MF DNES

Tankování zlevňuje díky ropě i koruně

Nafta se blíží k hranici 25 korun za litr, čerpací stanice mají nadprůměrn­é marže.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Zatímco před létem ceny pohonných hmot dlouhodobě rostly, letos řidiče – podobně jako loni – čeká příznivá zpráva. Ceny benzinu a nafty klesají.

Na některých pumpách už spadla cena za litr nafty pod 26 korun a u benzinu pod 28 korun. „Výhled je příznivý, v příštích dvou týdnech může jít cena dolů o 20 až 30 haléřů,“říká analytik společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Cena motorových paliv klesá už několik týdnů a důvodů je víc. Podle Tomčiaka zhruba ze čtyř pětin pokles táhne cena ropy, která se vrátila pod hodnotu 50 dolarů za barel a čeká se spíš další zlevnění.

Dalším příznivým faktorem je kurz české měny, který se začal blížit 26 korunám za euro. V případě dolaru, který ceny na stojanech ovlivňuje výrazněji, je kurz už pod 24 korunami. Právě devizové intervence přitom v minulosti zabránily většímu zlevnění při pádu světových cen ropy.

Podle Tomčiaka je reálné, že se ceny dostanou na úroveň loňského léta, kdy byly ještě zhruba o korunu na litr nižší, než jsou teď.

„Cena 25 korun za litr nafty je reálná,“míní spolumajit­el sítě čerpacích stanic Tank-Ono Jiří Ondra.

Právě na jejích cenách je vidět tradiční situace na českých čerpacích stanicích: zatímco při zdražování vstupní suroviny jde cena rychle nahoru, zlevňování je pomalejší. Rozdíl mezi litrem nafty u Tank-Ono a celostátní­m průměrem podle dat společnost­i pro platební karty CCS je nyní přes 3,50 Kč.

„Marže čerpacích stanic jsou teď rozhodně nadprůměrn­é, ale ještě ne rekordní,“dodal Tomčiak.

Pro řidiče chystající se na dovolenou je dobrá zpráva, že tankování zlevňuje i v cizině. Srovnání s evropskými zeměmi ukazuje, že ceny v Česku jsou spíše lehce pod průměrem. Nejdražší benzin je podle statistik v Itálii a Řecku, nejlevněji je naopak v Polsku a Bulharsku.

Rozdíly mezi jednotlivý­mi zeměmi se však v posledních letech spíše snižují, klesá tak výrazně i podíl přeshranič­ní turistiky za levnějším tankováním. Jak k nám, tak do zahraničí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia