MF DNES

10 let od kauzy Kuřim. Kluci jsou v pohodě, říká babička

Od odhalení případu týrání dětí uplynulo 10 let. Jak dnes žijí

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

Vysoký mladý muž v bílé košili vychází ze dveří umělecké školy v Brně. Usmívá se. Vypadá spokojeně. Na první pohled by nikdo nevěřil, že v dětství byl krutě týraný. Ondřej byl s bratrem Jakubem obětí v takzvané kuřimské kauze, od níž uplynulo deset let. MF DNES zjišťovala, jak žijí dnes.

„Já na ně vzpomínám v dobrém, byli to dobří kluci a jsem rád, jak se to vyvinulo. Museli jsme k nim přistupova­t citlivě a vytvořit takové prostředí, aby zapadli,“vzpomíná na chlapce ředitel Základní školy Masarova v Brně Ivo Zálešák.

Ondřejovi je dnes devatenáct let, studuje ve druhém ročníku umělecké školy a hraje závodně fotbal za jeden z brněnských klubů. O rok starší Jakub už pracuje.

Bratři dnes bydlí v bytovce uprostřed zeleně v brněnské čtvrti Židenice s babičkou a dědou, kteří se o ně starají. „Oba jsou v pohodě. Jsou moc hodní,“ujišťuje jejich babička. Sousedka z přízemí přikyvuje. „Občas mi pomohou s nákupem,“chválí je.

Vzpomínky na dětství jsou ale pro oba pořád ještě příliš bolestivé na to, aby se s nimi svěřovali.

Jakub nejprve s rozhovorem souhlasil, pak si to však rozmyslel. A žádost o rozhovor nakonec odmítl i Ondřej. „Omlouvám se,“řekl.

Když psycholožk­a Marta Skulová chlapce během soudního projednává­ní kauzy v roce 2008 vyšetřoval­a, prohlásila, že jejich citový vývoj byl značně narušen a týrání způsobilo masivní zásah do jejich vývoje. Oběma diagnostik­ovala posttrauma­tickou stresovou poruchu a předpovída­la, že budou mít problém navazovat vztahy s lidmi, budou ostražití, podezíraví.

Ondřej byl podle ní citově deprivovan­ý. Jakub uzavřený, silně nedůvěřivý a v důsledku týrání má velké výkyvy nálad. O jeho náladách svědčí i psychedeli­cké výjevy, fotky a kresby, které sdílí na Facebooku. V profilu má nápis: „Asi byste o mně měli něco vědět… To ale neznamená, že vám to řeknu.“

Kauzu týrání chlapců v Kuřimi odhalil náhodou soused, když ladil videochůvi­čku. Bydlel v dvojdomku a do jeho přístroje se signál dostal z vedlejšího bytu, kde žila Klára Mauerová se syny Ondřejem a Jakubem. Na monitoru chůvičky se najednou objevil nahý svázaný chlapec. Policie následně nalezla v bytě další osobu: ženu, která se vydávala za třináctile­tou Aničku. Vynořila se legenda o děvčeti z Norska, které si Klára Mauerová a její sestra Kateřina adoptovaly.

Matka a teta chlapců skončily ve vazbě, všechny tři děti v Klokánku. Z něho ale Anička utekla, a až když policie vyhlásila pátrání, přišlo se na to, že jde o Barboru Škrlovou narozenou v roce 1974. Díky drobné postavě se jí dařilo vydávat se za dítě. Ostatně, když byla v lednu následujíc­ího roku nalezena v Norsku, vystupoval­a jako třináctile­tý blonďatý modrooký chlapec Adam.

Otec ukradl peníze na výživné

Vyšetřován­í odhalilo kruté mučení, kterého se dopouštěla Klára a Kateřina Mauerovy, z týrání jednoho z chlapců byla obviněna i Barbora Škrlová. Nikdy se přesně nezjistilo, co je k tomu vedlo. Podle znalců byla Kateřina Mauerová sadisticky pedofilní osoba a Klára jednala pod jejím vlivem. Podle jedné z verzí za vším stál náboženský spolek, jenž se utvořil z původního turistické­ho oddílu Mravenci a který vedl otec Škrlové a figuroval v něm i její bratr. Barbora měla být uctívaná bytost a z týraných chlapců poslušní otroci necítící bolest a plnící bez rozmyslu všechny pokyny.

Dům v Kuřimi, kde chlapce týrali, dnes obývají už třetí majitelé. „Bydlíme tady asi pět let, nic o tom případu nevíme,“prohlásila asi padesátile­tá žena a zabouchla dveře.

Rodiče s chlapci žili původně v panelovém domě v brněnské ulici Krásného, než se manželé rozvedli a Klára Mauerová si pronajala dům v Kuřimi. Dál však měla trvalé bydliště v ulici Krásného, stejně jako její manžel. „Ani jeden už tu nebydlí, všichni se odstěhoval­i krátce po vypuknutí aféry,“říká jedna ze sousedek z panelového domu.

Soud po odhalení případu nejprve svěřil děti do péče otce, který tvrdil, že o týrání vůbec nevěděl, neboť probíhalo v době, kdy se s manželkou rozváděli a o děti se starala ona. Jenže ani otec se o kluky nedokázal postarat a později dokonce dostal podmínku za to, že ukradl 24 tisíc korun, které posílala jejich matka z vězení jako výživné.

Škrlová je už zase někdo jiný

Všichni odsouzení z kuřimské kauzy už jsou z vězení venku. I Barbora Škrlová, která v říjnu 2008 dostala pět let. Po Barboře, Aničce a Adamovi má další jméno a přebývá na utajovaném místě. „Má změněnou identitu,“říká John Bok ze Spolku Šalamoun, který se v případu angažoval. Za Škrlovou se zaručil, což pomohlo, aby se v únoru 2012 dostala z vězení na podmínku.

Škrlová, jež podle Boka byla kdysi nadanou klavíristk­ou, která i komponoval­a, bere invalidní důchod a je odkázána na pomoc jiných. „Není schopná pracovat, není schopná být sama, je čtyřiadvac­et hodin s někým. Má pronajatý byt a starají se o ni střídavě dvě dámy,“líčí Bok.

Ani sousedi podle něj nevědí, že je to bývalá Škrlová. Změnila i vizáž. „U soudu byla oteklá, při těle, měla oškubané vlasy. Tak to už dávno není, zhubla a má delší vlasy,“popisuje Bok.

Kromě dvou pečovatele­k je žena v ambulantní péči psychiatrů. „Ona není jedna bytost, v ní se nacházejí tři až čtyři bytosti. Ovšem není ve stavu, že by měla být zavřená v psychiatri­cké léčebně, ona nikoho neohrožuje, ani sebe,“tvrdí Bok.

Bok je dodnes přesvědčen, že Škrlová nebyla pachatelka, ale oběť. „Vyšetřovat­elé z ní udělali klíčovou postavu celé kauzy a i soudy ignorovaly to, co se s ní dělo dávno předtím, než začala matka a teta mordovat ty malé kluky. Ona byla dávno předtím pokusným králíkem,“tvrdí Bok. „Ano, jednou topila jednoho z chlapců v lavoru,“připouští. „Ale to bylo jedinkrát a bylo to pod hrozbou trestu, páchala to ze strachu, stejně jako ti chlapci, když byli nuceni, aby si ubližovali navzájem, a museli také ubližovat i Báře.“

Barbora Škrlová má změněnou identitu. Není schopná být sama, starají se o ni střídavě dvě dámy.

 ??  ?? Otřesné záběry Elektronic­ká chůvička s kamerou zachytila krmení nahého a svázaného chlapce. Repro: MAFRA
Otřesné záběry Elektronic­ká chůvička s kamerou zachytila krmení nahého a svázaného chlapce. Repro: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia