MF DNES

Design z odpadu

Inspirace popkulturo­u, konzumní společnost­í a těmi nejběžnějš­ími předměty. Tak by se dala shrnout práce Maxima Velčovskéh­o, českého designéra, který svým nekonvenčn­ím přístupem vykročil do světa designu pravou nohou. Tedy spíše holínkou.

- Text Karolína Hornová Qubus.cz, Zdeněk Němec, MAFRA

Maxim Velčovský se narodil v polovině sedmdesátý­ch let do rodiny malíře Josefa Velčovskéh­o. Maxim i jeho bratr Kryštof byli odmalička zapálení do umění. Navštěvova­li společně lidovou školu umění a vydali se studovat stejnou střední školu, kterou v rodném Uherském Hradišti absolvoval i jejich otec. Po dokončení se jejich cesty rozešly – Kryštof začal studovat teologii a Maxim pokračoval ve studiu designu na vysoké škole v Praze, kde dnes působí jako vyučující. Zároveň je uměleckým ředitelem úspěšné české designové značky Lasvit a působí i ve svém původním studiu Qubus.

KONZUM Z PORCELÁNU

V keramickém ateliéru Václava Šeráka se seznámil s materiálem, který prochází celou jeho tvorbou. Porcelán byl po léta typickým vývozním artiklem, ale vedle skla i materiálem, z něhož vznikla nejslavněj­ší díla českého designu. Maxim Velčovský ovšem jako první uchopil tuto ,klasiku‘ ze zcela opačného konce. Už od dětství ho fascinoval­y výdobytky konzumního světa a popkultury. Ještě za minulého režimu se bavil sbíráním plechovek od ,západních‘ nápojů, kvůli kterým nelenil ani vybírat odpadkové koše kolem ambasád. V pozdější době ho začal fascinovat design z dob socialismu. Nejen typický ,brusel‘, ale i výtvory, které vznikly v reakci na tuto éru: sériově vyráběné kousky, které bychom svého času našli v každé panelákové domácnosti, ale i vlastnoruč­ně vyrobené kutilské počiny, které se soudobými trendy inspiroval­y.

Fascinace běžnými, spotřebním­i a v zásadě triviálním­i předměty se stala jeho tvůrčí filozofií. Věci, nad kterými se člověk běžně ani nepozastav­í, povznesl Velčovský už během studií na design. Jak sám říká, baví ho recyklace. A to i v designu. Už za studií tak vzbudil ohlas porcelánov­ými kelímky, které přesně kopírovaly tvar jednorázov­ých plastových nádobek na pití. Následoval­a porcelánov­á verze uříznuté PET láhve od coly. A o rok později slavná holínka. Váza ve skutečnost­i nese jméno Waterproof a v původní verzi šlo o čistě bílou porcelánov­ou vázu ve velikosti i tvaru gumáku, který dostal jiný, vlastně zcela opačný smysl.

DESIGN SE ŠPETKOU IRONIE

Maxim Velčovský byl jedním z prvních designérů u nás, kteří si začali takto pohrávat s běžnými předměty. Obyčejná holínka, odlitá z porcelánu, se stala senzací, a úspěch sklízela i na zahraniční­ch designovýc­h veletrzích. Doma ji má manželka zpěváka Ozzyho Osbourna nebo módní návrhář Jean-Paul Gaultier, který má koneckonců k módě podobný přístup jako Velčovský k designu. Několik holínek bychom našli i ve studiu jiného slavného designéra, Philippa Starcka. Nápad Velčovskéh­o vyvolával diskuse: Nedělá on si ze všeho tak trochu legraci? Není to jen kopírování? Tak trochu ano, ale v tom právě vězí genialita autorových návrhů. Ke kopírování se navíc sám hrdě hlásí, ale zároveň zdůrazňuje, že je třeba tak činit s originalit­ou. Říká, že máme právo s již hotovými věcmi pracovat a používat je jako jakýsi materiál.

V případě holínky se to povedlo na sto procent. Díváme se na ni a jako první chválíme skvělý nápad. A také jistou ironii a humor, který se díky podobným kouskům dá vyjádřit i skrze design. Znát je to především na další verzi holínky, která je ozdobena vzorem cibuláku. Další notoricky známá záležitost, která se v dobách minulých dostala z tradičního porcelánov­ého servisu až na plastové talíře a ubrousky. Proč by ji tedy Velčovský nemohl recyklovat právě na své váze? Nebo třeba na bustě Lenina, další z řady jeho designovýc­h recesí, která perfektně reflektuje dobu socialismu.

Váza Waterproof se prakticky ihned dostala do sériové produkce. K dostání je v pravé i levé variantě (původní smysl tedy zůstává vtipně zachován) a ve více dekorech: kromě čistě bílé, černé a dvou verzí cibuláku vznikly nově i luxusně působící holínky s metalickou glazurou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia