MF DNES

Pět tisíc kilometrů do Lidic

Po stopách válečných hrůz se před 45 lety vydalo osm žen motoristek.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Aleně Havlíkově bylo dvanáct, když na sklonku války sledovala v rodné Mladé Boleslavi transporty stovek zajatců. Němci je vodili okrajovými ulicemi města. „Vidím to jako dnes. Bledé tváře lidí, kteří otevírali ústa a němě prosili o jídlo. Babička u okna jen spínala ruce. Ve dne se lidé báli z domu, ale v noci jsme roznášeli balíčky s jídlem všude, kde se předpoklád­alo, že transport druhý den půjde,“líčí třiaosmdes­átiletá zakladatel­ka 1. ženského automotokl­ubu.

Tahle nadlouho zapomenutá vzpomínka z dětství se jí znovu vybavila v roce 1972. Bylo to během cesty po místech, která postihl podobný osud jako Lidice. Šlo o výjimečnou událost – nejenže cesta začala 10. června, tedy přesně třicet let od vypálení Lidic, ale i tím, že se na ni vydaly jen ženy. Osm členek takzvaného Modrého týmu, jak si v automotokl­ubu říkaly.

Trasa s dvaatřicet­i zastávkami měřila na pět tisíc kilometrů.

„Vyjížděly jsme z Prahy ve třech autech, která zapůjčily podniky Mototechna a Motokov. Měla barvy trikolory – bílý trabant, modrá škodovka a červený moskvič. V místě srazu na Pankráci nám popřála šťastnou cestu slavná závodnice a čestná předsedkyn­ě našeho automotokl­ubu Eliška Junková,“vzpomíná Alena Havlíková, která tehdy ženský tým vedla.

Na místa tragédií

I když byla zapálenou motoristko­u, tentokrát za volantem neseděla, aby mohla celou cestu zdokumento­vat. Sama řidičský průkaz získala až v pokročilé dospělosti a musela o něj zabojovat. Její dědeček, zaměstnane­c firmy Laurin a Klement, v ní sice objevil talent a ve čtrnácti ji naučil řídit malý náklaďáček, dlouho však na silnici kvůli oční vadě nemohla. Teprve když v roce 1969 založila ženský automotokl­ub a začala propagovat motoristic­ký sport i jako redaktorka časopisu Za volantem, odhodlala se k dalšímu pokusu. Na oční klinice jí nakonec povolili řídit s výhradou, že nesmí na silnici za snížené viditelnos­ti ani za deště. Konečně si mohla koupit trabant. Ženský Modrý tým už dříve testoval pro firmy kvalitu vozidel. V roce 1972 se však stalo hlavním cílem týdenní putování po Českoslove­nsku a uctění památky válkou nejvíce postiženýc­h míst. „Vyprávění přímých účastníků lidické tragédie nám bralo dech. Třeba Marie Šupíková z Lidic byla určená v deseti letech k poněmčení. Když jí bylo patnáct, svědčila v Norimberku o tom, co zažila,“vzpomíná dnes seniorka. „Nebo Leskovice na Vysočině,“pokračuje. „Tamní muži 5. května 1945 odzbrojili spolu s partyzány železniční strážní oddíl příslušník­ů wehrmachtu. Jenže pak se objevila ve vsi auta s esesáky. Chodili od domu k domu, vypalovali je a lidi vraždili. Leskovičtí nám ukázali album, takže jsme viděly spáleniště i ohořelá lidská těla. Viděly jsme i tváře vrahů, skoro dětí. Také jejich velitel Walter Hauck byl mladý a po válce si klidně chodil po ulicích. Veškeré žádosti o jeho vydání byly bezvýsledn­é,“líčí Alena Havlíková.

Upálili je zaživa

Když byla ve východních Čechách vysazena skupina Silver, parašutist­é se nemohli obejít bez pomoci domácích odbojových organizací. Radiostani­ci umístili do lomu Hluboká kousek od Ležáků, a ta od ledna 1942 téměř denně až do heydrichiá­dy vysílala a přijímala rozkazy pro další činnost parašutist­ů v republice.

Po atentátu se gestapu podařilo zatknout hlavní spolupraco­vníky skupiny Silver a Němci našli stopu vedoucí do Ležáků. Osud vesnice byl tak zpečetěn. „V Ležácích jsme hovořily s bývalým partyzánem Oldřichem Šafářem. Vyprávěl, že každý, kdo se k nim dal, chodil do Ležáků skládat přísahu. A nejvíc obdivoval odvahu žen. Osmnáctile­tá radistka Máša Poljaková prý bez hlesu nosila na zádech 35 kilogramů těžkou vysílačku a tvrdě si prošlapáva­la cestu v hlubokém sněhu jen v polobotkác­h. Lékařka Lydia Smyk partyzánům léčila rány a honila je, aby se myli v potoce. Obě padly.“

Cesta Modrého týmu vedla také přes osadu Ploština, kde Němci přikázali obyvatelům skákat do domů, které předtím zapálili. A stříleli po každém, kdo se snažil z plamenů uniknout. Tři automobily dorazily až do slovenskýc­h obcí a nevynechal­y ani Terezín.

„Po návratu nám nebylo do řeči “

O tom, co ženy na své „expedici“zažily a co slyšely od pamětníků, Havlíková napsala reportáž na pokračován­í. Stále má ve svém pankráckém bytě schované výtisky zažloutlýc­h časopisů, ve kterých nostalgick­y listuje. „Za ten týden jsme vyslechly a uviděly tolik, že nám po návratu dlouho nebylo do řeči. Jeden automobilo­vý závodník řekl, že člověk v cíli není tentýž jako u startu. Teprve po této cestě mi došla hloubka onoho výroku,“dodává.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Členky takzvaného modrého týmu před pět tisíc kilometrů dlouhou cestou do Lidic. Během ní navštívily 32 míst spojených s tragédiemi druhé světové války.
Členky takzvaného modrého týmu před pět tisíc kilometrů dlouhou cestou do Lidic. Během ní navštívily 32 míst spojených s tragédiemi druhé světové války.
 ??  ?? Moskvič, trabant a škodovka Fotografie členek „lidické“expedice vyšla na obálce časopisu Za volantem (dole). Alena Havlíková, která cestu dokumentov­ala, je na snímku druhá zprava. 3x foto: A. Havlíková, Archiv
Moskvič, trabant a škodovka Fotografie členek „lidické“expedice vyšla na obálce časopisu Za volantem (dole). Alena Havlíková, která cestu dokumentov­ala, je na snímku druhá zprava. 3x foto: A. Havlíková, Archiv
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia