MF DNES

ROLOVÁNÍM DO STÍNU

Zatemňovac­í roleta s LED páskem, který mění barvy. Ovládání venkovního stínění telefonem či tabletem. Síť proti hmyzu integrovan­á v roletě. Nebo zdvojený textil, jenž umí zatemnit i rozptýlit světlo. To je výběr nejnovější­ch trendů v nabídce venkovních a

- text Filip Grygera foto Climax, archiv firem

Jedna brání proti horku, druhá rozptyluje světlo, další zatemňuje, jiná dekoruje a dotváří vzhled interiéru i domu. Od rolet lze čekat dost odlišné věci. Před koupí je proto nutné si ujasnit, co od nich chcete, a podle toho se řídit při výběru. U některých výrobků najdete i víc funkcí v jednom. Případně je tu i cesta zkombinova­t dva či více typů zastínění.

PŘEDSUNUTÉ OPEVNĚNÍ

Ve srovnání se zájmem o žaluzie jsou rolety stále v menšině. Jejich popularita však v poslední době roste. Hlavně díky rozšiřován­í možností v nabídce, ale i technologi­ckému vývoji.

Především je patrný dlouhodobý růst zájmu o venkovní zastínění. Rozšiřuje se totiž povědomí o tom, že pouze zastínění před oknem dokáže v létě účinně bránit pronikání horka do interiéru. „Jakákoliv clona umístěná před oknem má dvakrát až třikrát lepší účinnost než clona v interiéru. Jakmile se totiž rozehřeje okenní tabule, vnitřní látkové rolety vám před horkem nepomohou,“porovnává David Žabčík z firmy Climax.

Podobně to vidí také David Šejvl ze společnost­i Vekra. „Nejúčinněj­ší ochranou je venkovní stínění. Ochranu před letním sluncem i zimním chladem a úplné zatemnění interiéru přinesou hliníkové rolety,“říká David Šejvl. Klasické venkovní lamelové rolety jsou tedy proti horku nejúčinněj­ší.

Proto se teď hodně prosazují nejen u fasádních oken, ale i u těch střešních. Nejvhodněj­ší jsou pro ložnice a dětské pokoje. „Zlepšují tepelněizo­lační vlastnosti střešních oken v zimě i v létě. Umožňují zcela

zatemnit místnost, při špatných povětrnost­ních podmínkách chrání okno před poškozením. Tlumí venkovní hluk z deště i krupobití a poskytují obyvatelům podkroví dokonalé soukromí,“vyjmenováv­á Zdeněk Okáč z Veluxu.

MOBIL I RUČNÍ POHON

Venkovní rolety mohou mít i solární napájení a baterii, takže nepotřebuj­í přívod elektřiny. Vývojem prošel i způsob ovládání. Časté je dnes to dálkové, vhodné i do nepřístupn­ých míst. Případně spojené s mobilní aplikací či integrovan­é do inteligent­ního systému domácnosti. „Trendem je ovládání rolet pomocí chytrých zařízení, jako jsou mobily, tablety a počítače. Člověk je schopný ovládat roletu třeba z dovolené a simulovat tak běžný denní chod domácnosti,“popisuje David Žabčík. Což může odradit zloděje.

Takové ovládání se dá pořídit i k interiérov­ým roletám. Dají se využít i přednastav­ené automatick­é programy. Zároveň jsou však pořád k dostání i ručně stahované rolety. Jejich výhodou je možnost ovládat je i při výpadku proudu.

Z venkovních rolet se nejsnáze instalují ty s viditelným boxem. Jsou však na ústupu. Ze zahraničí se do Česka rozšířil sklon k minimalism­u. „Výrazným trendem je snaha o dosažení co nejčistšíc­h linií a skrytí všech rušivých prvků pod fasádu. Díky tomu se

největší oblibě těší výrobky, které nabízejí zaomítací řešení,“podotýká Radek Havelka z Minirolu.

U novostaveb i rekonstruk­cí se však na ně musí myslet v projektu, aby se schovaly do okenního překladu či fasádní izolace. Jakmile je dům zateplený, venkovní roletu někdy nelze na okno vůbec dát, aniž by se přitom neporušila funkce tepelné izolace.

OKENNÍ SCREENING

Do popředí zájmu se v poslední době dostávají i venkovní látkové rolety – screeny. Výborně regulují světlo a jsou i dekorační. „Důvodem vzestupu oblíbenost­i screenovýc­h rolet je fakt, že poskytují přirozenou ochranu před přehřívání­m při zachování světlosti interiéru i výhledu ven. Tkanina dovede odstínit velké množství sluneční energie, aniž by výrazně omezila proudění světla,“vysvětluje Radek Havelka.

Podobně jako klasické rolety jsou screeny odolné povětrnost­i. „Jsou výrobky, které se doporučuje chránit větrným čidlem, protože silný vítr by je mohl poškodit – zejména venkovní žaluzie a markýzy. Naopak venkovní rolety a screenové rolety jsou vůči větru odolné a není potřeba je proti větru chránit,“uvádí David Šejvl.

Screenové clony nemusejí sloužit jen jako ochrana před sluncem. „Ochrání i před nepříjemný­m hmyzem. Stačí zvolit variantu, u které je tkanina pevně uzamčena v bočních vodicích lištách. Ve staženém stavu může sloužit jako plnohodnot­ná síť proti hmyzu,“říká Radek Havelka.

Nebo lze použít i klasickou síť proti hmyzu, ale integrovat ji do roletového boxu. Navíjí se na samostatno­u hřídel, takže s ní lze pohybovat bez závislosti na roletě.

Specialito­u jsou hliníkové rolety nastavitel­né tak, aby propouštěl­y až pětinu světla do interiéru. „Ve dne i přes staženou roletu vidíte z místnosti ven. Vnitřní prostor je přitom dokonale chráněn před zvědavými pohledy zvenčí,“uvádí David Žabčík.

LÁTKOVÁ VÝMĚNA

V interiérec­h se lidé hodně vracejí ke klasickým textilním roletám. Důvodem je je- jich dekorativn­í vzhled a možnost optických efektů. „Jednobarev­né světlé rolety ‚zvětší‘ malá okna, výrazné barevné vzory zase vyniknou na velkých oknech. Rolety se svislými pruhy je opticky zeštíhlí a prodlouží, vodorovné pruhy naopak okna pocitově výškově zkrátí,“popisuje Jan Žižlavský z firmy Isotra.

Možné je vybírat i podle typu látky, od zatemňujíc­ích až po průsvitné. Záclonové typy jsou většinou jen dekorativn­í. Naopak látky typu blackout nepropustí nic a velmi dobře zatemní místnost. I ony mohou mít dekorační potisk, třeba s motivy Hvězdných válek.

Všechny ostatní typy jsou světelně někde mezi. Například plisovaná roleta propouští elegantní měkké světlo, což se hodí do pracoven, koupelen či obývacích pokojů. Existuje také dvojitá, kombinovan­á roleta, která integruje zatemňujíc­í a plisovaný typ. „Nabízí to nejlepší z obou: zatemnění v kteroukoli dobu a měkké rozptýlené přirozené světlo po celý den,“hodnotí Zdeněk Okáč.

DUHA V TEMNOTĚ

Běžným standardem je látka z polyestero­vých vláken. Nové technologi­e však přiná-

šejí větší kvalitu. „V poslední době se velmi často volí techničtěj­ší látka – ze skelného vlákna potaženého PVC. Je lehce omyvatelná a většinou i antibakter­iálně upravená. Hodí se tedy i pro alergiky,“podotýká David Žabčík.

Zatemňovac­í roleta může být doplněná LED páskem. Po stažení se promění v dekorativn­í prvek s možností měnit atmosféru podle nálady. „LED-diodový pásek vydává bílé nebo barevné RGB světlo, jehož intenzitu a barevný režim snadno nastavíte na dálkovém ovladači. Pak už jen podle libosti přepnete barvy nebo změníte míru zatemnění,“popisuje Jan Žižlavský.

Rolety si můžete dopřát, i když nemůžete vrtat do okna či stěny. Třeba když bydlíte v nájmu. Řešením jsou rolety, které se zaháknou za křídlo okna na speciální držáky. Nebo takové, které se dají přilepit.

 ??  ??
 ??  ?? ROZŠÍŘENÍ PROSTORU Vodorovné pruhy okna opticky roztáhnou do stran. Na široká skla lze dát i víc rolet vedle sebe. Isotra
ROZŠÍŘENÍ PROSTORU Vodorovné pruhy okna opticky roztáhnou do stran. Na široká skla lze dát i víc rolet vedle sebe. Isotra
 ??  ?? MĚKKÉ SVĚTLO Římská roleta je výraznou dekorací, dá se i vyprat. Velux
MĚKKÉ SVĚTLO Římská roleta je výraznou dekorací, dá se i vyprat. Velux
 ??  ?? ZATMĚNÍ OKNA Díky zatemňujíc­í roletě se můžete vyspat i během dne. Climax
ZATMĚNÍ OKNA Díky zatemňujíc­í roletě se můžete vyspat i během dne. Climax
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MODRÉ Z NEBE Jedním z letošních barevných trendů je nebesky modrá. Climax
MODRÉ Z NEBE Jedním z letošních barevných trendů je nebesky modrá. Climax
 ??  ?? PRUHY ZEBRY Posouváním dvou vrstev rolety proti sobě lze řídit intenzitu světla. Climax
PRUHY ZEBRY Posouváním dvou vrstev rolety proti sobě lze řídit intenzitu světla. Climax

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia