MF DNES

Poražený vítěz a britská nejistota

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Měly to být volby, které potvrdí a zároveň posílí vyjednávac­í pozici premiérky Theresy Mayové s Evropskou unií ohledně konkrétníc­h podmínek brexitu. Mayová na ně vsadila vše. A téměř vše teď také ztratila.

Konzervati­vci budou muset přistoupit ke kroku v Británii málo běžnému a vytvořit koaliční vládu s jednou z menších stran. Političtí oponenti Mayovou vyzývají k rezignaci, spekuloval­o se i o nových předčasnýc­h volbách. Její pozice na domácí i evropské scéně je teď vratká.

Mayová navíc bude muset slevit ze svého nekompromi­sního postoje vůči EU. Stejně tak se může posunout datum začátku odchodovýc­h jednání, plánovanýc­h na 19. června. Dokud Británie nebude mít novou vládu, nemá smysl začínat.

Konzervati­vcům k nadpolovič­ní většině v dolní komoře podle dosud sečtených hlasů chybí osm mandátů. Právě ty jim má zajistit spojenectv­í se severoirsk­ou Demokratic­kou unionistic­kou stranou (DUP), která skončila na pátém místě se ziskem deseti křesel.

Unionisté jsou dohodě s Mayovou nakloněni. „Chceme realistick­ý plán vystoupení z EU, jak o něm Britové hlasovali v referendu,“řekla předsedkyn­ě DUP Arlene Fosterová. Obyvatelé Severního Irska se přitom loni v červnu vyslovili 56 procenty pro setrvání v EU.

„Sestavím vládu, která v těchto těžkých časech zaručí jistotu a bezpečně vyvede zemi z Evropy,“uvedla včera Mayová. Právě jistota je ale přesně to, co Británii po volbách bude chybět.

 ?? Foto: AP ?? Přepočítal­a se Britská premiérka Theresa Mayová chtěla v předčasnýc­h volbách posílit svůj mandát. Její konzervati­vci sice vyhráli, ale oslabili.
Foto: AP Přepočítal­a se Britská premiérka Theresa Mayová chtěla v předčasnýc­h volbách posílit svůj mandát. Její konzervati­vci sice vyhráli, ale oslabili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia