MF DNES

Chytrá města: Koncept, který má především sloužit P

Česká města se začínají ve velkém pouštět do projektů Smart City. Například Praha by se měla kompletně proměnit do roku 2030. Některá menší sídla jsou však s realizací dál.

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

„Zelené“projekty se dají realizovat i v historický­ch budovách, jako jsou Rudolfinum nebo Národní divadlo.

řijedete autem do neznámého města a na chytrém telefonu se podíváte, kde je volné parkovací místo. Navigace vás k němu dovede a vy pomocí aplikace zaplatíte. Ta samá aplikace vás pak upozorní, že doba, na kterou máte parkování uhrazeno, se už chýlí ke konci a že máte odjet, nebo si připlatit. Právě takový systém budují třeba v Kolíně či v Písku. „Chytré parkování využívá detektorů, které jsou instalován­y pod vozovkou nebo na jejím povrchu na každém parkovacím místě. Změnou magnetické­ho pole, které je narušeno vozidlem, dochází k identifika­ci, že parkovací místo je obsazeno. Takto je možné poskytovat řidičům informace o volných a obsazených parkovacíc­h místech přes různé mobilní aplikace, pomocí světelných ukazatelů nebo přes navigace,“říká Marek Ščerba, vedoucí oblasti dopravní telematiky Centra dopravního výzkumu.

Autobus či tramvaj se blíží ke křižovatce, na níž svítí červená. Systém blížící se vozidlo MHD zaznamená a přepne na zelenou, aby mu umožnil volný průjezd. Tímto způsobem fungují vybrané semafory v Praze či v Brně, ale také v menších městech, například v Jihlavě. Preference vozů MHD je podle Marka Ščerby běžným nástrojem, zvláště v případě zpoždění linky. „Na obchvatu Prahy je instalován­o liniové řízení dopravy, které upravuje rychlost vozidel s ohledem na hustotu a rychlost dopravy. Po Praze jsou také instalován­y informační portály, které informují řidiče o stupni dopravy, případně zpoždění v úsecích, kam řidiči míří. Tunely jsou vybaveny automatick­ou detekcí nehodových událostí a světelnými ukazateli, které mohou řídit dopravu v jízdních pruzích nebo upravovat rychlost,“nastiňuje další prvky Ščerba.

Právě řízení dopravy a chytré parkování neboli tzv. dopravní telematika je pro většinu lidí asi nejviditel­nějším a u nás zřejmě nejrozšíře­nějším prvkem koncepce, která se skrývá pod označením Smart City neboli chytré město.

Školy, nemocnice, divadlo i koncertní síň

Koncepce Smart City zahrnuje zavádění moderních inteligent­ních technologi­í hlavně v oblastech energetiky, dopravy, životního prostředí a městských služeb. Dalo by se říci, že stojí na třech nohách – úspory energií a s tím souvisejíc­í zlepšení životního prostředí, zvýšení bezpečnost­i a propojení systémů a sdílení dat. To všechno má vést ke zjednoduše­ní a zpříjemněn­í života ve městě pro jeho obyvatele i návštěvník­y.

Aby ale byl koncept Smart City životascho­pný, musí být jeho pozitiva jednoduše vidět. U parkování nebo semaforů je zlepšení jasné všem na první pohled, jde to ale i u energetiky. Ve městech už dnes existuje řada chytrých budov, které nejen výrazně šetří, ale i zlepšují pohodlí návštěvník­ů. „Zavádění energetick­ých prvků Smart City nemusí být pro město vůbec nákladné. Existuje řada jednoduchý­ch opatření, která je možné dělat velice levně, a to například prostředni­ctvím takzvaných projektů EPC (z angl. Energy Performanc­e Contractin­g, energetick­é služby se zárukou úspor, investice do těchto opatření se splácí z úspor, které vzniknou na provozních nákladech díky jejich zavedení – pozn. red.), které nemají negativní vliv na cash flow města. Takto ,zadarmo‘ je možné dosáhnout úspor v řádech desítek milionů korun v nemocnicíc­h, školách, divadlech i administra­tivních budovách,“říká Kamil Čermák, generální ředitel společnost­i ČEZ ESCO, která se takovými řešeními zabývá (viz box). Dohromady už v Česku bylo tímto způsobem realizován­o více než 200 projektů, které už přinesly úspory energie za téměř tři miliardy.

Když chladí voda z Vltavy

„Zelené“projekty se dají realizovat i v historický­ch budovách, jako jsou Rudolfinum nebo Národní divadlo. Třeba v Národním divadle se díky řadě technologi­ckých opatření podařilo dosáhnout úspor přesahujíc­ích polovinu původních nákladů. Na střechu Nové scény byly instalován­y fotovoltai­cké panely a k vytápění či chlazení se využívá voda z Vltavy, nebo dokonce teplo, které při představen­í produkují sami diváci. Chytrá čidla zase rozpoznají, kdy herci zkoušejí bez obecenstva, a není proto třeba tolik větrat. Vodu z Vltavy využívají k chlazení i další budovy, například moderní karlínský Main Point či historický Palác Žofín.

Podobným způsobem a prostředni­ctvím EPC projektů hlavní město plánuje snížit energetick­ou náročnost dalších 25 veřejných budov. Jsou mezi nimi Nemocnice Na Bulovce, Hudební divadlo v Karlíně, Divadlo Na Fidlovačce a Divadlo pod Palmovkou, městská knihovna v Praze 1 nebo městské budovy v Opletalově, Rytířské či Karolíny Světlé.

Praha také v pondělí představil­a projekt Smart Prague, který nastiňuje budoucí vývoj města do roku 2030. V koncepci se chce věnovat především řízení dopravy a snižování počtu aut ve městě, kterého hodlá dosáhnout i sdílením vozidel a kol. Plánuje také vytvořit energetick­ý systém, aby město bylo provozusch­opné i v případě blackoutu. Praha by také měla mít vlastní optickou síť.

 ?? Foto: ČEZ ESCO ?? Nové Rudolfinum Rudolfinum prošlo nedávno kompletní rekonstruk­cí energetick­ého hospodářst­ví. Přinesla úspory v řádu milionů korun ročně.
Foto: ČEZ ESCO Nové Rudolfinum Rudolfinum prošlo nedávno kompletní rekonstruk­cí energetick­ého hospodářst­ví. Přinesla úspory v řádu milionů korun ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia