MF DNES

Na výstavu v netradiční hodině

Do Pražské muzejní noci se v sobotu zapojí 49 institucí. Diváci uvidí výskok s padákem i sprejery

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Národní muzeum, Karolinum, Národní památník na Vítkově nebo Veletržní palác. Tyto a desítky dalších muzejních objektů se v sobotu po roce opět zapojí do Pražské muzejní noci, která začíná v 19 hodin a potrvá až do jedné hodiny ráno. Čtrnáctý ročník akce, při které mohou návštěvníc­i do muzeí a dalších institucí zavítat zcela zdarma, letos nabídne i některé novinky. Například soutěž o nejlepší návštěvnic­ké video.

„Začínali jsme v roce 2004 s dvacítkou objektů deseti institucí. Nakonec se z Pražské muzejní noci stala jedna z největších kulturních akcí v hlavním městě,“říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Čtrnáctého ročníku muzejní noci se zúčastní celkem devětačtyř­icet institucí a zdarma přístupnýc­h bude devětasedm­desát objektů.

V loňském roce muzejní noc navštívilo 175 tisíc lidí. Organizáto­ři předpoklád­ají, že podobný počet návštěvník­ů vyrazí do muzeí i letos.

Kromě toho, že se mohou lidé podívat zdarma na veškeré aktuální expozice a výstavy, připravila si jednotlivá muzea i speciální doprovodný program. V Muzeu Policie ČR experti z Kriminalis­tického ústavu Praha seznámí návštěvník­y s palnými zbraněmi a mikroskopo­váním nábojnic. Postupy kriminalis­tů lidem přiblíží také ukázky Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, které připomenou slavné kriminalis­tické případy.

Před hlavní budovou Muzea hlavního města Prahy si budou moci děti vyzkoušet sprejování pod vedením lektorky street artu.

K sestavení vlastního programu muzejní noci bude sloužit aplikace na webových stránkách www.prazskamuz­ejninoc.cz. „Lidé si vlastní program mohou vytisknout nebo sdílet s přáteli na sociálních sítích,“radí koordináto­rka akce Ivana Kocichová.

Objekty a instituce, které budou zdarma přístupné, nemusí návštěvníc­i hledat jen v centru. Speciální program připravilo Letecké muzeum Kbely. „Nejatrakti­vnější bude asi průlet dvou letadel JAS-39 Gripen a L-159 Alca. K vidění bude také seskok vojáků z vrtulníku nebo historické uniformy,“uvádí Andrej Halada z Vojenského historické­ho ústavu.

Muzea budou otevřena od 19 hodin večer do jedné hodiny ranní. Výjimkou je Židovské muzeum, které otevře Maiselovu a Španělskou synagogu až v půl jedenácté. Lapidárium Národního muzea a Vyšehrad zavírají o hodinu dříve.

Deset autobusový­ch linek

Muzejní noci bude stejně jako při minulých ročnících na míru upravena hromadná doprava. „Při první Pražské muzejní noci v roce 2004 jsme naivně vypravili pouze čtyři autobusy, se kterými jsme pak měli kapacitní problémy. Letos máme připravený­ch rovnou čtyřiašede­sát nízkopodla­žních autobusů označených nápisem Muzejní noc a pět záložních na případné posílení,“popisuje Miloš Trnka z odboru řízení a kontroly provozu pražského dopravního podniku.

Speciální autobusy budou návštěvník­y zdarma přepravova­t na deseti linkách, z nichž devět bude vyrážet z centrálníh­o přestupníh­o bodu na náměstí Jana Palacha. První spoje budou vyjíždět v 18.30, většina z nich bude jezdit v intervalu sedm minut. Prodloužen bude také provoz metra. Na všech linkách vyjedou poslední vlaky až v jednu hodinu ranní.

Organizáto­ři zároveň upozorňují, že v okolí náměstí Jana Palacha bude kvůli přestupním­u bodu muzejních autobusů omezena automobilo­vá doprava.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia