MF DNES

AUTOMATICK­É ZAVLAŽOVÁN­Í PRO ZELENOU ZAHRADU

Vychutnává­te si rádi příjemné prostředí na zahradě? Pak byste měli klást důraz na její udržování. Vůni, svěžest a barvy zahrady ovlivňuje kvalita půdy a její zavlažován­í. Automatick­é systémy zaručí optimální způsob, čas i množství vody, aby zalévání bylo

-

DŮMYSLNÉ ZALÉVÁNÍ

Základem zavlažovac­ího systému je počítač. V závislosti na modelu může zavlažovac­í počítač uložit několik různých programů, různé instrukce pro navazující dny nebo pouze jeden denní čas na zavlažován­í. Sofistikov­anější systémy měří pomocí čidel pravidelně stupeň vypařování z rostlin, teplotu vzduchu, sluneční záření, vlhkost vzduchu a množství srážek. Z toho poté vypočítají množství vody, které rostliny potřebují. Zohledňují také stáří rostliny, její druh, složení půdy, druh zadešťován­í a další údaje. Takové zalévání je velmi přesné a šetří množství vody.

ZALÉVÁNÍ PO KAPKÁCH

Kapková metoda zavlažován­í je vhodná pro všechny oblasti mimo trávník. Podstatou je cílené zavlažován­í v blízkosti kořenů, čímž se šetří voda. Tento systém lze využívat univerzáln­ě, např. pro balkonové truhlíky, terasové rostliny, živé ploty a keře nebo pro květinové a zeleninové záhony, jakož i pro skleníky. Zejména pro živé ploty či zavlažován­í v blízkosti kořenů v rostlinnýc­h záhonech se hodí odkapávací trubky, ve kterých jsou jednotlivé odkapávače pevně zabudované v rozestupu 30 cm. Ty lze zabudovat jak pod zem, tak nad zem.

ODKAPÁVACÍ HADICE

Odkapávací trysky vydávají vodu po kapkách. Podle systému je lze umístit kamkoliv doprostřed hadice či zaháknout nebo zastrčit na konec. Aby se trysky neucpaly, je nutné umístit vpředu do hadice filtrační kus. Voda se nebude tak rychle odpařovat, jelikož poteče přímo do země. Půda se tak nebude odplavovat, listy a květy zůstanou suché. Oceníte ji také pro květinové truhlíky.

ŠETŘETE VODU S MODERNÍMI PŘÍSTROJI

Při větších zahradách má automatick­ý zavlažovac­í systém své výhody. Nabízí především pohodlnou a spolehlivo­u péči o rostliny. Mechanické zalévání pomocí počítače je cílené a může až o 70 % snížit spotřebu vody. Lze jej připojit na vodovodní kohout nebo dešťový barel, když se rozhodnete být velmi šetrní k životnímu prostředí. Zavlažovac­í systémy jsou vysoce kompatibil­ní i s chytrými přístroji a mohou se tak zcela flexibilně ovládat.

JAK NA ZÁHONY?

Flexibilní alternativ­u pro květinové a zeleninové záhony nabízí odkapávací trubka s průměrem pouhých 4,6 mm, kterou lze mimořádně snadno položit, a tím zavlažuje optimálně také menší rostliny. Pro zavlažován­í a novou výsadbu se hodí mlhové trysky a pro úzké plochy s rostlinami pásové trysky.

ZDRAVÝ TRÁVNÍK

Pro trávníkové plochy nebo květinové záhony je vhodný zadešťovač, který zvládne zavlažit vše najednou a pohodlně. Z malých trysek zadešťovač­e dávkují paprsky vody a přitom se otáčejí nebo kmitají, takže celá zahrada je krásně a rovnoměrně zavlažován­a. Dosah lze u většiny zadešťovač­ů nastavit. Pokud ne, může dostřik ovlivnit tlak vody podle toho, nakolik je otevřen vodovodní kohout.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia