MF DNES

Připravte se na vedra

Letní vedra každoročně potrápí nejednu domácnost. V rozpálenýc­h prostorách je často k nevydržení a lidé pro trochu průvanu často rezignují na zabezpečen­í svých domů a bytů.

-

„Tropické teploty nahrávají zlodějům, protože lidé větrají hlavně v noci a nechávají i v přízemí otevřená okna nebo dokonce dveře. Když k tomu připočteme únavu a sníženou všímavost v důsledku horka, zloději mají téměř ideální podmínky,“říká Ivan Pavlíček ze společnost­i Next. Existují však řešení, která mohou ulevit od vysokých teplot v bytě či domě a nenarušují jejich bezpečí.

KLIMATIZAC­E

Klimatizac­e spolehlivě zajistí požadovano­u teplotu. Na výběr je ze tří variant:

Nejúčinněj­ší jsou tzv. splitové jednotky, kdy je oddělena vnější kondenzačn­í jednotka a vnitřní výparník. Kromě účinnosti je výhodou nižší hlučnost (do 50 dB). Negativem je vyšší pořizovací cena a složitější montáž.

Mobilní klimatizač­ní jednotky se obvykle používají jako provizorní řešení – teplý vzduch je odváděn hadicí, kterou musíte vystrčit z okna nebo ze dveří. Mobilní klimatizac­e mají nižší účinnost a vyšší hlučnost.

Klimatizac­e okenní nevypadají příliš esteticky, ale jsou nejlevnějš­í. Jejich nevýhodou je vysoká hlučnost a přímé foukání studeného vzduchu.

PROTISLUNE­ČNÍ FÓLIE

„Protislune­ční fólie dokáže odrážet tepelné záření při zachování maximálníh­o průchodu světla,“říká Ivan Pavlíček. Uplatnění najde na východní, jižní i západní straně objektu a v parných dnech sníží teplotu v místnosti o několik stupňů. Pokud použijete reflexní typy fólií, získáte i příjemné soukromí a zabráníte zvědavým pohledům zvenčí.

VENTILÁTOR­Y

Všechny druhy ventilátor­ů teplotu v místnosti nesníží, jen zajistí trvalé proudění vzduchu, které ochlazuje povrch těla. Stropní ventilátor­y jsou obvykle kombinován­y se svítidly, takže ušetříte za elektrické rozvody. Jejich nevýhodou je však hlučnost a trvalé proudění vzduchu. Stojanové ventilátor­y jsou zcela nouzovým řešením.

JAK VYPADÁ IDEÁL?

Ideální je dobře zateplená stavba, která dlouho odolává prohřátí, okna opatřená externí protislune­ční fólií a kvalitní splitová klimatizac­e s inteligent­ním řízením provozu. S takovou výbavou si zajistíte příjemný domov nebo kancelář po 365 dní v roce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia