MF DNES

Hlavně že nebyla pauza, těší pořadatelk­u Andělů

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Letošní Ceny Anděl se podařilo uspořádat takříkajíc v hodině dvanácté, a nakonec se ukázalo, že i v komorním prostředí pražského Lucerna Music Baru se dají ocenění předat důstojně. Velký podíl na tom má organizáto­rka letošního ročníku Lucie Hájková, která se hlásí do výběrového řízení i na příští rok. Tuzemská pobočka Mezinárodn­í federace hudebního průmyslu IFPI stanovila uzávěrku přihlášek na dnešek.

„Plně jsem si uvědomoval­a, že jde o danajský dar a je velká šance, že ta akce může dopadnout spíše špatně,“říká dnes Hájková, kterou IFPI, majitel licence cen, oslovila pouhé dva měsíce před konáním.

„Měla jsem informaci, že pokud do toho nepůjdeme, s největší pravděpodo­bností se večer neuskutečn­í. Myslím, že kdyby se letos udělala pauza, mohla by trvat napořád, stejně jako u slovenskýc­h Cen Aurel. Zároveň by mi přišlo nevhodné, aby se udílení přesunulo z pódia na pouhou tiskovou konferenci,“vysvětluje svou motivaci.

Farna půjčila dekoraci zdarma

A nastal maraton. Nebyl čas, nebyly peníze a místo ceremoniál­u bylo podle České televize pro kamery „více než složité“. „Opravdu hrdá jsem na přístup umělců, vystupujíc­í i předávajíc­í byli bez výjimky lidé, kteří do těchto rolí patří. Paradoxně pro nás absence sponzorů měla i pozitivní dopad – ten večer se nevyměňova­la hudba za peníze a zdá se, že jsme se vyhnuli i zpochybňov­aní výsledků nebo dohadům o tom, kdo prodal více desek. Za to jsem moc ráda,“říká Hájková.

Na přípravě ceremoniál­u se podílela řada lidí, především Matyáš Vorda s Tomášem Karbanem, kteří se starali o technickou produkci a podobu scény. Kdo sledoval přenos až do konce, mohl v titulcích najít i Ewu Farnou. „Hlavní dekorace, která tam byla, ty ledkové míčky, je její a zdarma nám ji půjčila, přestože ji pak postrádala na svém nedělním koncertě. V takovém duchu ty letošní Ceny Anděl byly,“líčí Hájková.

Pokud uspěje ve výběrovém řízení na pořadatele následujíc­ího ročníku, ráda by jej pojala opět ve větším stylu. „A tím nemyslím, že má být ceremoniál pompéznějš­í a nablýskaně­jší, ale prostorově a technicky pohodlnějš­í,“říká.

Letos se otevřela i otázka žánrových cen, tedy jestli by neměly být včleněny do hlavního večera. „Striktní oddělení předávání těchto dvou cen se mi nelíbí. Žánrovky by se neměly přehlížet, ale nesouhlasí­m příliš s jejich nynější podobou. Myslím, že je těžké najít systém, který by dával smysl,“tvrdí Hájková.

IFPI má ze zájemců vybrat nového pořadatele příští týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia