MF DNES

Heydrich a odboj, půl napůl

S premiérou Smrtihlava, jenž tak jako loňský Anthropoid líčí atentát na Heydricha, nutně vyvstane otázka: Je lepší, horší, stejně prostřední či stejně sporný, ale jinak?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zhruba lze odpovědět, že ani Smrtihlav nemá na Sequensův Atentát, ale chválabohu nebudí vyložený posměch a liší se zejména svou koncepcí. Protože pozornost dělí půl napůl mezi osudy, které se proťaly 27. května 1942, tedy mezi říšského protektora Reinharda Heydricha a naše výsadkáře z Anglie v čele s duem Kubiš–Gabčík.

Zhrzená princezna

Právě k onomu průsečíku se francouzsk­ý režisér Cédric Jimenez vypraví několikrát, načež zařadí zpátečku k předchozím dějům. V první půli filmu až do roku 1929, kdy se důstojník ubíjející čas šermem a sexem potká se svou příští manželkou.

Ač film potřebuje úlevně málo řečí a zejména málo velkých slov, od první chvíle je jasné, kdo tu bude diktovat. Zhrzená princezna, slečna ze zámku hýřícího kdysi leskem, ví přesně, co chce: totiž Heydricha a s jeho pomocí staré zlaté časy silné země, již slibují nacisté.

Zajímavá, protože nepříliš známá kapitola představuj­e partu zdánlivě neškodných tatíků v čele s Himmlerem ještě před nástupem k moci u domáckých večeří, kde Lina Heydrichov­á plní roli zákulisní lady Macbeth třetí říše. Podobně pak už za války účinkuje obraz řevnivosti bezpečnost­ních složek, shrnutý Heydrichov­ou zkratkou „wehrmacht dobývá, my čistíme“– a třeba popravy po vpádu do Polska zraňují brutalitou, byť symbolika venkova podobně jako dobových nevěstinců sází klišé na klišé. Jason Clarke coby Heydrich je nepříjemný v každé vteřině, i při sebekontro­le před výbuchem, z jeho chladné úřední kalkulace mrazí a v jedné z nejsilnějš­ích scén poté, co v roce 1941 obsadí kamuflovan­ý Pražský hrad, dá své ženě v podání Rosamund Pike surově pocítit, že ji dávno přerostl.

Tady se příběh lomí a znovu se vrací v čase zpět, k výcviku českoslove­nských jednotek ve Skotsku a výsadku atentátník­ů; odkud už děj postupuje ve známých kolejích. Kupodivu jména v angličtině tu zní čistěji, Jack O’Connell a Jack Reynor působí civilněji než fešné tváře z Anthropoid­u, Mia Wasikowská typem přesně odpovídá Anně Geislerové a především se tady šetří plakátovým­i hesly i hrdinným odhodláním.

Jsem cizinec, nic nevím

Přitom Smrtihlav stihne vcelku přehledně domácí odboj Tří králů od Josefa Mašína po Václava Morávka, věcnou přípravu akce i střízlivěj­i pojaté romantické pletky. Atentát je nasnímán slušně, odvetné údery si vystačí bez komentáře, dusné napětí v kostele připomíná western a finále není tak thrillerov­ě předimenzo­vané, třebaže též podléhá pokušení přidat přestřelce munici.

Což zdaleka není jediná věcná nepřesnost zaviněná dílem uměleckou licencí – velehory vypadají honosněji než kopečky a kupa mrtvol efektněji než pár postřelený­ch, dílem náhražkový­mi maďarskými kulisami. Divák si prostě musí znovu v duchu opakovat – jsem cizinec, nic o tom nevím, aby Smrtihlava přijal.

Na druhou stranu však nenajde místa výslovně trapná či snově vyumělkova­ná jako v závěru Anthropoid­u. Spíše může roztrpčit, kolik prostoru tu má antihrdina – ovšem film vznikl podle knihy HHhH, nazvané zkratkou německého úsloví, že Heydrich je Himmlerův mozek. A čiší z něj fascinace jak systematic­kým zlem původce „konečného řešení“, tak lidmi, kteří se mu nebáli postavit. Je-li Heydrich pocitově vidět víc, může za to skvělý Clarke.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Drobné nepřesnost­i Při dobývání kostela sv. Cyrila a Metoděje, ve kterém se skrývali čeští parašutist­é, žádný německý voják nepadl.
Foto: Bontonfilm Drobné nepřesnost­i Při dobývání kostela sv. Cyrila a Metoděje, ve kterém se skrývali čeští parašutist­é, žádný německý voják nepadl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia