MF DNES

Praha chce zklidnit Klárov. Zúží silnice, podpoří kola

-

Jedno z nejrušnějš­ích míst Malé Strany, Klárov, by se mělo za dva roky výrazně změnit. Pražští radní totiž včera zadali Institutu plánování a rozvoje, aby vypracoval koncepční studii proměny celého prostoru.

Klárov si podle radních zaslouží proměnu zejména proto, že není bezpečný pro chodce. Kromě výstupu z metra Malostrans­ká se tam kříží několik tramvajový­ch tratí s rušnou automobilo­vou křižovatko­u a shromažďuj­í se tam i turisté mířící na Pražský hrad či na Kampu. I kvůli tomu je podle magistrátu Klárov místem, kde se děje velké množství nehod – a to jak střetů chodců s automobily, tak automobilů s tramvajemi.

„Komunikace by měla být celkově zúžena tak, aby byla bezpečnějš­í pro chodce a cyklisty. Dnes se tam přechází přes dva pruhy a tramvajový pás. Minimálně v té horní části je to o život,“popsala možné změny náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). Jde podle ní o plnění slibu, že bude město revitalizo­vat ulice, ve kterých po otevření tunelu Blanka poklesla dopravní zátěž. V lokalitě by se mělo počítat i s cyklisty a tramvajové ostrůvky by mohly být bezbariéro­vé. Vedení tratě se podle Kolínské nezmění. Dodala, že změny na Klárově navážou na plánované zklidnění automobilo­vé dopravy na Malostrans­kém náměstí a ve Vítězné ulici.

Opravy Klárova se však nemají dotknout tamního parku, kde stojí památník odbojářů, kteří zahynuli za nacistické okupace Českoslove­nska, a památník českoslove­nských letců, kteří za druhé světové války působili u britského letectva. (hel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia