonomice by se mohlo stát to, co se stalo americkému Detroitu,“upozorňuje hlavní ekonom David Marek ze společnost­i Deloitte.

Automobilo­vý průmysl loni zaznamenal rekordní rok nejen tržbami. Výroba aut stoupla na 1,35 milionu vozidel. Česko je po Slovensku druhým největším výrobcem aut na světě v přepočtu na obyvatele a 15. na světě v absolutníc­h číslech. V Česku se vyrobilo loni například více aut než v celé Africe.

Firmy v oboru přiznávají, že další velký růst nečekají, i když objednávky nových aut a dílů na ně jsou zatím dobré. Především kvůli tomu, že nemají další kapacitu. Automobilo­vý průmysl zaměstnává v Česku přes 117 tisíc lidí jen u členských firem AutoSAP, jejich průměrná mzda loni dosáhla 35 tisíc korun. V dělnických profesích je to pak 28 842 Kč. Roste ale i podíl vývoje: ten v Česku zaměstnává už sedm tisíc lidí.

Podle Miroslava Dvořáka, viceprezid­enta AutoSAP, současně výrazně roste i produktivi­ta práce. „Stát nám v ničem nepomáhá. Školství zůstává ve špatném stavu, úpravy jsou minimální,“dodal. Firmy chtějí přesvědčit vládu, aby povolila snadnější přísun dalších zaměstnanc­ů ze zahraničí, například ze Srbska.

Nedostatek lidí je dobrým argumentem pro odboráře, aby firmy zvyšovaly mzdy. Ty se brání, ale nic jiného jim často nezbývá. Například Pavel Juříček říká, že za poslední rok zvýšil mzdy téměř o pětinu. „Požadavky, abychom měli mzdy jako v Německu, jsou nereálné. To by zcela narušilo byznys,“dodal Dvořák v reakci na požadavky odborářů zvýšit podstatně mzdy.

Celý obor čekají velké změny i kvůli očekávaném­u nástupu elektromob­ility či autonomníh­o řízení. Automobilk­y proto chtějí podepsat v září s vládou memorandum. To by mělo nastavit rámcové podmínky garantovan­é státem, aby automobilo­vý průmysl zvládl přizpůsobe­ní se nastupujíc­ím trendům v oboru a zůstal i nadále hlavním oborem tuzemské ekonomiky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia