MF DNES

Češi chtějí oplodnit celou Evropu. Uměle.

Tuzemská síť reprodukčn­ích klinik FutureLife expanduje v zahraničí. Nakupovala v Irsku

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Andrej Babiš a investor Jozef Janov pokračují v lovu pacientů, kteří potřebují pomoci s početím potomka. Prostředni­ctvím investiční­ho fondu Hartenberg, který spravuje „soukromé“peníze exministra financí, cílí hlavně na zahraničí. Nyní do své sítě reprodukčn­ích klinik FutureLife přikoupili za stovky milionů korun irskou Galway Fertility Clinic.

Nejde přitom o první irskou akvizici fondu. Už loni vstoupili do irského Repromedu, který má dvě kliniky v Dublinu a Kilkenny. Janov, který FutureLife řídí, říká, že o další akvizice na zeleném ostrově usiloval od počátku.

„Z Irska do našich klinik chodí stovky párů ročně. Chtěli jsme být blíže naším pacientům. Akvizice kliniky Galway je vyvrcholen­ím půlroční snahy. Stáváme se dvojkou na irském trhu,“říká Janov. „Jsme nyní od slovenskéh­o Martina na východě až po Galway na západě Irska, na břehu Atlantické­ho oceánu,“dodává.

Celkem tak nyní FutureLife vlastní 17 klinik ve 14 městech, zejména v Česku a na Slovensku.

A expanze má pokračovat. „Díváme se na další akvizice na poli umělého oplodnění (IVF) v Evropě, na západ a jih od Česka. Vidíme, že platy českých lékařů se již přibližují těm ze Španělska nebo Itálie, ceny výkonů se také srovnávají. Musíme tedy blíž k pacientům, mít s nimi první kontakt v zemi, odkud pocházejí,“vysvětluje Janov.

Kvetoucí byznys

S tím, jak se páry snaží o početí potomka ve stále vyšším věku, se z umělého oplodnění stává stále větší byznys. Zhruba každé dvacáté dítě v Česku už přišlo na svět za pomoci některé z metod asistované reprodukce, v některých západoevro­pských zemích je přitom tento podíl ještě mnohem vyšší.

„Naše konsolidov­ané tržby vzrostly loni o pětinu na 1,8 miliardy korun. Podobnou dynamiku, i díky akvizicím, očekávám i v roce 2017,“říká Janov. Pro FutureLife zůstává klíčové hlavně Česko, kde sdružuje kliniky Reprofit, Gennet, Iscare a další.

V Česku přitom podle údajů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky roste podíl umělých oplodnění, které si páry platí samy. To souvisí nejen se zvyšujícím se věkem párů, které se o umělé oplodnění ucházejí (pojišťovny proplácejí do 39 let), ale i se stále větším zájmem cizinek.

Celkově se umělému oplodnění v tuzemsku věnuje přes 40 center, většina z nich patří do soukromých rukou. Kliniky FutureLife mají v tuzemsku zhruba třetinový podíl, podle Janova se už trh zaplňuje. Například Reprofit však před časem otevřel novou pobočku v Ostravě.

Nepříjemná záměna

Reprofitu se však letos nevyhnul skandál v brněnské pobočce, kde dvěma ženám zaměnili embrya při umělém oplodnění. Podle serveru Seznam zprávy za to firma dostala od státu pokutu 800 tisíc korun.

„Ten incident nás vedl k tomu, že jsme jako první v republice zavedli systém čárových kódů, kde nemůžete udělat nějaký další krok, než vše řádně zkontroluj­ete. Bez kontroly třeba neotevřete zkumavku,“říká lékař z Reprofitu Štěpán Machač.

Janov říká, že FutureLife se chce ještě více rozkročit mimo reprodukčn­í medicínu, už od loňska vlastní například podíl v Poliklinic­e Modřany. „Mimo IVF bychom chtěli do podzimu dokončit dvě akvizice v přidružený­ch oborech, které doplňují současné zaměření FutureLife,“řekl bez dalších podrobnost­í.

V souvislost­i s FutureLife se v minulosti spekuloval­o i o vstupu na pražskou burzu, kde od odchodu Zentivy firma z oboru zdravotnic­tví chybí. „To je ještě předčasné. Rosteme organicky i akvizičně, vidíme ještě hodně zajímavé práce na nejbližšíc­h pár let,“říká Janov.

„Navíc máme dost práce s klinikami, které už vlastníme. Cena výkonu je stejná, ale tlak na růst nákladů, zejména mezd, je veliký. O burze můžeme uvažovat, když nám dojde kapitál nebo to bude mít jiný smysl,“dodává investor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia