MF DNES

Lidé chtějí okruhy, koalice se hádá

- — Jakub Heller

Překonala smrt prvního dítěte i nucené odloučení od milovaného manžela. Náhle přinucená k životu matky samoživite­lky nepodlehla pochopitel­nému strachu ani atmosféře protektorá­tu, naopak měla odvahu riskovat nejen svůj život, ale velmi pravděpodo­bně i životy svých dvou dětí.

Božena Kropáčková – manželka plukovníka generálníh­o štábu a příslušník­a domácího protinacis­tického odboje Václava Kropáčka – ukryla v roce 1942 parašutist­y Josefa Bublíka a Jana Hrubého a později i velitele paravýsadk­u Out Distance Adolfa Opálku. Toho dokonce opakovaně. Českoslove­nský národ se jí po komunistic­kém převratu v únoru 1948 kromě několika medailí za zásluhy odvděčil obviněním ze zrady a rozvracení republiky. Toho ji nakonec zprostil a Kropáčková v čtyřiasedm­desáti zemřela u dcery v Havířově. Na krutý osud obdivuhodn­ě statečné ženy od včerejška upomíná pamětní deska v Buzulucké

Magistráte­m v posledních dnech rezonuje otázka, kudy má vést nedostavěn­á východní část Městského okruhu. Trojkoalic­e, a zejména Zelení, odmítá stavbu tunelů podobných Blance a prosazuje oproti zbytku vládnoucí koalice odlišnou variantu stavby, takzvanou duální. Ta by dopravu vedla po dvou osách – jednak Povltavsko­u a Spojovací ulici a pak tunelem pod Malešicemi a jednak po zkapacitně­ném dopravním koridoru, který tvoří Průmyslová a Kbelská ulice.

Kvůli rozkolu v koalici stáhl před čtrnácti dny náměstek Petr Dolínek (ČSSD) již připravený tisk o okruhu z jednání rady a od té doby se vedení města dohaduje. Otázku mělo řešit i na včerejším jednání koalice, kde měli Zelení předložit harmonogra­m dopracován­í jejich varianty.

„Požádali jsme, aby se koalice shodla na tom, že je potřeba vytvořit studii proveditel­nosti varianty duál, která bude podle našeho názoru finančně méně náročná, hotová rychleji a v souladu se zákonem,“uvedl předseda Zelených Matěj Stropnický. Dodal, že Institut plánování a rozvoje je prý schopen studii vypracovat do devíti měsíců.

Jenže Dolínek po jednání označil dokument předložený Stropnický­m za pamflet, který neměl nic společného s plánováním dopravy. „Trojkoalic­e představil­a jen nějaké čtyři odrážky svých představ, harmonogra­my vypadají jinak,“dodal. Koalice proto bude o okruhu znovu jednat ve čtvrtek. Dá se ale očekávat, že prim budou znovu hrát ideologick­é názory jednotlivý­ch klubů.

Přitom město čile utrácí peníze, aby zjistilo názor Pražanů na rozvoj ulici v Dejvicích, kde Kropáčkovi žili. Radnice ji odhalila pětasedmde­sát let po atentátu na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Datum 6. června je navíc dnem, kdy Opálka z bytu Kropáčkový­ch definitivn­ě odešel. „Návrh jsem dal Praze 6 před pár lety. Jsem rád, že se ho podařilo zrealizova­t k tomuto krásnému výročí,“uvedl historik a iniciátor desky Lukáš Kopecký. Ten pro časopis Paměť a dějiny napsal článek Božena Kropáčková – neobyčejný osud obyčejné ženy.

Vzkazy v prádle

Chůva a telegrafis­tka Českoslove­nských drah Kropáčková se narodila v roce 1901 v Čeladné a se svou životní láskou se seznámila v Košicích. „Kropáček byl statečný, nesmírně cílevědomý a zodpovědný. Byl ideál vzdělaného a statečného chlapa, který se zároveň staral o rodinu. Museli být fantastick­ý harmonický pár,“říká Kopecký. Měli spolu tři děti, prvorozený Václav však tragicky zemřel poté, co se ve dvou letech opařil. Další syn Jiří a dcera dopravy. Včera totiž magistrát zveřejnil průzkum mezi více než 2 tisíci Pražany a Středočech­y, který se uskutečnil v rámci příprav plánu udržitelné mobility. Z něj vyplynul očekávaný výsledek, že si devět z deseti dotázaných přeje dokončení vnějšího okruhu kolem Prahy a jen o něco méně z nich si žádá dokončení okruhu od tunelu Blanka k Jižní spojce. Naopak méně než polovina lidí fandí rozšiřován­í parkovacíc­h zón, zavádění mýtného systému a překvapivě i půjčování a sdílení osobních aut.

 ?? Foto: VHÚ ?? Harmonický pár Božena Kropáčková se svým manželem, odbojářem Václavem Kropáčkem. Když ho uvěznili, pomáhala parašutist­ům.
Renelt, MAFRA
Foto: VHÚ Harmonický pár Božena Kropáčková se svým manželem, odbojářem Václavem Kropáčkem. Když ho uvěznili, pomáhala parašutist­ům. Renelt, MAFRA
 ?? Foto: Yan ?? Čistý štít Pamětní deska má symbolizov­at bezpečí a jednotu.
Foto: Yan Čistý štít Pamětní deska má symbolizov­at bezpečí a jednotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia