MF DNES

Britské volby ve zmatené době

Labouristé dotahují náskok, který si v předchozíc­h měsících vypracoval­i konzervati­vci premiérky Theresy Mayové. Může za to její váhavost a chyby. Porazit ji však nemohou.

- Alexander Tomský

Když 18. dubna vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová předčasné volby, konzervati­vci jásali. Opoziční labouristi­cká strana byla a stále je v naprostém rozkladu. Tři čtvrtiny jejích poslanců neuznávají svého chmurného vůdce Jeremyho Corbyna. Ten totiž nabízí vysoké progresivn­í i firemní zdanění, hodlá znárodnit veřejné služby, slibuje kdeco zadarmo, ale přitom nedokáže odpovědět na otázku, kde na to v zadlužené Británii vzít. Svůj stínový kabinet musel splácat z krajně levicového křídla strany.

Dubnová nálada voličů dávala státnicky a rozhodně působící premiérce nevídaný náskok devatenáct­i procentníc­h bodů, který by labouristy po ztrátě Skotska naprosto zničil.

Mayová pochopila, že dvě třetiny Angličanů a polovina Skotů po referendu brexit uznaly. A nepochybov­ala, že dostane silný mandát k pružnému vyjednáván­í s Bruselem a vyhne se tak v parlamentu vydírání brexitovým­i radikály, kteří žádají rozvod s nenáviděno­u Unií za každou cenu.

Šéfka konzervati­vců také na rozdíl od svého soka nabídla voličům realističt­ější sociální ekonomický program, který není třídní. Vše ve jménu jednoho společného národa. I ona však poněkud nadřadila dirigistic­kou a pečovatels­kou roli státu nad trhem a nasliboval­a voličům pár bonbonků. Možná ani netušila, jaké se v tom skrývá nebezpečí.

Ve volební kampani sice působila studeně a její volební fráze mnohdy bezobsažně, Corbyn však proti ní vypadal amatérsky, téměř jako bezdomovec. Jeho internacio­nalistické pacifistic­ké fráze, přesvědčen­í, že za terorismus může britská zahraniční politika, a na odiv dávaná nechuť k vlastní zemi (odmítl zpívat hymnu u pomníku padlým) mu žádné body přinést nemohly.

Náskok konzervati­vců vydržel téměř čtyři týdny. Jenže náhle začal padat. A tři dny před volbami se smrskl zhruba na sedm procent. Co se stalo?

Mayová v mediální konfrontac­i s útočnými novináři začala po čase působit nejistě a občas, třeba při otázkách, proč snížila počet policistů za Cameronovy vlády, i zmateně. Dokonce odmítla debatovat se svým sokem v televizi.

A když vyšel 31. května konzervati­vní předvolebn­í program, byla v koncích. Sliboval totiž, že stále rostoucí a neudržitel­né náklady zdravotnic­tví na péči o stárnoucí obyvatelst­vo si ti zámožnější musí zaplatit svým nemovitým majetkem. Pokud někdo vlastní dům za více než 100 000 liber, bude nucen náklady státu z dědictví zaplatit. A třeba v jihovýchod­ní Anglii jsou milionové ceny domů běžné.

Proti dani se okamžitě strhla mediální bouře, na dědictví po rodičích nepochybně čekají miliony dětí, z nichž statisíce na hypotéku nemají. Snad poprvé v dějinách vláda svůj návrh uprostřed volebního klání stáhla. Mayová se projevila jako slabá a nepřesvědč­ivá, když se lekla voličů a neodvážila se rozumný návrh obhájit. Program měl za cíl sjednotit rozpolcený národ.

Mezi postindust­riálním severem a jihovýchod­ní Anglií s Londýnem zeje hospodářsk­á propast. Stačilo razantně prohlásit, že chudí nemají přispívat na bohaté.

Lze předpoklád­at, že dělníci na severu Anglie by její politiku přivítali. V médiích se však ozvala střední vrstva. Projevila se klasická válka mezi tradičními voliči konzervati­vců a nemajetnou dělnickou vrstvou, jíž slíbila premiérka kompenzova­t konkurenčn­í znevýhodně­ní kvůli globalizac­i.

Nastává totiž nová, méně liberálně-ekonomická, a hlavně zmatená éra. Stát podnikat neumí a jeho zásahy do tržní ekonomiky nebývají šťastné.

Premiérčin­y problémy Corbynovi nahrály. Najednou se nemusel za nic omlouvat, dokonce se učesal, nosí kravatu a mládež v něm začala vidět vzpouru proti establishm­entu. Do chátrající strany se mu podařilo vlít trochu elánu, vyhrát volby však nemůže. Chudí seveřané, bývalí voliči strany UKIP, konzervati­vce rádi nemají, jeho staronové verzi státního socialismu však také nevěří, a tak budou mít ohromné dilema, zda nevlastene­ckého Corbyna volit.

Stratégové toryů proto soustředil­i svou kampaň na ty volební obvody, především na severu, v nichž mají labouristé slabou převahu. A tam by mohla konzervati­vní politika jednoho národa alespoň částečně zabrat.

Konzervati­vního premiéra Harolda Macmillana se kdysi mladý, právě zvolený poslanec zeptal, co je v politice nejdůležit­ější? „Události, hochu, události.“

Třetí masakr v Londýně za pouhé tři měsíce bude mít na výsledek voleb také dopad. Mayové se vrátila státnická rezolutnos­t a dokázala přitvrdit až na samu hranu politické korektnost­i: „Nevystačím­e si s obrannou protiteror­istickou strategií.“„Byli jsme příliš tolerantní, … Je zapotřebí říct dost.“„Nemůžeme dopřávat nenávistné ideologii bezpečný útulek.“„Bude to znamenat větší pravomoci policie a zpřísněné tresty i za menší provinění.“Nepochybně za projevy nenávisti, což doposud anglické právo trestat neumožňova­lo.

Corbyn má smůlu. Mayová připomněla parlamentu, že vždy hlasoval proti udělení větších pravomocí policii i proti antiterori­stické legislativ­ě a odmítal, aby speciální jednotky střílely s cílem zabíjet. „Jak jsme viděli v sobotu, tato strategie se osvědčila a já ji absolutně podporuji.“

O kolik volby vyhraje, nevíme, troufl bych si však tipovat, že její slabá parlamentn­í, tzv. pracovní většina sedmnácti poslanců stoupne nejméně na padesát a její prestiž i mandát k vyjednáván­í v Bruselu budou přece jen posíleny.

Mayová po třetím útoku v Londýně za tři měsíce přitvrdila až na hranici politické korektnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia