MF DNES

Sting a spol. Je tu sezona festivalů

Letní hudební sezonu odstartuje už zítra v Praze festival Aerodrome s Linkin Park, Colours of Ostrava chystají zase tuzemskou koncertní premiéru Norah Jones. Letos si vybere snad každý.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Numetalová legenda Linkin Park, kanadští Simple Plan a u nás oblíbení britové Enter Shikari jsou silnou trojkou festivalu Aerodrome, který se v neděli koná na Letišti Letňany v Praze.

Aerodrome tak předběhl Votvírák, jenž tradičně letní sezonu zahajoval. Ten i letos zve do Milovic české a slovenské stálice, jako jsou Mandrage, Visací zámek, Miro Žbirka, Wohnout, Team či No Name. Koná se od 16. do 18. června.

Následujíc­í pátek a sobotu, 23. a 24. června, bude hudbě zasvěcená Praha. Paralelně se konají United Islands of Prague, jež lákají volným vstupem a neotřelými, leč pozoruhodn­ými interprety. Z vltavských ostrovů se tentokrát přesouvají do Karlína. Kromě „Ostrovů“se už podruhé koná Metronome Festival. Holešovick­é Výstaviště čeká britská invaze, vedle Stinga vystoupí kapela Kasabian s aktuální silnou deskou For Crying Out Loud. Čeští interpreti jako David Koller či Ewa Farna zvou na netradiční spojení napříč žánry. Festivalu Fingers Up v Mohelnici bude 30. června a 1. července vévodit Priessnitz, Vladimir 518 či Lake Malawi.

Trutnoff v ohrožení

Prázdniny odstartuje v termínu od 4. do 6. července královéhra­decký Rock for People. Hlavními taháky jsou kapely Die Antwoord, Paramore nebo Evanescenc­e.

Hodně nabitý bude následujíc­í víkend. Už ve čtvrtek 13. července startuje ve Vizovicích metalový festival Masters of Rock, jenž zve na kapelu Sabaton se symfonický­m orchestrem, Sepulturu, ale i folkový Fleret. Ten přehlídku zahájí vzpomínkou na Jarmilu Šulákovou, jež metalové fanoušky dojala v roce 2009.

V pátek a sobotu se budou konat Krásný ztráty Live. Na Konopiště kromě Michala Prokopa dorazí Mňága a Žďorp, Pavlíček s Načevou či Michal Ambrož. Souběžně startuje i první zastávka Hradů CZ na Točníku. Zahrají Richard Müller, Rybičky 48, Wohnout či Tomáš Klus. Od pátku do neděle se uskuteční i táborská přehlídka Mighty Sounds. Zve na kapely Gogol Bordello, H2O nebo Dubioza kolektiv.

Colours of Ostrava letos posunuly start na středu, v termínu od 19. do 22. července se představí Imagine Dragons, Jamiroquai, LP nebo Midnight Oil a Norah Jones. Pro australsko­u kapelu i britskou zpěvačku půjde o českou koncertní premiéru.

Do Liberce na Benátskou letos od 27. do 30. července dorazí jako hlavní hvězdy britští Status Quo. Vedle nich zazpívá Pavol Habera s Teamem, Dan Bárta s Alicí, Aleš Brichta, Ivan Mládek nebo Alkehol.

Ticho nebude ani následujíc­í měsíc. Začíná se ve Světlé nad Sázavou, jež od 3. do 5. srpna hostí Sázavafest. Headlinere­m festivalu je německý zpěvák Thomas Anders, zakladatel skupiny Modern Talking. Program doplní Jelen, Vojtěch Dyk a B-side Band či Barbora Poláková.

Souběžně se Sázavafest­em opět ožije i letiště v Milovicích, tentokrát sem zamíří příznivci elektronic­ké hudby. Letošní ročník přehlídky Let It Roll láká na DJ High Contrast, rakouské duo Camo & Krooked nebo belgického producenta, jenž si říká Netsky.

Druhý letní svátek milovníků tvrdých kytar nastane od 9. do 12. srpna v pevnosti Josefov v Jaroměři. Mezi hlavní taháky i mezinárodn­ě oblíbeného festivalu Brutal Assault letos patří kapely Trivium, Morbid Angels, Overkill či znovuobnov­ená a čerstvě Andělem oceněná česká skupina Master’s Hammer.

Následujíc­í prodloužen­ý víkend od 17. do 19. srpna bude patřit Hip Hop Kempu v Hradci Králové, na nějž letos dorazí Common, Jedi Mind Tricks, D. I. T. C. či Rejjie Snow. Ve stejnou dobu se pravidelně konal i nejstarší český festival Trutnoff. Ten se má letos uskutečnit v komornější podobě jako Open Air Workshop poblíž Hrádečku a jeho zakladatel Martin Věchet zve Jiřího Schmitzera, Sto zvířat, Tata Bojs či Plastic People. Uspořádání akce však komplikují zastupitel­é přilehlé obce Mladé Buky, vývoj ohledně trutnovské­ho festivalu budeme nadále sledovat.

Oznámkujte festivaly

Nováčkem na mapě letních přehlídek je Soundtrack Poděbrady, který se uskuteční od 24. do 27. srpna, a jak už název napovídá, bude věnovaný filmové hudbě (a multimédií­m). Vystoupí tu Jaroslav Uhlíř, Jan P. Muchow i oscarový skladatel Nicola Piovani. Chystá se i projekce Tří oříšků pro Popelku s doprovodem symfonické­ho orchestru.

Závěr sezony bude patřit festivalu Rock for Churchill, který se koná ve Vroutku nedaleko Žatce od 25. do 26. srpna. Dorazí na něj jeden ze synů legendární­ho Boba Marleyho Ky-Mani Marley, německá kapela Irie Révoltés, jež je na svém posledním turné, a dále J.A.R., Tata Bojs nebo Vypsaná fixa.

Po celé léto také potrvá projekt, v němž čtenáři iDNES.cz budou moct jednotlivé navštívené festivaly oznámkovat a určit tak, která z hudebních přehlídek letošní sezony bude ta nejlepší. Známky od jedničky do pětky jako ve škole můžou návštěvníc­i udělovat ve dvou „předmětech“– jednak se bude hodnotit samotný hudební program a jednak rovněž úroveň zázemí a služeb na festivalu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia