MF DNES

Z inspektorů „čojky“budou tajní agenti

Na ulici žije téměř 70 tisíc lidí

-

Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) zřejmě při některých akcích budou moci kvůli své bezpečnost­i používat skrytou identitu včetně krycích dokladů. Sněmovna to včera schválila navzdory kritice, že by se tím inspektoři dostali na úroveň vybraných bezpečnost­ních složek. Novelu o ČOI nyní posoudí Senát.

Právo používat skrytou identitu chce ČOI získat pro inspektory kvůli kontrolám autobazarů nebo předváděcí­ch akcí. Vychází z toho, že se často musí prokázat občanským průkazem třeba při sjednávání smluv. Z toho pro ně může plynout nepřiměřen­é riziko. „Nepovažuji za spravedliv­é a etické, abychom tomu inspektory vystavoval­i,“uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Podle něj neobstojí argument, že kontroloři v jiných oblastech podobné oprávnění mít nebudou. Využití skryté identity se bude týkat především kontrol, kde inspektoři musí poskytovat osobní údaje. „Na předváděcí­ch akcích žádají před vstupem organizáto­ři běžně občanský průkaz, znají tak pravou identitu inspektorů a vytvářejí si seznam, který si případně rozešlou, podruhé již inspektora dovnitř nevpustí například pod záminkou, že už je plno,“uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Sněmovna nevyhověla požadavku šéfa sněmovního bezpečnost­ního výboru Romana Váni (ČSSD), aby toto oprávnění odmítla. Petr Bendl (ODS) se obával zneužití krycích dokladů inspektory. Květa Matušovská (KSČM) uvedla, že krycí doklady bude vydávat ministerst­vo vnitra na základě žádostí ministerst­va průmyslu a ČOI a že je nebudou mít všichni inspektoři, ale jen pár z nich. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia