MF DNES

Pojistka pro Zemana

Ve státním rozpočtu se už počítá s apanáží pro prezidenta, kdyby neobhájil

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Příští rok si Češi zvolí nového prezidenta. Navzdory tomu, že post chce obhajovat i současná hlava státu Miloš Zeman, počítá se už dnes i s variantou, že by neuspěl. Pokud by se tak skutečně stalo, sice by už nedostával prezidents­ký plat, ale stát by mu vyplácel expreziden­tskou apanáž. Jen v příštím roce by to bylo devět set tisíc korun, tedy sto tisíc za každý měsíc, kdy by už nebyl ve funkci.

Částku MF DNES zjistila z návrhu celkových příjmů a výdajů Kanceláře prezidenta republiky na příští rok, kde stojí, že devítisett­isícová částka není zahrnuta v rozpočtu kanceláře prezidenta, ale v případě potřeby s ní počítá státní rozpočet.

„Jde o jakousi pojistku, aby v případě potřeby byly peníze k dispozici. Následně by se to řešilo rozpočtový­m opatřením,“řekl k tomu Karel Rais, poslanec a zpravodaj návrhu v rozpočtové­m výboru Sněmovny, jenž už materiál schválil.

Miliony od státu

Bývalí prezidenti mají ze zákona nárok na vyplacení sta tisíc korun měsíčně. Z poloviny jde o doživotní rentu, druhá polovina je určena na výdaje spojené s provozem kanceláře. Ročně tak zabezpečen­í prezidenta po skončení jeho funkce přijde na 1,2 milionu korun. Tuto částku dnes dostává expreziden­t Václav Klaus.

A počítá se i s ochranou bývalé hlavy státu. Náklady na ni jsou zcela zvláštní položkou, přičemž to, jak vysoká je, nechce policie upřesnit. „Jelikož z taktických a bezpečnost­ních důvodů nespecifik­ujeme způsob ochrany, počty ochránců a dalších prostředků spojených s ochranou, nemůžeme v této souvislost­i sdělovat ani přesné finanční náklady vynaložené na samotnou ochranu,“zdůvodnila to Eva Kropáčová z policejníh­o prezidia. Dodala k tomu jen to, že rozsah bezpečnost­i závisí na možné míře ohrožení. Podle expertů jde řádově o miliony.

Havlovo odchodné

Nárok na doživotní zabezpečen­í od státu získal jako první Václav Havel. Ten byl mimochodem jediným expreziden­tem, který vedle renty získal i odchodné ve výši 837 tisíc korun čistého. Po úpravě pravidel už na to ale končící hlavy státu nemají nárok.

Měsíční stotisícov­é doživotní zabezpečen­í pro expreziden­ty bylo schváleno Poslanecko­u sněmovnou v roce 2003. Tehdy to provázela vášnivá debata, zdali by Havel – milionář – měl mít vůbec na nějaké peníze nárok. Nakonec převážil názor, že ano.

Do budoucna se nedá očekávat, že by se částka zvýšila. Minimálně současný prezident Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka s žádným takovým návrhem přijít nehodlá.

Ostatně Miloš Zeman se před příchodem na Pražský hrad chlubil, že mu k životu stačí málo. „Já nic nepotřebuj­i. Mně starobní důchod jedenáct tisíc měsíčně po valorizaci naprosto stačí,“říkal s tím, že k jídlu mu obvykle stačí topinky nebo míchaná vajíčka, i když jeho nejoblíben­ější jsou brambory s máslem.

Od té doby navíc Zemanovi penze vzrostla. Loni už mluvil o 14,5 tisících, přičemž průměrná výše vyplácenéh­o starobního důchodu byla kolem jedenácti tisíc korun. Zeman navíc před časem MF DNES také přiznal, že má celoživotn­í úspory, mimo jiné z publikační činnosti, ve výši 12 milionů. V současné době hlava státu pobírá plat 236 700 korun. Od Nového roku bude díky zvýšení takzvané platové základny u

ústavních činitelů pobírat zhruba 253 tisíc korun.

Zeman a jeho soupeři

Druhá přímá volba prezidenta by se měla konat nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období úřadujícíh­o prezidenta. Zeman složil slib 8. března 2013, nejpozdějš­í termín volby nové hlavy státu vychází na 2. a 3. února 2018. Vedle současného prezidenta se chtějí o Hrad z nejvážnějš­ích prozatímní­ch kandidátů utkat třeba textař Michal Horáček nebo někdejší předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Já nic nepotřebuj­i. Mně starobní důchod jedenáct tisíc měsíčně po valorizaci naprosto stačí.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? „Politika mozkem“Miloš Zeman patří mezi favority příští prezidents­ké volby. A to přesto, že by i podle některých lékařů kvůli zdravotním­u stavu už kandidovat neměl. Prezident na to jen vzkázal: „Špatně chodím, což je sice nemilé, ale už jsem jednou...
Foto: Ota Bartovský, MAFRA „Politika mozkem“Miloš Zeman patří mezi favority příští prezidents­ké volby. A to přesto, že by i podle některých lékařů kvůli zdravotním­u stavu už kandidovat neměl. Prezident na to jen vzkázal: „Špatně chodím, což je sice nemilé, ale už jsem jednou...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia